Slik unngår du tips-«utpressere»

Unngå å bli lurt i utlandet

 

Jeg gir gjerne tips når jeg reiser i land med et lavere lønnsnivå og levestandard enn Norge. Mange jobber svært hardt for lønnen, og er avhengig av tips. Men …

… likevel klarer jeg ikke unngå å bli irritert når folk ti-tolv ganger om dagen prøver å presse eller lure meg for penger.

Selv om jeg vet dette er rutine for dem, tar jeg det idiotisk nok personlig. Jeg tenker at vedkommende synes jeg ser lettlurt og dum ut. Og da skal de jo i hvert fall ikke klare å lure meg!

Teknikken som beskrives under har jeg opplevd i flere land, og hørt fra flere andre reisende:

Taxisjåfører, folk som kjører ut mat og andre som gjerne mottar tips, prøver gjerne å «presse» til seg ekstra mye høy tips ved å late som om de ikke skjønner at du forventer å få vekslepenger tilbake. De gir deg inntrykk av at det helt normalt for dem å få hele det mottatte beløpet som tips, og får deg til å føle deg for «dum» til å spørre etter vekslepengene dine. La oss si at du skal betale 120, og gir en 200-lapp. Sjåføren (for eksempel) tar pengene og sier tusen takk  og unngår å møte blikket ditt …

Du blir kanskje sittende og føle deg litt dum, og ender med bare å gå.

Det er selvfølgelig hyggelig å tipse, men man bør selv få bestemme hvor mye man vil gi. (Og om man vil gi, det skaper ikke nødvendigvis en positiv trend å tipse for elendig service.)
Er man på en lengre reise, utgjør denne ekstra tipsen – kanskje flere ganger om dagen – etter hvert et betydelig beløp som man muligens ikke har budsjettert med.

Samtidig som jeg gir pengene, pleier jeg å fortelle hva jeg ønsker tilbake i vekslepenger. I dette tilfellet ville jeg kanskje gitt 200-lappen og bedt om 50 tilbake.

Neste gang du opplever noe lignende, så ha dette i bakhodet. Det er ingen skam å si ifra om at du ønsker å få vekslepengene dine tilbake, selv om vedkommende prøver å late som ingenting!

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Legg igjen en kommentar