Christiansfeld og den berømte honningkaken

Christiansfeld er en liten by med mye historie. Og en veldig berømt kake.

Befinner du deg på Sønderjylland under din neste Danmarksferie og får lyst på noe søtt, kan du legge turen innom den lille verdensarvbyen Christiansfeld fra 1773 og nyte byens berømte honningkake!

Like ved byens gågate er en stor parkeringsplass hvor det er enkelt og gratis å sette fra seg bilen. Sentrum består av tradisjonelle, gule mursteinhus og er fullstendig fritt for kjedebutikker. Her kan du rusle på brosteinsbelagte gater og kikke innom bruktbutikker, bokhandlere og små kafeer.
Vi passerte også Prætorius torv og Brødremenighetskirken, som er sentrale i byens historie. Men jeg må innrømmet at det ikke var på grunn av historien at vi besøkte Christiansfeld denne dagen. Jeg elsker å sitte på kafé, og gledet meg stort til å smake honningkaken som byen er kjent for. Her har det blitt bakt honningkaker i over to hundre år, så byen er også kjent som Honningkakebyen. (Det høres ut som noe fra Torbjørn Egner sitt univers, ikke sant?)

En kombinert butikk og hagekafé som vi passerte i Christiansfeld. Man går gjennom sentrum på få minutter.

Vi fant et bord på uteserveringen til Xocolats, som holder til i bygget til “Brødremenighetens honningkagebakeri anno 1783”. Her produseres også fantastisk konfektsjokolade, blant annet formet som frosker. (Visste du at det har blitt lagd sjokoladefrosker i Danmark siden 1902?)

Selv om disken bugnet av fristelser i form av spennende sjokolader og kaker (også glutenfrie), måtte vi naturligvis smake den tradisjonelle honningkaken, fylt med aprikosmarmelade og trukket med et tykt lag sjokolade.

Farlig, farlig gode konfpktsjokolader …

Mens Henrik bestilte en kaffe, gikk jeg som vanlig for en kopp te. På tross av at man kunne kjøpe med et stort utvalg av teer fra merket “Carstensens tehandel”, var det ikke så mange smaker å velge blant dersom teen skulle nytes der og da. Men ettersom teen ble servert i en romslig porsjonskanne og servitøren i tillegg husket å fortelle hvor lenge den skulle trekke, var jeg fornøyd.

At vi etterpå var enige om at honningkaken smakte nydelig, er kanskje en selvfølgelighet. Drikkene ble servert med hver sin konfektsjokolade på skålen, som også smakte utrolig godt. Det er nesten synd å dra herfra uten å kjøpe sjokolade og honningkake med seg hjem …

Kafeen hadde også en hyggelig avdeling med hvitmalte bord og stoler innendørs, hvor man kan slå seg ned dersom været ikke er på topp. Den er ett toalett, men ikke stellebord.

På tross av byens lille størrelse, har den mye historie som det kan være fint å kjenne til dersom du planlegger et besøk. Les for eksempel mer på VisitKolding sin nettside!

Honningkakene i Christiansfeld er verdt å smake på dersom du ferierer i Sørjylland!

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no