Hotell i Gdansk: Luksusfølelse i historiske omgivelser

(Sponset samarbeid) Dwór Uphagena i Gdansk er et slikt hotell som du husker og forteller venner om lenge etter at du har kommet hjem.

Hotell som overrasker er noe av det beste jeg vet når jeg er på reiser. Det kan være små detaljer som jeg ikke forventer eller har sett på hotell før – eller som hotellet i Kambodsja, der jeg plutselig fikk levert en flaske rødvin på døren første kveld, og et khmer-skjerf i gave da jeg sjekket ut etter en uke. Det behøver naturligvis ikke være kostbare gaver, bare noe man ikke forventer. Det miljøvennlige hotellet Soulmade i München, som jeg har skrevet om her, hadde blant annet annerledes kunst av resirkulert papir på veggene, og tilfeldige bøker liggende klare på hotellrommet.

Det som fenget meg aller mest ved det fire stjerners hotellet Dwór Uphagena i Gdansk, var historien som satt i veggene rundt oss. Den kommer jeg tilbake til!

Inngangsparti til det historiske hotellet Dwór Upenhaga i Gedansk.
Velkommen til Dwór Uphagena, et fire stjerners hotell i Gdansk!

For å begynne med det viktigste: Ikke alle hotell egner seg like godt for romantiske kjæresteferier, som for barnefamilier, forretningsreisende og venner på tur. Dwór Uphagena klarer denne bragden. (Apropos barnefamilier: Hotellet har det mest velutstyrte lekerommet jeg har sett. I tillegg tilbys leiligheter med kjøkken, noe i hvert fall jeg foretrekker når jeg reiser med barn. Du kan få reiseseng på rommet, barn under tre år er gratis, og restauranten har egen barnemeny.)

Barnerommet hos det barnevennlige hotellet Dwar Uphagena i Gdansk, med bamser, tegnesaker og massevis av leker.
Dwór Upenhaga har det største og mest velutstyrte barnerommet jeg noen gang har sett hos et hotell. Bildet viser bare en tredjedel av rommet. Kassene under bokhyllen er fulle av leker. Det er mange lekeplasser rundt om i Gansk, og rett ved hotellet ligger det en barnevognvennlig tursti.

Hotellet består av flere bygninger. Hovedbygget, som tidligere var et sykehus (dette kommer jeg tilbake til), samt to nybygg. Det hele bindes sammen av en nyanlagte park. Vegg i vegg med hovedbygget, ligger kirken «Blessed Virgin Mary». Rommet mitt var faktisk rett inntil kirken!

Flere gamle dører med vakre utskjæringer, har blitt fullstendig restaurerte av håndverkere.

Stillen er rå, minimalistisk industriell, moderne og elegant på én gang. Deler av bygget er fra 1800-tallet, og under renoveringen bidro en historiker til blant annet å finne ut hvilke farger som opprinnelig ble brukt. Flere gamle dører med vakre utskjæringer, har blitt fullstendig restaurerte av håndverkere. Gamle veggmalerier som dukket opp under oppussingen, har blitt ivaretatt og gir nå enkelte rom et historisk preg. Her har ikke fokuset vært på lavest mulig kostnader! I min leilighet var noen av møblene moderne, mens andre hadde et antikt uttrykk. Vender du blikket nedover, vil du også oppdage gulvfliser som er over hundre år gamle. De mørke, stemningsfulle korridorene med murvegger og buede åpninger i veggene, er mye bredere enn dagens korridorer – nettopp fordi dette opprinnelig var et sykehus. Alt sammen kombineres med moderne neonlys og behagelige møbler. 

Trappeoppgangen i den eldste delen av hotellet. Dørene er restaurerte, og noe av den opprinnelige malingen på veggen har fått komme frem igjen.
Trappeoppgangen i den eldste delen av hotellet., som tidligere var sommerboligen til familien Uphagene. De opprinnelige dørene er restaurerte, og på veggene ser man noe av den opprinnelige malingen.
Et av de eldste rommene ved Dwór Uphagena.
Dette er også en hall i det eldste bygget, som i dag huser noen få leiligheter. Her har historikere funnet frem de opprinnelige veggmaleriene. Det føles litt som å bo i et museum!

