Slottet Neuschwanstein – virkeligheten overgår eventyret!

Glem Disneyworld. Drøye halvannen en time utenfor München finner du et ekte eventyrslott, svøpt i mystikk og galskap.

Dette er femte innlegg i en artikkelserie om romantiske middelalderbyer, historiske eventyrslott, vinsmaking og borger langs Sør-Tysklands berømte Romantische Strasse (Romantic Road). I løpet av en uke kjørte Henrik og jeg på sjarmerende landeveier fra Frankfurt til München på jakt etter de mest romantiske stedene og opplevelsene. Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Tysklands Nasjonale Turistkontor.

Neuschwanstein var et av slottene som Walt Disney lot seg inspirerer av  da han skapte det ikoniske eventyrslottet i historien om Tornerose. Det er lett å se likheten; her er spisse tårn og spir, buede vinduer og høye murer omgitt av mystisk skog.

Tåken ligger tung over fjellene som omgir byen Schwangau dagen vi tar buss fra billettkontoret og opp mot Neuschwanstein. Jeg kjenner en barnlig iver etter å oppleve det berømte slottet som har stått på min “bucket list” siden jeg første hørte om det for sytten år siden.  Etter få minutter stanser bussen. Guiden tar oss med på en kort gåtur gjennom skogen og videre ut på en hengebro over et dypt juv.

– Dessverre, sier hun unnskyldende. – I dag er ikke værgudene på vår side.

En hvit vegg av tåke dekker utsikten. På klare dager kan man se milevis utover grønne sletter og innsjøer, men i dag? Ingenting.

Men så … plutselig begynner tåken å bevege seg. Synker den?  Sakte, men sikkert går tåken i oppløsning og eventyrslottet Neuschwanstein åpenbarer seg foran oss. I noen minutter har vi utsyn mot det vanvittig byggverket som ruver opp av frodig skog. Så legger tåken seg igjen rundt slottet. Det hele er rett og slett litt … magisk.

Slottet var skjult av tett tåke da vi ankom. Men plutselig ...
Slottet var skjult av tett tåke da vi ankom. Men plutselig …
... med ett lettet tåken, og slottet kom gradvis til syne foran oss.
… med ett lettet tåken, og slottet kom gradvis til syne foran oss.

Les også:
– Er dette Europas mest romantiske ferierute?
– En romantisk tidsreise
– Kjærlighetsferie på tyske slott
 Parferie med hester, ølsmaking – og mye mer!
 Den romantiske veien til Bayer

 

Guidet tur på Neuschwanstein

De besøkende må være med på en guidet tur for å oppleve slottet innvendig. Turene starter hvert tiende minutter og består av maksimalt seksti personer. Guiden vår forteller at kineserne oppdaget Neuschwanstein for fire-fem år siden, og nå hører vi kinesisk fra alle kanter. Heldigvis tildeles vi hver vår bærbare høyttaler formet som en liten mobiltelefon, som vi kan holde inntil øret for å høre guiden.

Guidete gruppeturer er normalt ikke min favoritt, men her er omgivelsene så storslagne at jeg glemmer alt annet. Vi begynner omvisningen i en ballsal med massive lysekroner i gull formet som kongekroner. I filmene foregår storslåtte fester i slike saler, men har var det aldri liv og røre. Ludvig, som ble konge allerede som attenåring,  var en ensom ulv som levde uten kone, barn og venner. For ham var det selskap nok i bøkene og tjenerne.

Det var dessverre ikke lov å ta bilder inne på slottet, men et lite detaljbilde av fasaden var det eneste jeg rakk før guiden dro oss videre. Kommer man noen minutter for sent til omvisningen sin, er nemlig løpet kjørt ...
Det var dessverre ikke lov å ta bilder inne på slottet, men et lite detaljbilde av fasaden var det eneste jeg rakk før guiden dro oss videre. Kommer man noen minutter for sent til omvisningen sin, er nemlig løpet kjørt …

Tips til besøk ved Neuschwanstein slott

  • Det er flest turister mellom juli og september, så legg gjerne turen utenom denne perioden.
  • Du kan ikke bevege deg fritt rundt på slottet, men må være med på en guidet tur. Kjøp billetter på nettet, helst to uker i forveien(!).
  • Det går buss fra billettkontoret og opp til slottet. Det kan være lang kø, så beregn god tid! Det tar lengre tid å komme seg opp til slottet enn mange tror, og kommer du tre minutter for sent til omvisningen, er løpet kjørt.

