Den romantiske veien til Bayern

I Bayern kan du spise lokal ostetapas i Sound of Music-omgivelser, eller bestille privat orgelkonsert i en av verdens vakreste rokokkokirker.

Dette er femte innlegg i en artikkelserie om romantiske middelalderbyer, historiske eventyrslott, vinsmaking og borger langs Sør-Tysklands berømte Romantische Strasse (Romantic Road).  I løpet av en uke kjørte Henrik og jeg på sjarmerende landeveier fra Frankfurt til München på jakt etter de mest romantiske stedene og opplevelsene. Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Tysklands Nasjonale Turistkontor.

Morgenstund i Landsberg am Lech

En ny dag gryr langs Romantische Strasse, og vi starter i Landsberg am Lech. Dette er en intim by med rundt 30.000 innbyggere som på 1300-tallet ble rik på sitt «hvite gull», i dag bedre kjent som salt. I en tid da kjøleskap og fryser ikke eksisterte, var saltets evne til å konservere fisk og kjøtt ekstra verdifull.

Men alt dette saltet gjorde selvfølgelig folk skikkelig tørste. Det resulterte i at den lille byen tidligere hadde hele seksten bryggerier – i dag har det ingen igjen. Det betyr ikke at du må forlate byen tørst, her er det kort mellom koselige kafeer, restauranter og “Biergarten”.

Füssen Halsblech reisetips2
Sjarmerende småhus i Landsberg am Lech.
Füssen Halsblech reisetips4
Jeg klarte selvfølgelig ikke la være å kjøpe et typisk tysk pepperkakehjerte til Henrik. Vi var jo tross alt på “romantisk ferie” …

I likhet med de andre byene vi har besøkt langs Romantische Strasse, er også Landsberg am Lech en godt bevart middelalderby.

– Det som skiller denne byen fra de andre vi har besøkt, er alle badeområdene, påpeker Henrik etter at vi har ruslet rundt en times tid.

Her kan man blant annet svømme og sole seg i det utendørs badeanlegget og på den lille stranden midt i byen. Ved Englisher Garden blir vi fortalt at det også er en fin badebukt.

 

Les også:
– Er dette Europas mest romantiske ferierute?
– En romantisk tidsreise
– Kjærlighetsferie på tyske slott
 Parferie med hester, ølsmaking – og mye mer!


Måneskinnstur langs elven Lech

– Hvorfor dette er en romantisk by? Fordi middelalderen er romantisk! fastslår guiden vår engasjert. – Forelskede par kan gå kveldstur langs elven Lech mens månen speiler seg i vannet. Mer romantisk blir det ikke!

Landsberg am Lech er omgitt av frodige skoger med et titalls turstier. Det er lurt å svippe innom turistinformasjonen i sentrum og hente med seg et kart over alle mulighetene.

Hadde vi hatt bedre tid, ville vi ha tatt turen til Wildpark og ruslet mellom villsvin og dådyr. Og selvfølgelig kjøpt med lunsj og hatt piknik på en av benkene!

Füssen Halsblech reisetips6
Byer som ligger langs Tysklands “Romantische Strasse” må selvfølgelig tilby massevis av hjerteformet godteri!
Füssen Halsblech reisetips5
Den perfekte gaven til ditt yndlingsmenneske 🙂
Füssen Halsblech reisetips1
Vakre husfasader i Landsberg am Lech.

«I en hard verden, trengte menneskene vakre steder»

Sett utenfra ser den katolske pilgrimskirken Wieskirche ganske ordinær ut. Kirken ligger på en grønn høyde, i bakgrunnen rusler rautende kyr. Men idet vi går inn døren og videre inn i det kirkerommet, åpenbarer et enormt takmaleri seg. Utsmykningen fortsetter nedover veggene, her er store mengder gull, engler og søyler i rokokkostil. Inntrykkene kommer fra alle kanter, og alt lyses opp av dagslyset fra de mange vinduene.

– Byggingen av kirken begynte i 1746 og varte i åtte år, forteller guiden vår.

Åtte år virker ikke lenge i denne sammenhengen. Hele 342 engler er avbildet i rommet. Det er lett å forstå hvorfor kirken i 1983 kom på Unescos World Heritage-liste.

Füssen Halsblech reisetips9
Naturlig nok er Wieskirche et populært sted å gifte seg. På det meste vies sytten par her daglig.

Populær pilgrimskirke

– Verden var hard på 1700-tallet, så folk trengte vakre steder som dette.
Slik forklarer guiden det som i dag nærmest oppleves som en visuell overdose. Hun forteller historien om hvordan en gråtende statue la grunnlaget for kirken, en statue som i dag befinner seg i kirkerommet bare noen meter foran oss.

Da kirken var ferdig, ble den fort et populært reisemål for pilgrimmer. Litt for populært, mente noen.

I dag besøker rundt en million mennesker kirken hvert år.

– Historien forteller om en mystisk pakke som ble sendt til kirken. Den inneholdt et stort stearinlys og et brev hvor avsenderen ba pent om at lyset skulle tennes på vegne av ham. Noen fattet mistanke og skar opp lyset. Og hva fant de? Sprengstoff, forteller guiden.

Etter hvert ble det avslørt at pakken var sent av en pastor i et annet distrikt som var sjalu og frustrert over at ingen pilgrimmer lenger kom til hans kirke …

– Fortsatt kommer mange pilgrimmer kom hit, fortsetter guiden. – I dag besøker rundt en million mennesker kirken hvert år. Ikke bare turister. Mange troende kommer også hit for å be. De trenger jobb, skal ta lappen, er syke, har barn med problemer eller lignende.