Hotell i Gdansk: Dwór Uphagenas beliggenhet

Mange hotell i Gdansk ligger i gamlebyen, mens Dwór Uphagena ligger en femten minutters gåtur unna, like ved en nydelig tursti langs en elv. Med tanke på hvor mye god mat du sannsynligvis spiser under oppholdet i Gdansk, så kommer den gåturen svært godt med … Slik var det i hvert fall for venninnen min og meg!

Foretrekker du likevel hjul fremfor bein, koster en Uber fra gamlebyen til hotellet i underkant av 20 PLN. Det går også buss rett utenfor hotellet.
Når du skal frem og tilbake til flyplassen, koster en taxi 90 PLN hver vei.

Hotellets hovedbygg som opprinnelig var et sykehus.
Ikke mange hotell i Gdansk var opprinnelig sykehus … Nå er pasienter skiftet ut med opplevelseslystne turister.
Hotellets grønne bakgård binder byggene sammen. Her er en park med statue og mye grønt.
Hotellets bakgård er en park som binder byggene sammen. Til høyre kirken fra midten av 1800-tallet, som henger sammen med hotellet.

Polsk mat til frokost og middag

For et tillegg i hotellprisen, kan du nyte frokostbufeeten i den hyggelig og intime restauranten mellom kl 7 og 11.

Den er ikke overdådig, men har alt du kan forventer av en hotellfrokost; godt brød, eggerøre (av hele egg, ikke eggepulver …), bacon, ulike skinker, vegetarpaté, tomatbønner, frukt, yoghurt, croissanter, kaker, pannekaker, juice, kaffe, te og mye mer. I tillegg kan du smake polske «spesialiteter», som syltet rødbetpuré, fiskekaker i syltet løk, sild og lignende. Alle fatene ble jevnlig fylt opp. Det skal godt gjøres å gå sulten fra frokostbuffeten!

I restauranten kan du også spise middag om kvelden, i tillegg har hotellets bar og kafé et godt utvalg av drikkevarer og bakst.
Vi spiste en skikkelig god og lunsj på Nie/Mięsny Dolne, som lå kun noen kvartaler unna. Det ligger også en dagligvarebutikk «rett rundt hjørnet», i tilfelle du trenger ekstra snacks, en tannbørste eller lignende under oppholdet.

Frokostsalen ved hotellet Dwór Uphagena.
Utdrag fra frokosten ved hotellet Dwór Uphagena.
Frokostsalen i hotellet Dwór Uphagena.
Frokostsalen  til hotellet var muligens en gang sykehusets kantine? I dag har rommet en minimalistisk, industriell stil, som fungerer godt sammen med de opprinnelige gulvflisene.

Fra sykehus til hotell i Gdansk

Hotellets historie startet da den velstående familien Uphagena valgte å bygge sitt toetasjes sommerhus akkurat her tidlig på 1800-tallet. Da ektemannen døde rundt 1852, solgte enken huset til en handelsmann som bygde på en ekstra del og startet sykehus. Her skulle det bli utført operasjoner og undersøkelser i over hundre år. Ettersom pågangen var stor, ble det bygget utvidet i to omganger til. I 1860 sto også kirken, som ligger helt inntil bygget, ferdig.

Sykehuset var i full drift helt frem til 2004, da det ble nedlagt. Deretter sto det tomt frem til hotellkjeden Arche kjøpte bygget i 2015.

Da jeg nylig sjekket hotellet på Google Maps Street View, var de siste bildene fra 2019. De viste et nedslitt bygg med knuste ruter, råtne vinduskarmer, løse murstein og finerplater foran inngangspartiet. Men nå er altså bygget forvandlet til et fire stjerners hotell. Ganske utrolig!

Vi bodde i den delen av bygget som opprinnelig var Uphagena-familiens sommerhus. De romslige leilighetene som er tilgjengelige for gjester i denne delen, er oppkalt etter barna som opprinnelig bodde her. Min leilighet het «Karla». Da jeg skulle gå for å legge meg, sa venninnen min «Det blir spennende å se om Karla kommer på besøk i natt, da …» Ikke morsomt! 😉 Heldigvis ble det en stille og rolig natt …

Kvinne lager seg te på et hotellrom ved Dwór Uphagena i Gdansk.
Venninnen min var godt fornøyd med teen på det romslige og lyse hotellrommet!

