Test av sauna og isbading i Oslo!

Bilde av en utendørs sauna i Oslo en mørk januarkveld.

Er det en oppskrytt trend, eller har det noe for seg? Jeg har testet sauna og isbading i Oslofjorden – og gjør det (tro det eller ei!) gjerne igjen!

Sauna skal være sunt. Isbading skal også være sunt (med mindre du har hjerte- og karsykdom), og kan ifølge forskere føre til bedre immunsystem, lavere blodtrykk, færre luftveisinfeksjoner og et sunt kolesterolnivå. Kombinasjonen av disse to, må da være en helsebombe?

En mørk og kjølig januarkveld, ruslet jeg langs havnepromenaden fra Aker Brygge, forbi Filipstadkaia (ja, der Kielferga ligger), til Kongen Marina restaurant og sauna. På ryggen hadde jeg en sekk med to håndklær, badetøy, ullue, vanter og diverse toalettsaker.

Venninnen min (som er kunstner og driver denne instagram-kontoen) hadde bursdag, og i den anledning hadde hun like gjerne leid hele saunaen til selskapet sitt, og understreket i invitasjonen at det var helt frivillig å bade. Jeg hater å fryse. Min nyeste lifehack er å gå med foret vinterbukse utendørs hele vinteren. Helt genialt. Jeg har aldri frosset så lite som denne vinteren.  Men det var selvfølgelig før jeg bestemte meg for å bade i Oslofjorden i januar …

Frister det med en dukkert?

 

Nybegynnertabbe nummer én …

Kongen Marina består av en fargeglad restaurant med et kreativt og innbydende uteområde med palmer og lyslenker, samt en flytebrygge med sauna og garderobe.  Jeg har ikke testet maten her, men kunne virkelig tenke meg å gjøre det til sommeren.

Ettersom jeg kom rett fra et møte og var en halvtime forsinket, kunne jeg se de andre jentene skåle med champagne inni domen da jeg gikk over bryggen. Saunaen var allerede god og varm, og samtlige gjester hadde tatt sin første dukkert.

Garderoben henger sammen med saunaen, men har ikke forheng foran døråpningen. Dersom du skal delta på felles sauna, bør du derfor være forberedt på å skifte foran både mannlige og kvinnelige gjester. Det anbefales å skylle seg før og etter saunaen, og i likhet med de andre saunaene jeg har sett på, så er det kun kaldt vann i dusjen. Det var ikke mulig å låse inn verdisaker, så la mest mulig bli hjemme.

Allerede etter tretti sekunder inne i saunaen, innså jeg at jeg hadde begått nybegynnertabbe nummer én: Ikke tatt av øredobber og ringer, som raskt blir veldig, veldig varme … Disse ble tatt av og lagt i sekken i garderoben. Så var tiden inne for gode samtaler, og bare å nyte varmen og utsikten. Vann og glass var tilgjengelig under hele oppholdet, og det var også mulig å koble mobilen til musikkanlegget.

Jeg testet sauna og isbading for første gang ved Kongen Marina sin sauna i Oslo.

Første isbading i Oslofjorden

Da håndkledet var passe fuktig av svette, var det på tide å dyppe kroppen i vannet. Jeg fikk venninnen min til å filme, blant annet for å ha et lite minne fra min første isbading, men i hovedsak fordi det ville gjøre det ekstra vanskelig å backe ut …

Bort med tankene, ned i det svarte vannet, ikke kjenne etter, oj, det var kaldt! Ikke tenke. Fortsett, fortsett, dette går jo greit, ok, dette holder for denne gang! Opp, og inn i badstuen. Kjempedeilig! Vi ble sittende og diskutere endorfiner og dopamin og mestringsfølelse. og havnet på en eller annen måte opp i en diskusjon om nudiststrender, håpløse ekskjærester, og fordelene ved å bo i Sørumsand … Og så var det på tide å bade igjen. Og igjen! Plutselig var to timer gått, og det var på tide å skylle kroppen, få på seg klærne og gå ut i januarkulda, som ikke lenger føltes fullt så kald. Mens vi ruslet langs havnepromenaden på vei til bursdagsbarnet for å spise varm gryte fra hjemstedet hennes på Sunnmøre, diskuterte vi allerede nye muligheter for sauna og isbading. Jeg må innrømme det: Jeg var ganske så “frelst”!

Venninnen min leide saunaen til Kongen Marina da hun hadde bursdag, og inviterte til bading og svetting, etterfulgt av en nydelig treretters hjemme hos henne på Aker Brygge. Her er hun klar for kveldens første svømmetur!
Dusjen i garderoben til Kongen Marina sin sauna.

Vurdering av Kongen Marina sauna

Det jeg likte best ved saunaen på Kongen Marina, var naturligvis den flotte domen som ga oss 360-graders utsikt over havna, fjorden og fullmånen. En stor del av gleden ved å ta sauna på fjorden, er nettopp utsikten. Det er også positivt at man kan bestille mat og drikke fra restauranten. Det er ikke toalett i garderoben, men rett bak restauranten. Dette er også et pluss, da jeg har inntrykk av at de færreste saunaer har tilgang til toalett. Garderobeløsningen var litt vel enkel etter min smak, men fungerer helt fint for private selskap.  Uansett synes jeg jo at man kan henge opp et forheng foran døråpningen i en garderobe der folk skifter.

Alt i alt kan dette anbefales på det varmeste, og jeg er ganske så sikker på at jeg kommer tilbake!

 

Bilde av saunaen på Kongen Marina i Oslo på dagtid i januar.

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no