 

Kong Ludvig II og Michael Jackson?

Kong Ludvig II blir omtalt som både gal og eksentrisk, og ikke uten grunn. Han levde i en fantasiverden, og brukte enorme ressurser på å realisere egne drømmer. Dette viser seg blant annet da vi åpner en dør i en av slottets øvre etasjer og plutselig befinner oss i et rom utformet som en gammel grotte. Ludvig var dypt fascinert av historier om riddere som kjempet mot drager i grotter, og derfra var naturligvis veien kort til å få bygd sin en grotte, høyt oppe i slottet  …

– Det hele minner litt om Michael Jackson, som ble rik og berømt som ung uten helt å være forberedt, og som senere skapte sitt eget barndoms drømmested i Neverland, sier Henrik. – Og som døde tidlig under uklare omstendigheter.

Å oppleve Neuscwanstein har lenge vært på "to do"-listen min, og å dele opplevelsen med Henrik var selvfølgelig et pluss. Da gjør ikke litt tåke noe fra eller til!
Å oppleve Neuscwanstein har lenge vært på “to do”-listen min, og å dele opplevelsen med Henrik var selvfølgelig et pluss. Da gjør ikke litt tåke noe fra eller til!

Kongens mystiske dødsfall

Omvisningen varer i en halvtime, og avslutningen er som hentet fra en klassisk spenningshistorie: Kong Ludvig ble erklært sinnssyk og fratatt tronen. Kort tid senere ble han funnet druknet. Den offisielle forklaringen var selvmord, men fortsatt tror mange at han ble drept. Kanskje av myndighetene som var lei av å se kongen brenne av enorme summer på å realisere egne drømmer. Da han døde, hadde Ludvig tegninger og planer klare for intet mindre enn tre nye slott, hvorav ett skulle være et kinesisk palass.

Noe av det siste Ludvig sa til tjenerne sine, skal ha vært: «Dette er mitt slott, min drøm. Aldri slipp fremmede inn.» Men prosjektet som var nær å få Bayern til å gå konkurs, generer i dag enorme inntekter fra nettopp besøkende. Seksti millioner turister har allerede blitt guidet rundt på slottet, og hvert eneste år selges halvannen million inngangsbilletter.

Klikk for å se vår korte film fra Neuschwanstein og omgivelsene! (Med lyd.)

 

Museum for bayerske konger

Vi drar videre til Museum der Bayerische Könige, som ligger flott til ved innsjøen Alpsee. Bygget huset tidligere et hotell for fornemme gjester på besøk til slottet, men tilbyr i dag en moderne utstilling om det tidligere kongerikets rojale familier.

Her ser vi blant annet lekesoldatene som tilhørte Ludvig II og broren, samt animerte 3D- filmer av slottene Ludvig planla å bygge, men aldri rakk.

Til slutt går vi forbi Ludvig IIs blågrønne kongekappe med hvit rand. Etter å ha blitt kjent med kongens dramatiske  livshistorie, kjenner jeg at det faktisk gjør litt inntrykk å stå ved siden av plaggene og eiendelene hans.

Etter omvisningen på slottet og museet, avsluttet vi dagen med en båttur på
Etter omvisningen på slottet og museet, avsluttet vi dagen med en båttur på Forggensee.

Slutten på vår romantiske roadtrip

Med dette er reisen vår nedover Romantische Strasse over. Idet vi kjører inn mot München skiftes slott, middelalderhus og gotiske tekster ut med lysende neonskilt. Det er som å ha reist tilbake til fremtiden når høye blokker og næringsbygg reiser seg rundt oss, og vi kjører melleom trikkens strømledninger og blinkende trafikklys.

Målet med reisen var å undersøke om Tysklands berømte “Romantische Strasse” faktisk er så romantisk som navnet tilsier. Konklusjonen er et stort “ja”. Vi har besøkt unike middelalderbyer, sett fantastiske slott og borger, nytt vinen og maten Tyskland er kjent for, besøkt vingård, møtt blide og serviceinnstilte mennesker, testet oste-tapas, sett en utrolig kirke og vakker natur.
Takk for nå, Tyskland, vi kommer garantert tilbake!

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no