Fototur i Siem Reap 1: «Vi er de eneste hvite, og foran oss ligger døde slanger»

I stekende hete sitter kvinner i fargerike bomullsskjorter, langbukser og solhatter. Plastmattene deres er farget røde av støv fra den tørre jorden. Rolous Marked uten for Siem Reap gir et innblikk i det ekte Kambodsja. 


Fluer surrer ivrig rundt fiskefiletene som ligger litt tilfeldig dandert foran kvinnene, og jeg skvetter til idet en levende fisk spreller i baljen sin og sender en vannsprut i min retning.

Plutselig kjenner jeg en hånd på leggen.

Det er lørdag morgen på Rolous Marked, en markedsplass for lokale landsbyboere en drøy halvtime utenfor Siem Reap. Her selges alt fra slanger, høner og tørket fisk til dagligvareprodukter og tekstiler. Og naturligvis vafler tilbredt i støpejernsform over åpen ild – et minne fra da Kambodsja var fransk koloni. Plutselig kjenner jeg en hånd på leggen. Det er en liten jente. Hun trekker hånden tilbake og ser opp på meg med en blanding av begeistring og nysgjerrighet i blikket. Jeg antar at vennene hennes snart kommer til å høre historien om da hun tok på en hvit dame.

kambodsja_reisetips_shopping5
Tørket fisk, fersk fisk, levende fisk, røkt fisk, levende fisk … du finner noe for enhver smak på dette lokale markedet en drøy halvtimes kjøretur utenfor Siem Reap.

kambodsja_reisetips_shopping3

 

kambodsja_reisetips_shopping7Jakten på det ekte Kambodsja

For det er bare to hvite personer på dette markedet i dag. Laurent fra Angkor Photography Tours  og meg. Laurent har bodd i Kambodsja siden 2013, og arrangerer nå fotoutflukter for turister som ønsker å komme litt bort fra massene.

Jeg meldte meg på halvdags-eksursjonen til en av de flytende landsbyene ved innsjøen Tonle Sap, fordi det var en god mulighet til å oppleve deler av Kambodsja jeg aldri hadde funnet på egenhånd samtidig som jeg forhåpentligvis ville lære å ta litt bedre bilder.

kambodsja_reisetips_shopping8
Befolkningen bruker hatter, bukser og langermede gensere for å beskytte huden mot den stekende solen. I tillegg er hvit hud skjønnhetsidealet her.

 


kambodsja_reisetips_shopping9 kambodsja_reisetips_shopping6Lukten av rå fisk og slangekjøtt

Etter å ha blitt hentet på hotellet av Laurent og sjåføren, tilbringer vi en time på markedet.

Dette er en helt annen opplevelse enn å besøke Old Marked og Night Marked i Siem Reap sentrum. Her finnes ingen T-skjorte med tempelmotiver, elefantfigurer eller notatblokker med landets navn på. Skal du kjøpe krydder her får du det i vanlige poser, ikke håndflettede, små kurver med engelsk tekst på til 10 dollar stykket.

Det er trangt om plassen mellom alle bodene og teppene, såvidt plass til to personer. Likevel velger flere å kjøre scooteren sin gjennom de smale passasjene. Vi presser oss unna så godt vi klarer.

Svetten sildrer under t-skjorten og knebuksene mine, og jeg under meg over hvordan befolkningen her holder ut med langbukse og langermet genser.

Etter å ha tatt en del bilder trekker oss bort fra den stramme lukten av rå fisk og slangekjøtt, og beveger oss bort til en større plass med frukt. På veien passerer vi en kvinne som friterer bananer.

– Det ser veldig godt ut og koster sikkert ingenting, sier Laurent. – Men den samme frityroljen er sikkert brukt i to år …

Vi går videre.

 

Neste stopp: Flytende landsby

Vi ender foran en kasse med hundrevis av meloner, som et kort øyeblikk bringer tankene til ballbingen på IKEA. Jenta som selger skal ha tjuefem amerikanske cent for en melon, og jeg kjøper en for å nyte på hotellet senere om ettermiddagen.

På veien utenfor markedsplassen venter sjåføren. Nå skal vi videre til Kampung Phluk, en landsby bygd på stylter ved en av elvene som leder til Kambodsjas viktigste sjø, Tonle Sap. Laurent henter flasker med kaldt vann fra kjølebagen i bagasjerommet til oss, og deretter bærer det ut på en øde, rød og støvete landevei ned mot elvebredden.

Les neste artikkel her: Fototur i Siem Reap del 2: En landsby på stylter

 

kambodsja_reisetips_shopping11
“To be a water melon, or not to be a water melon?” Denne melonen betalte jeg to kroner for og nøt på hotellrommet samme kveld.
kambodsja_reisetips_shopping4
Det var ikke mange turister å se på dette lokalet markedet utenfor Siem Reap.
kambodsja_reisetips_shopping2
Det er mulig jeg er litt oversensitiv, men dette synet bidro til at jeg ikke spiste kylling under resten av oppholdet mitt i Kambodsja …
kambodsja_reisetips_shopping10
Denne pjokken var med mor og far på jobb, som begge synes det var veldig stas da jeg spurte om lov til å fotografere ham 🙂

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

1 Comment

Comments are closed.