Et arktisk reinsdyr-eventyr i Tromsø

(Sponset samarbeid)  Har du ennå ikke tilbragt formiddagen sammen to hundre flotte reinsdyr, prøvd lassokasting og dratt på sledetur gjennom Troms’ vakre snølandskap, er tiden inne for å være vinterturist i eget land!

Hånden min knuger kanten på den hvite bøtten med pellets. Jeg går sakte gjennom inngjerdingen og ut på det store, snøkledde området hvor så mange som to hundre sultne reinsdyr venter.

– De er ikke farlige, forsikret guiden fra Tromso Arctic Reindeer Experience for bare noen minutter siden. – Bare husk å holde bøtten litt ut fra kroppen, så gevirene ikke treffer magen deres, la han til med et smil.

Artikkelen er et resultatet av samarbeid med Tromso Arctic Reindeer Experience, men de har ikke påvirket verken teksten eller bildene i dette innlegget. Alle meninger er mine egne.

Det tar bare sekunder før det første, sultne reinsdyret kommer travende og stikker hodet ned i bøtten min. Så et til. Og et til. Det jafses og gomles. En hann med stort gevir stanger seg vei frem til bøtten, nå er det hans tur. Jeg kan ikke annet enn å flire av den kameratslige kampen mellom dyrene og de store hodene som prøver å presse seg samtidig ned i bøtten mens vekten av dem skyver meg bakover.

Over oss skinner solen fra en nesten skyfri himmel. Jeg snur meg rundt for å ta inn omgivelsene; de hvite fjellene på motsatt side av fjorden, skogsområdet bak oss og flokkene med ivrige reinsdyr.

tromsø-reisetips-reinsdyr17 tromsø-reisetips-reinsdyr1 tromsø-reisetips-reinsdyr4

 

Se kort film fra reinsdyr-campen!

 

Reinsdyr med sterke personligheter

Et utålmodig reinsdyr markerer at han gjerne vil ha sin del av bøtten ved å stange hodet løst inn i ryggen min. Jeg snur meg lattermildt og godsnakker med ham. På tross av at dyrene er mange og sultne, er det ingenting skremmende ved dem. Det er umulig å føle annet enn glede og godhet ved synet av de store øynene, den myke mulen og vakre pelsen. De er rett og slett så flotte at jeg må kjempe mot lysten til å omfavne og kose med dem.
Men dette er ikke kjæledyr, det er hjortedyr som resten av året lever fritt i naturen og som kan bli stresset av uønsket fysisk kontakt med mennesker. Så i stedet fyller jeg opp bøtten med mer pellets. Er det flere som er sultne?

tromsø-reisetips-reinsdyr2tromsø-reisetips-reinsdyr7

Forventninger på flere språk

Tidligere denne morgenen steg jeg på en moderne turistbuss utenfor Radisson Blue Hotel i Tromsø. Nesten alle setene var fylt opp med spente turister, og jeg overhørte samtaler på  flere ulike språk under den tjuefem minutter lange turen ut til reinsdyr-campen i Tønsvik.

Guiden formidlet informasjon på en god og morsom måte, uten at det ble krampeaktig. Den gode og uformelle stemningen jeg skulle oppleve resten av dagen, starter med andre ord allerede i bussen.

 

tromsø-reisetips-reinsdyr14En autentisk opplevelse

Johan Isak og hans forlovede Pia møtte oss da vi ankom campen, begge kledd i tradisjonelle samiske klær. De ønsket hver eneste gjest velkommen med et håndtrykk. På tross av at vi var flere titalls personer på bussen forsto jeg allerede da at dette ikke var typisk kommersiell “samlebånd-turisme”.

– For mange år siden bygd jeg denne campen for å ha et trygt sted for reinsdyrene mine et par måneder om vinteren, i et forsøk på å redusere antallet som ble tatt av rovdyr. For to år siden åpnet vi for at turistgrupper i denne perioden kan få hilse på reinsdyrene og få et innblikk i samisk liv og kultur, forteller Johan Isak.

