Reisetips til Chiang Mai

Hvem er vel bedre å spørre om reisetips, enn en norsk jente som har bodd i Chiang Mai i fire måneder?

I fjor sa Marianne (34) opp jobben sin i Oslo, leide ut leiligheten sin og pakket ryggsekken. Nå har hun tilbragt fire måneder i Thailands nest største by, Chiang Mai, hvor hun i hovedsak fyller tiden med sin store lidenskap; klatring. Nord-Thailand er nemlig perfekt reisemål for en klatreferie.

– Her er det er en annen type turisme enn på øyene lenger før. Der er det mer charterturisme, forklarer hun. – Det er heller ikke stekende varmt mer, og folk er hyggelige og rolige. Jeg føler meg veldig trygg, og går rundt alene hele tiden.

Jeg føler meg veldig trygg, og går rundt alene hele tiden.

Marianne har valgt å bo sentralt i Old Town, og er spesielt fornøyd med alle de små, koselige kafeene her: – De fleste spisestedene har god kvalitet på maten, selv om jeg oppdaget et insekt i burrito-salaten min én gang. Når man bor lenge i Thailand, trenger man også etter hvert litt variansjon fra det typiske thaikrydderet, så jeg har spist mye god indisk og italiensk mat her også, smiler hun.

For en middag betaler hun rundt 30 norske kroner. Favorittretten er Panang curry, og hun husker ikke hvor mange ganger hun har rukket å bestille den foreløpig: – Siden det er så billig, spiser jeg jo frokost, lunsj og middag ute hver eneste dag …

Hvor spiser man i Chiang Mai?

Du får fantastisk god mat i Chiang Mai, og personlig ble jeg veldig positivt overrasket over utvalget av økologiske vegetarretter og juicer. (Vi holdt oss unna fisk, ettersom fisken må fraktes ganske langt for å komme så langt inn i landet.)
Her er Mariannes beste restaurant-tips:

  • Dash Teakhouse: Dette er en veldig god thairestaurant med en tradisjonell interiørstil (kalt “lanna”). Tips: Be om å få sitte på gulvet i salongen ute i hagen!
  • Beetroot stories: Vegetarkafe med gode juicer og masse sunn mat på menyen. Enkel standard, men koselig. Kafeen ligger i den kvadratiske parken Kad Klang Wiang med flere spisesteder og massasjesteder. Her spiser jeg gjerne frokost!
  • The Ginger House: Veldig hyggelig og flott  kafe og restaurant. Fargerikt, stilrent og hjemmekoselig interiør. Spennende meny. Fint hvis man skal feire noe.
  • Området Riverside ligger som navnet tilsier ved elven. Her er det mange hyggelige kafeer og restauranter.

Transport i Chiang Mai

Det er lett å komme seg rundt i Chiang Mai. I Old Town kan du nå alle steder til fots.
– Det tok litt tid før jeg torde å hive meg ut i trafikken som fotgjenger, husker Marianne. – Her stopper nemlig ikke bilene for deg, men de kjører heller ikke på deg. Du må bare kaste deg ut i det og krysse veien når du ser åpninger!

Blir du sliten i bena, er både taxier og tuk-tuker en del av gatebildet.
– Ingen tuk-tuk-sjåfører vet hvor noe som helst ligger, så ha alltid med deg telefonnummeret til hotellet ditt slik at de kan ringe og spørre om veien, råder Marianne. – Med mindre det er et av de store, kjente kjedene, naturligvis. Du kan også notere deg navnet til nærmeste tempel, og oppgi det. Det er templer nesten i hver gate (over 300 totalt i byen), og fordi disse er viktige for thaiene, vet sjåførene ofte hvor de ligger.

Luften i Chiang Mai er noe forurenset, så skal du kjøre mye tuk-tuk (spesielt i rushtiden), kan det være greit å gjøre som de lokale og kjøpe munnbind på apoteket. Forrurensingen her er likevel ingenting sammenlignet med Bangkok!

Reisetips om tuk tuk i Chiang Mai
Vi tok turen med en kvinnelig tuk tuk-sjåfør i Chiang Mai. Avtal prisen på forhånd, og prut gjerne bittelitt.
reisetips chiang mai-17
Parkeringshusene under kjøpesentret Maya i Chiang Mai er fylt opp med scootere.