Füssen Halsblech reisetips8

Privat orgelkonsert

Par og grupper kan booke en privat orgelkonsert i Wieskirche. For 100 euro spiller organistenen verker av blant andre Bach i en halvtime. I denne vanvittig flotte kirken må det være en unik opplevelse som vi gjerne hadde booket – igjen, hvis vi hadde bedre tid …

Guiden avslutter med å forklare budskapet og symbolikken bak deler av utsmykkingen. Å gå gjennom absolutt alt ville ha tatt mange timer.

– Hovedbudskapet er «det viktigste i livet er kjærligheten», oppsummerer hun.

 

Neste stopp: Naturskjønne omgivelser ved Alpene! Bildet er lånt fra Füssens turistkontor.
Neste stopp: Naturskjønne omgivelser ved Alpene! Bildet er lånt fra Füssens turistkontor.

Et alpeeventyr

Landskapet endrer seg da vi nærmer oss reisens to siste stopp: Füssen og Halblech. Snart preges utsikten av høye fjell, tyrolerhus og grønne sletter som bringer tankene til “Sound of Music”.

Bildene av Füssen viser en fargerik middelalderby omgitt av majestetiske, grønnkledde fjell. Når vi ankommer ligger tåken som et tungt teppe over hustakene og regnet spruter mot asfalten. De store uteplassene foran barene og kafeene som på solskinnsdager er fylt opp av glade folk, øl og muntre stemmer, ligger helt øde.

Men vi lar ikke det dårlige været stoppe oss. Guiden, som naturligvis er kledd i den bayerske folkedrakten “dirndl”,  tar oss med videre til Halblech. Her besøker vi Forggensee, en av områdets mange store innsjøer.

– Lokalbefolkningen elsker å dra hit og ligge gresset alene eller med venner og kjærester. Her kan man bade, prate, spise og slappe av, forteller hun.

Henrik nikker: – Jeg kan forestille meg at det er veldig fint å gå rundt ved sjøen og se på slottene og fjellene i det fjerne når solen skinner.

– Nettopp, dette området har en unik kombinasjon av slott, natur og kultur. Derfor skulle jeg ønske folk ble mer enn én natt, det er så mye å oppleve her! sier guiden.

Sånn ser Forggensee ut når det ikke er regn og tåke! Jeg har lånt bilde fra Füssens turistkontor.
Sånn ser Forggensee ut når det ikke er regn og tåke! Jeg har lånt bilde fra Füssens turistkontor.
Båttur i Bayern
Vi deltok også på en båttur på Forggensee. Neste gang satser vi på å få like fint vær som på dette bildet!
Mange av bygningene i Füssen har påmalte vinduer, murstein, balkonger og lignende,
Mange av bygningene i Füssen har påmalte vinduer, murstein, balkonger og lignende,

Som å vandre rundt i “Sound of Music”

Guiden vår forteller at stadig flere forelskede unge par tar turen til Halbleh med leiebil. De går tur i fjellet og hører på fuglene, kubjellene og vannet som sildrer. Innsjøene får en temperatur på rundt 20-24 grader om sommeren, så det både fiskes og bades.

– Det er veldig romantiske omgivelser, sier guiden. – Derfor velger mange å gifte seg her.

– Hvilket hotell vil du anbefale for kjærestepar på romantisk parferie? spør jeg.

– Hotel Hirsch i Füssen. Det er et hundre år gammelt, familiedrevet hotell. Hvert rom er unikt innredet med møbler og malerier som har hver sin historiske referanse.

Ah, dette er det jeg forbinder med en herlig feriedag ved de tyske Alpene!
Ah, dette er det jeg forbinder med en herlig feriedag ved de tyske Alpene!
Tyske pølser og øl er en selvfølge når du besøker Bayern! Bildet er lånt fra Füssens turistkontor.
Tyske pølser og øl er en selvfølge når du besøker Bayern! Bildet er lånt fra Füssens turistkontor.

Mattips i Halblech: Prøv lokal oste-tapas!

Vi stopper ved Käsehaus, en familiedrevet butikk og kafe hvor gjestene kan nyte lokale spesialiteter, blant annet deres egen Bergkäse.
Disken bugner av oster dekket med tørkede blomster, chili og urter, og ost som er lagret i opptil atten måneder. Vi bestiller en fjøl med smaksprøver og får det servert med brød og smør.

– Dette er utrolig bra, mener Henrik, som alltid setter stor pris på lokale matopplevelser når han er ute og reiser. – Å sitte i et tyrolerhus ved Alpene og dele en tallerken med ost som er produsert her, er en sosial og annerledes opplevelse. I tillegg smaker det kjempegodt!

Det går også an å kjøpe med seg ost og brød og spise ute i naturen, blant annet på gresset ved Forggensee som vi besøkte tidligere.

Füssen Halsblech reisetips11
Ostebrettet vårt med lokale spesialiteter i Füssen.
Füssen Halsblech reisetips10
Selv om jeg elsker ideen med  ost dekket av tørkede blomster, endte jeg med å like osten som er lagret i atten måneder best 😛 Fremst på dette bildet ser du ost dekket med chili og annet krydder.

Siste stopp på reisen er det berømte slottet til Kong Ludvig II: Slott Neuschwanstein. Følg Reisepluss.no på Facebook for informasjon om neste artikkel![:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no