At campen opprinnelig ble bygd for å beskytte reinsdyrene og ikke som en turistattraksjon, forklarer hvorfor besøket vårt oppleves autentisk. Samtlige som jobber i capmen virker er genuint opptatte av av dyrenes velferd, og de gjør sitt beste for at hver enkelt besøkende skal få en minnerik opplevelse. Smilene, latteren og vennligheten som går igjen gjør det tydelig at også de ansatte trives her.

tromsø-reisetips-reinsdyr12
Johan Isak bygd campen for å ha et trygt sted for reinsdyrene sine et par måneder om vinteren.


Ut på sledetur

Tikk, takk, tikk, takk. Hovene lager en nesten klokkeaktig lyd mot snøen. Jeg sitter på skinnfellen i en treslede som trekkes av reinsdyr over flat mark. Solen blender meg delvis når jeg lener meg tilbake. Selv om en lang rekke av sleder er på tur, brytes stillheten bare av lyden av meierne som presser ned mot den kramme snøen under oss.

Tilbake i campen kan de som ønsker lære å kaste lasso. Lange rep surres sammen og kastes mot gevir festet på en arbeidsbukk av tre.
Jeg legger merke til at vi kun er voksne på besøk denne dagen, kanskje fordi det er i begynnelsen av mars og utenom skoleferien. Alderen på de besøkende spenner fra rundt 20 og opp til pensjonistalder, og alle ser ut til ha det like fornøyelig med reinsdyrmating, slededyr og lassokasting – aktiviteter som sannsynligvis hadde falt like godt i smak hos barn og barnebarn.

tromsø-reisetips-reinsdyr11
De to jentene hadde reist til Norge fra India. Nå sto sledetur med reinsdyr for tur.

tromsø-reisetips-reinsdyr15 tromsø-reisetips-reinsdyr16

Bidos rundt bålet

Campen består av en trehytte og en tradisjonell lavo. I hytten serveres den tradisjonelle samiske suppen «bidos» med blant annet reinsdyrkjøtt, mens kaffe og te helles fra kanner som henger over et sprakende bål midt i rommet.
Jeg blir sittende ved siden av en tysk jente som har unnet seg en Tromsø-ferie etter nylig å ha fullført bacheloroppgaven sin.

– Da jeg så bussen full av folk i dag tidlig, trodde jeg dette kom til å bli en upersonlig opplevelse, forteller hun. – Der tok jeg feil. To hundre reinsdyr er jo mer enn nok til alle, og de som jobber her tar seg av hver eneste gjest. Jeg reiser alene, og synes det var ekstra hyggelig at Pia kom bort og tilbød seg å ta bilder av meg med dyrene.

Etter lunsjen flytter vi oss inn i lavoen, hvor striper av sollys slipper gjennom glippene øverst i tredøren. Her blir vi sittende på trebenker med skinnfeller rundt et knitrende bål, mens Johan Isak forteller historier og fakta om samisk kultur og hverdag. Vi får blant annet høre hvordan de lager bukser av reinsdyrskinn, hvordan man kan se reinsdyrets alder, og hvorfor gress er beste valg av isolasjonmateriale til sko.tromsø-reisetips-reinsdyr13tromsø-reisetips-reinsdyr18
tromsø-reisetips-reinsdyr20

Hvem passer en dag på reinsdyr-camp for?

Det er mye som har imponerte meg denne dagen. For det første hvordan Tromso Arctic Reindeer Experience klarer å skape en personlig opplevelse for hver enkelt deltager i en stor gruppe. For det andre engasjementet til alle i teamet. For det tredje hadde jeg aldri trodd det jeg skulle synes det var så utrolig morsomt å tilbringe flere timer sammen med reinsdyr!

Helhetsinntrykket mitt er muligens påvirket at vi hadde strålende solskinn og perfekt vintertemperatur på noen få plussgrader. Men uavhengig av dette mener jeg pakkene Tromso Arctic Reindeer Experience tilbyr er gode. Aktivitetene passer for alle, uavhengig av fysisk utgangspunkt og alder. For barn som er fan av «Frost», vil det sikkert også være ekstra gøy å møte reinsdyret Svein i virkeligheten! 🙂


For priser og praktisk informasjon, besøk Tromso Arctic Reindeer Experience sine nettsider.

tromsø-reisetips-reinsdyr5 tromsø-reisetips-reinsdyr3[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no