Shopping i Chiang Mai

– Jeg har shoppet en del gaver på markedene. Der finner du mange håndlagde varer av god kvalitet som koster lite. Det forventes at du pruter litt, men ikke kjempemye, forklarer hun.

Night Marked finner sted hver kveld et par kvartaler øst for Old Town. (Vi tok en tuk-tuk.) Her kan du fråtse i smykker, klokker, flip-flops og diverse håndlagde produkter, for eksempel kjøkkenøser lagd av kokosnøtt.
Søndagsmarkedet finner du i Old Town. Hovedgaten Rachadamnoen Road og fylles med boder som selger alt fra kunst til mat. Vi ble blant annet imponert over kunsten til Chumpol Taksapornchai. Markedet er åpent til kl 23.

Foretrekker du kjøpesentre, kan du ta turen til Maya, som ligger i den mer eksklusive delen av byen. Ved siden av finner du det søte, utendørs handleområdet Think Park. Absolutt verdt et besøk! Da vi var der i desember, var området fylt med falsk snø (sand som luktet salt …), falske snømenn og begeistrede barn!

reisetips chiang mai-3
Fra søndagsmarkedet i Old Town.
reisetips chiang mai-2
Mange dyktige barn og unge opptrer med sang og dans i gatene under det ukentlige søndagmarkedet. Hvis du stopper for å se på, er det høflig å legge igjen noen kroner før du går videre. Det samme gjelder hvis du tar bilde.
Reisetips om kunst i Chiang Mai
Chumpol Taksapornchai er av mange lokale kunstnere som selger flotte kunsttrykk under markedsdagene.

Massasje i Chiang Mai

Det er ingen overdrivelse å si at du finner massasje- og spasentre omtrent på hvert gatehjørne. Alle vi var innom i løpet av oppholdet, virket seriøse og hygieniske.
– Massasjen her er jevnt over god, og veldig billig. Det koster 60 kroner for en time. Jeg har vært mange steder, og er som oftest fornøyd, sier Marianne. – Du kan naturligvis også få dyrere spaopplevelser her også. Det finnes luksuriøse behandlingssteder som tilbyr utallige pakker til høyere priser.


Drikk te i Chiang Mai!

Er du en teelsker? Da har du kommet til riktig sted. Jeg har en stor lidenskap for te, så vi testet ut to flotte steder:

Tehuset Kalapela ligger midt i Old Town, og er en moderne og litt eksklusiv (ca. 40-50 kroner for en kanne te av høy kvalitet), med et enormt utvalg smakfulle teer, og fantastisk service.

Reisetips om te i Chiang Mai
Med en temeny på nærmere 10 sider og høy kvalitet på produkter og service, ble Kalapela fort min favoritt!

Tian Zi ligger litt utenfor Old Town. Også her serveres høykvalitets-te, men i en mer naturlig og jordnær setting. Vi lå ute på myke madrasser på en treplatting og fikk teen servert på et lite bord. Den nøt vi mens bekken sildret i hagen og fuglene kvitret rundt oss. Tips: Ta med myggspray!

Reisetips om tehus i Chiang Mai
Panoramabilde fra hagen til tehuset Tian Zi.

Matkurs i Chiang Mai

Vi meldte oss på halvdagskurset til Coocking School, som startet med en tur på det lokale grønnsaksmarkedet før vi gikk til skolen og tilberedte maten.
Du kan velge mellom flere ulike retter, og råvarene kuttes opp for deg mens dere sitter og går gjennom oppskriftene.
Et veldig morsomt kurs som gir mer innsikt og forståelse av maten du spiser daglig i Thailand. Oppskriftsheftet du får med deg hjem, kan inspirere til mange eksotiske vennekvelder!

Reisetips om matkurs i Chiang Mai
Råvarene er kuttet opp, og pandaforkledet klart. Vi er ready for action. Bakerst ser du thai basilikum (som smaker fantastisk også i salat og ferske vårruller som ikke friteres). Fremst til venstre i grønnsakskurven ligger galangal, som ligner ingefær.
Reisetips om matkurs i Chiang Mai
Jeg er i gang med å fritere mini-vårrullene.
Reisetips om matkurs i Chiang Mai
Mini-vårrullene er fylt med godsaker og klare for fritering.

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply