Antistress ved Alpene

Reis på helse- og velværeferie til Tyskland, og kom tilbake til hverdagen med overskudd og ny energi!

To okser gløtter nysgjerrig mot meg, før de bøyer nakken og fortsetter å gomle friskt gress. Jeg har akkurat låst meg ut av rommet mitt i «Skogstårnet» (Waldturm), for å rusle ned til resepsjonen på Tannerhof hotell.

– Dette er ikke et sted for folk som ønsker en vanlig hotellopplevelse, forklarte markedsansarlig ved hotellet, Yvonne Aschoff, da jeg sjekket inn.

Hun har visst rett.

Hvordan havnet jeg her, en drøy time sør for München, i liten småby ved foten av Alpene, hvor kuer, gjess og sauer gresser fritt i skråningene mellom små trehus?

Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Tysklands Nasjonale Turistkontor. Ingen samarbeidspartner har påvirket teksten eller bildene. Alle meninger er mine egne.

 

reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-20
“Hvem er du? Hva gjør du her?”

Ferie som gir energi

Ferie er fremmede lukter, kulinariske oppdagelser, uforståelige ord, gammel arkitektur, frokostsaler på hotell og sikkerhetskontroll på flyplassen. Og mye mer. Det kan være badeland og is og suvenirer, fire timers guidet bytur eller kurs i kite-surfing.

Nordmenn flest vil oppleve mest mulig i løpet av årets verdifulle feriedager. Men i en hektisk og krevende hverdag er det også mange som ønsker noe annet: Å komme tilbake med mer energi og overskudd enn før avreise.

Mer fra Sør-Tyskland? Les om “World by Tina” sin togreise fra München til Venezia!

 

Tannerhof er et gammelt og tradisjonsrikt familiehotell, men fremstår som velholdt og ikke slitt. Det er høy kvalitet på mat og behandlingene som tilbys. Stedet driftes på på mest mulig naturlig og miljøvennlig måte. Prisene er som i Norge
Tannerhof er et gammelt og tradisjonsrikt familiehotell, men fremstår som velholdt og ikke slitt. Stedet driftes på på mest mulig naturlig og miljøvennlig måte. Prisene er som i Norge.

Velvære i Tyskland

Hvor reise på ferie når fokuset er helse og velvære? Tyskland, mest kjent for pølser, øl og Autobahn, er kanskje ikke det første landet som dukker opp i tankene. Men Tyskland har også lenge vært «store» innen såkalte bio-hoteller, som har fokus på miljøvennlig og bærekraftig drift, som inkluderer økologisk, kortreist mat, minimalt energiforbruk, økologiske hudpleieprodukter og mer. (For oversikt over bio-hoteller i Tyskland, klikk her. )

I tillegg er biodynamisk landbruk utbredt i Tyskland,  og mange mat- krydderprodusenter driver biodynamisk. Det vil si at de i tillegg til å drive økologisk, stiller ende høyere krav til en ren og naturlig produksjon i samspill med naturen.  Mange  gode tyske hudpleie- og sminkeprodusenter tilbyr produkter med naturlige ingredienser. Helhetlige behandlingsmetoder er også betydelig mer utbredt og bedre integrert i det offentlige helsetilbudet enn i Norge.

Siden 1905 har tyskere reist hit for å koble av i rolige omgivelser med sunn mat og aktiviteter.

Antistress ved Alpene

Så, jeg endte altså opp i Tyskland, nærmere bestemt på Tannerhof. Hotellet består av flere små hus i klassisk Bayersk arkitektur, spredd utover en fjellskråning overfor landsbyen Bayrischzell. Siden 1905 har tyskere reist hit for å koble av i rolige omgivelser med sunn mat og aktiviteter. I dag sjekker både unge og gamle, friske og syke inn.

Gjestene kan melde seg på et av programmene med fokus på blant annet faste, utbrenthet eller lavkarbo. Noen av programmene inneholder full helsesjekk og oppfølging hos leger med bakgrunn fra holistisk medisin.
Det er også mulig å reise på egenhånd og nyte roen, naturen og hotellets mat og fasiliteter uten fast program. Jeg valgte det siste.

reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-1
Varm ingefærte og vann med friske urter og frukter er tilgjengelig frem til kl. 18 hver dag.
reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-15
Oversiktskart over hotellets mange bygg.
reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-3
Felles oppholdsrom for alle gjestene.

reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-14
.

reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-2

 

Min første vegetodynamik-behandling

Rundt på tunet ligger gjestene fordelt på de mange solsengene, omgitt av fargeglade blomster, fuglekvittring og sildring fra elver og fontener.
Bortsett fra å hvile, er det mulig å ta sauna i bygget fra 1936, eller svømme i det innendørs bassenget.  Gjestene kan delta i ulike gruppeaktiviteter, blant annet stretching, morgentrening, vanngymnastikk, skogstur og tai chi.
I tillegg kan man velge blant rundt førti ulike velværebehandlinger, skjønnhetsbehandlinger og timer med personlig trener.
Mine aktiviteter denne dagen begrenser seg til en rusletur i skogen som omkranser hotellet samt en time med vegetodynamik-behandling. Vegetodynamik er ukjent for oss i Norge, men vanlig i Sør-Tyskland, Østerrike og Sveits.
– Jeg jobber med å forbedre flyten til kroppens livsenergi, forklarer terapeuten. Behandlingen oppleves som en blanding av stretching, lett massasje og healing. Terapeuten berører kroppen med myke, men bestemte hender. Timen som behandlingen varer er behagelig, herlig avslappende og selvfølgelig altfor kort …
– Nå skal du bare ta det med ro og drikke vann, sier terapeuten etterpå.
Det høres akkurat passe overkommelig ut.

 

reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-16
Flisene i saunaene kommer fra en gammel kirke i Nord-Tyskland som skulle rives. Resirkulering og gjenbruk er en naturlig del av driften ved Tannerhof hotell.
reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-28
Et lite fotbad i hagen 🙂

Hotell som gir tilbake til naturen

– Jeg kom hit som gjest i 2012, og følte meg umiddelbart hjemme, forteller Yvonne. Hun ble gjesten som aldri dro. I dag jobber hun fulltid som markedsansvarlig på Tannerhof. – Alt ved dette stedet er jordnært og autentisk, sier hun.

Siden oppstarten i 1905 har fire generasjoner av samme familie drevet Tannerhof, og hver generasjon har satt sitt preg på stedet.

– Vi har ikke kastet oss på en velværetrend. Respekt for naturen og maten vi spiser har vært grunnfilosofien helt siden starten. Hotellet driftes på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Vi skal gi tilbake til naturen. Flisene i saunaen kommer for eksempel opprinnelig fra en gammel kirke i Nord-Tyskland som skulle rives. Her fikk de nytt liv.

reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-19
I skråningen overfor hotellet er det bygd en platting som kan brukes til soling, yoga og meditasjon.

Økologisk gourmet-meny

Døgnprisen inkluderer tre sunne måltider, naturligvis av økologiske ingredienser. Frokostbuffeen består blant annet av hjemmelagd müsli, mange typer brød – også glutenfritt – og ulikt pålegg. I tillegg til flere typer melk, står også sojamelk og -yoghurt fremme til frokostblandingene. Man kan bestille varm grøt med dadler og kanel fra kjøkkenet.

Jeg sitter ute på terrassen solen og spiser. Den medbrakte romanen er lagt bort til fordel for utsikten over de majestetiske fjellene, dekket i utallige grønntoner. En varebil med økologiske matvarer kommer kjørende inn på tomten. Lyden at motoren får meg til å se forskrekket opp. Først da går det opp for meg hvor stille det siste døgnet har vært.

Middagen er ett av høydepunktene hos Tannerhof. Det erfarer jeg både selv og blir fortalt av gjester som har vært her tidligere. Vi serveres torsk på en seng av svart ris med avokado, pepperrotpurré og urter. Og rødbetrisotto med lokal ost. Og laksetartar med chorizo og sellerisaus. Menyen omtales av hotellet selv som «økologisk gourmet».

– Til middag serverer vi alle gjestene en tre-retters meny hver dag. Slik unngår vi å måtte kaste noe særlig mat. Det er viktig for oss. Maten er mest mulig økologisk og lages etter slow food-filosofien, forklarer Yvonne.

All drikke kjøpes utenom, og for den som lurte: Ja, det er lov å drikke alkohol her.
Har man allergier, må det betales et gebyr for spesialtilpasset mat.

 

reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-11
Alle te-elskere vil legge merke til at hotellet tilbyr Darjeling First Flush. Trenger jeg si mer?
reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-26
Med en beliggenhet ved Alpene er det naturlig at et stort utvalg frisk ost serveres hver dag.
reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-10
Frokost med utsikt.
reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-9
Sunn og økologisk frokost. Mye av maten er vegetarisk, men det serveres også noe kjøtt.

reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-4 reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-8 reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-27

Hjem til tåret

Jeg har blitt tildelt rom i midtre del av et treetasjes tårn øverst på tunet. Vinduene fra gulv til tak og den romslige verandaen utenfor øker romfølelse og sørger for en fantastisk utsikt. I skapet finner jeg badekåpe, badehåndkle, varmeflaske og ullteppe. Produktene på badet er naturligvis økologiske.

Den utstrakte bruken av tre, benker med ullputer i alle Tannerhofs bygg bringer assosiasjonene til norske hytter. På den måten føler jeg meg på en merkelig måte hjemme når jeg legger meg om kvelden, selv om jeg befinner meg 1600 km sør for Oslo.

Har du spørsmål om Tannerhof eller helse- og velværeferie i Tyskland? Send meg en melding!

 

reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-22
Jeg fikk rom i et av hotellets tårnbygg.

reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-6 reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-23

reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-29
Produktene på badet er naturligvis økologiske.
reisetips_tyskland_helseferie_tannerhof-5
Flott utsikt fra balkongen.

 

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no