Gilleleje: Ferieparadis på toppen av Sjælland

Vakker natur, dansk sjarme og milevis med strender venter en time nord for København.

Fiskebyen Gilleleje har rundt 6500 innbyggere og skal ha nesten dobbelt så mange sommerhus. Området helt nord på Sjælland har i årevis vært øyboernes egen favoritt-feriedestinasjon, men under vårt opphold hørte vi naturligvis også noen svenske, tyske og norske ord innimellom.

Ferieidyll med sykkel i Gilleleje sentrum.
Ferieidyll med sykkel i Gilleleje sentrum.

Gilleleje by består av havner, handel, mennesker og kultur, og er omgitt av vakker, dansk natur.  I sentrum finner du blant annet fiskerestauranter og butikker som selger danske designprodukter, og i gamlebyen passerer du gamle fiskehus med stråtak. I havnen dupper små og store fiskebåter, og en og annen luksusyacht. Vi reiste med barn, så lekeplassen ved havnen var naturligvis veldig populær.

Det skal være rundt 30 spisesteder i Gilleleje. Vi spiste middag på italienske Mi Piace, og var svært godt fornøyde med kvaliteten på maten. Siden vi tross alt befant oss i en havneby, bestilte vi reker i en kraft med hvitløk, chili og urter til forrett, og sjøtunge til hovedrett. Dagen etter hadde jeg gledet meg til å besøke Cafe Flora, men denne var dessverre stengt grunnet sykdom. Dermed endte vi i hos Choff, en kombinert kafé og interiørbutikk som overrasket svært positivt. Ikke bare hadde butikken masse flotte produkter, maten var også hjemmelaget og smakfull. Et flott sted som kan anbefales!

I forkant av besøket vårt hadde jeg lest om Kulturhus Gilleleje, som huser både bibliotek, utstillinger, kino og restaurant. Vi rakk dessverre ikke et besøk her denne gangen, men jeg vil anbefale andre som skal hit å sjekke kulturhusets aktivitetskalender.

Et besøk i Gilleleje by om sommeren må naturligvis avsluttes med en is, og da gjerne hos familiebedriften Søster Is. Her får du hjemmelaget is etter søstrenes egne oppskrifter, uten fargestoffer. Danskene har gjerne “guf” (ligner det som er inni kokosboller), og “flødeboller” (koksboller) på isen sin, og det får du også hjemmelagede varianter av her.

Isdisken hos Søster Is i Gilleleje.
Gå ikke glipp av Gilleleje-isen når du er i byen! Dette er fra favoritten Søster Is.
Stranden i Gilleleje sentrum.
Rett ved Gilleleje sentrum ligger denne lange sandstranden som er Blue Flag-sertifisert.
Flere steder i og rundt Gilleleje kan du kjøpe frukt og grønnsaker rett fra bonden.
Fra en av de mange hyggelige smågatene i Gilleleje sentrum.

 

Tursti til Gilleleje

Det går en nydelig tursti, Gilbergstien, fra Gilleleje sentrum og vestover mot Danlands ferieleiligheter ved Tinkerup strand. Stien egner seg for barnevogner og sykler, vi hadde i tillegg minstemann i bæremeis. Lengen er cirka 2,5 kilometer, og terrenget er (kanskje ikke så overraskende) forholdsvis flatt. Starter du turen i sentrum, kan den avsluttes på Kystgaarden kafé med flott utsikt over havet.  Et absolutt “must” hvis du er i Gilleleje!

Solnedgange ved Gillelejestien.
Solnedgange ved Gillelejestien.

Dagstur til Hornbæk

Den sjarmerende, lille byen Hornbæk ligger kun en tjue minuttes kjøretur øst for Gilleleje (med mindre du kjører feil, slik vi gjorde – da tar det dobbelt så lang tid …) Her falt jeg spesielt for det koselige havneområdet, og den utendørs food courten “Det Fedtede Hjørne”.  Det er også en kjempefin lekeplass for barn ved vannet, og en nydelig sandstrand.

Bilde fra bryggen i Hornbæk.
Fra bryggen i Hornbæk.
Stranden i Hornbæk sentrum.
Stranden i Hornbæk sentrum.
Iskiosk i Hornbæk.
Gilleleje-isen får du også kjøpt i Hornbæk.

 

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no