Rom med stor takhøyde

Alle leilighetene er forskjellige. Min besto av en entré med vannkoker, store tekopper, kaffe og te (åh, så deilig med noe annet enn Twinings og Lipton, som tydeligvis er det eneste norske hotell har tilgang til …), samt en sittegruppe. Deretter fulgte en gang med skap og lenestol, som ledet inn til det romslige badet og selve hovedrommet med dobbeltseng, tv og skrivebord. 

Leiligheten har alt man trenger under et hotellopphold; badekåpe og tøfler (ettersom hotellet har en relax-avdeling med blant annet badstue), sjampo, balsam og bodylotion, tv og god internett-tilgang. Jeg hadde en skrivepult, mens rommet til venninnen min hadde en flere meter lang bordflate langs vinduene. Da jeg så dette, gikk tankene til min kollega Ann-Mari i reisebloggen Alltid reiseklar, som tidligere har klagd på hotell hvor det ikke er tilrettelagt for at man kan jobbe på rommet … Her hadde hun vært fornøyd!
Telefonen så ut som om den var fra tidlig 1900-tallet, og jeg moret meg litt ved tanken på at folk under 30 sannsynligvis ikke forstår hva den skal brukes til …

Takhøyden var på rundt fire meter, og de store vinduene slapp inn godt med dagslys. 

Badet var svært romslig og lyst. Bonus for eget sminkespeil!

Utdrag fra et hotellrom ved Dwór Uphagena, et hotell i Gdansk. Bildet viser en mac, bok og tekopp i sengen.
Skal jeg jobbe, lese, drikke te – eller alt på én gang? Uansett hva man velger, er det bare å nyte de store sengene hos Dwór Uphagena. Madrassen var akkurat passe hard for min del. Selv om vinduet var mot veien, var jeg ikke plaget av støy.
Entreen til leiligheten ved hotellet Dwor Uphagena.
Entreen til leiligheten min ved Dwór Uphagena. Legg merke til de flotte utskjæringene.
En gammeldags telefon.
Morsom detalj, som gjenskaper stemningen fra da en familien bodde akkurat her på 1800-tallet. Gjester under 30 år hvil kanskje ikke vite hva dette er?
Kvinne drikker te på hotellrommet i Gdansk.
Vi dro til Gdansk for å ha noen avslappende, behagelige dager med god mat i fine omgivelser, og det fikk vi!
Bodylotion på badet i et av leilighetene ved hotel Dwor Uphagena i Gdansk.
Litt spa-følelse …

Kunne noe vært bedre?

En seriøs hotellomtale bør vel inneholde noen forbedringspunkter. Disse vil naturlig nok alltid være farget av mine personlige preferanser.

Alle som jobber i resepsjonen, burde etter min mening fått opplæring i hotellets historie. Jeg ble så fascinert av hotellets fortid, men da jeg stilte noen spørsmål, kunne ingen svare. Men nå er sannsynligvis også de færreste gjester sååå interesserte i historie som jeg var … 

Leiligheten min ble vel kjølig om nettene, ettersom det var mai og sentralvarmen var skrudd av. Det var ingenting å gjøre med dette, men jeg ble tilbudt å bytte rom. Jeg løste det i stedet ved å sove med to dyner 🙂 Det må legges til at jeg fryser lett, og at de fleste andre sikkert ville opplevd temperaturen som helt grei.

Ellers var det rett og slett lite å setter fingeren på!

Anbefaler jeg dette hotellet i Gdansk?

Allerede en halvtime etter innsjekking prøvde jeg jeg å oppsummere førsteinntrykket mitt. Ordet som først dukket opp, var det kanskje litt slitte uttrykket «WOW!». Men det står jeg for, selv etter at jeg har sjekket ut. Dette hotellet overrasket, og det var selvfølgelig mye takket være den spesielle historien som satt i veggene, og som de nye eierne har tatt vare på gjennom oppussingen. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg gjerne drar tilbake til Dwór Uphagena, da kanskje med mann og barn.

En elv og to benke og et tre. Tursti bak hotellet Dwor Uphagena i Gdansk.
Like bak hotellet ligger en hyggelig tursti langs elven.

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no