Nå er denne med på alle reiser!

Sittestokk til reiser: Sitpack

Nytt, dansk produkt gjør reisen til en mye bedre og mindre slitsom opplevelse for bein og rygg!

I løpet av livet tilbringer hvert menneske 374 dager med å vente. Det leste jeg nylig i Lufthansas magasin på vei til Frankfurt. Mye av ventingen skjer stående, og under ferier venter vi gjerne mer enn ellers.

Vi venter foran innsjekkingsskranken, i sikkerhetskontrollen, ved gaten, baggasjebåndet, på tog- eller busstasjonen, i billettkøer, på fergekaia, ved innsjekkingen på hotellet, før omvisninger og så videre.
Det har overrasket meg hvor få sitteplasser som faktisk er tilgjengelig disse stedene hvor mange mennesker ferdes, som for eksempel på Oslo S og Oslo Lufthavn Gardermoen.

 

Så liten er sitpacken når den ikke er i bruk.
Så liten er sitpacken når den ikke er i bruk!

Endelig en trendy sittestokk!

For gravide, eldre og syke kan stående venting føre til smerter. Selv er jeg en av dem som må planlegge hver del av reisen for å unngå situasjoner hvor jeg må stå oppreist eller gå for lenge av gangen. Det gjelder alt fra transportmetoder og tidspunkt (rushtid betyr enda færre sitteplasser), hotellets beliggenhet og hvilke aktiviteter jeg kan delta på. Guidete omvisninger har eksempelvis vært helt utelukket i mange år. Smertene i føtter og rygg har verken vært verdt opplevelsen av spanske katedraler eller kambodsjanske museer.

Kort tid før jeg skulle reise langs Romantische Strasse, ble jeg gjennom et Google-søk oppmerksom på Sitpack. Den sammenleggbare sittestokken hadde et mye mer trendy design enn andre typiske hjelpemidler jeg hadde sett (og valg bort) tidligere, og var i tillegg liten nok til å få plass i vesken. Sitpack ble heller ikke produsert for å være et hjelpemiddel for kronisk syke – ideen så derimot dagens lys da en ung, frisk, dansk mann var lei etter å ha  stått tre timer i kø for å kjøpe konsertbilletter!

Jeg tok med en Sitpack til Tyskland for å teste den ut, og her er mine personlige erfaringer og meninger.

 

Test av Sitpack

En times kø for å kjøpe billett til slottene ... Tipper mange her hadde hatt glede av en sitpack!
En times kø for å kjøpe billett til Bayerske slott … Tipper mange her hadde hatt glede av en sitpack!

Når den er foldet sammen, er sitpacken ikke større enn en halvliters brusboks, og tar ikke opp mye plass i vesken og ryggsekken. Kjæresten min puttet den ved flere anledninger rett i bukselommen … Den er noe tyngre enn den ser ut, vekten er litt over en halv kilo (600 gram) ettersom den består av solid materiale som skal kunne holde en voksen mann oppe.

Å folde den ut er litt vanskelig første gang, men etter å ha øvd et par ganger tok det meg snart bare noen sekunder. I blant var det øverste leddet hardt å løsne og jeg måtte be kjæresten om hjelp, men med trening ble det enklere. Det følger instruksjonsark med pakken, i tillegg ligger instruksjonsvideo ute på Sitpacks egen hjemmeside.

Konstruksjonen er solid, dette er ikke et «billigprodukt» som lett blir ødelagt!

Det er én høyde på sitpacken, men den justeres etter hvilken vinkel du plasserer stokken i i forhold til kroppen. Ved normal bruk lener du rompa bakover mot setet, men du kan også velge å skru stokken kun halvveis opp og bruke den som en lavere stol hvor du sitter vanlig.

 

På slott med sitpack

Venter på bussen opp til slottet sammen guiden og sitpacken!
Venter på bussen opp til slottet sammen guiden og sitpacken!

Jeg testet sitpacken da jeg skulle på guidet tur på det berømte slottet Neuschwanstein i Bayern. Her er det ikke uvanlig å stå opptil en time i billettkø, men siden vi hadde bestilt billetter på nettet i forkant slapp vi unna. Til gjengjeld kom sitpacken til nytte da vi sto og ventet tjue minutter på shuttle-bussen som skulle frakte oss opp til slottet.

Da omvisningen begynte foldet jeg sitpacken ut og klappet den først sammen da turen var ferdig. Stokken var lett å bære rundt da den ikke var i bruk, og det diskré designet tiltrakk seg ikke spesielt mye oppmerksomhet. Å veksle mellom å sitte og gå gikk raskt og enkelt. En frisk person kan vanskelig forestille seg hvor bra det oppleves å kunne følge med på en guidet tur uten å få vondt i verken føtter, bein eller rygg!

Fra nå av er det ingen grunn for meg til ikke å delta på omvisninger. Jeg vil også ha sitpacken i vesken i tilfelle jeg havner i en overfylt gate på flyplassen eller blir stående i timelange køer i amerikanske passkontroller.

Under reiser kan også uventede køer dukke opp: Et populært gatekjøkken som serverte grønnsaks-kebab hadde nylig åpnet utenfor hotellet vårt i München, og her var køen flere titalls meter lang hver gang vi passerte. Den som hadde lyst på en matbit måtte med andre ord regne med å stå minst tjue-tretti minutter i kø. Jeg tipper mange av de sultne gjestene kunne hatt glede av en sitpack!

Som typisk jente skulle jeg naturligvis ønske at sitpack var tilgjengelig i flere farger og mønstre enn svart, blått og kamuflasjefarger, men dette er også den eneste «innvendingen» jeg har.

 

Her kan du kjøpe en sitpack

Dette er første gang jeg skriver om et produkt på reisebloggen, og det er ikke noe jeg kommer til å gjøre ofte. Men Sitpack vil garantert være til stor hjelp for meg også i løpet av fremtidige reiser, og jeg unner andre med lignende utfordringer å få samme mulighet. Vil du kjøpe din egen Sitpack, kan det gjøres her.

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no