Opplev “det ekte” Korfu – med privatsjåfør

Det koster litt mer enn en gruppetur, men til gjengjeld får du sett akkurat det du vil. Og kanskje plukket noen fiken og smakt hjemmelagd rødvin underveis?

Korfu har lang erfaring som turistdestinasjon. Helt siden 70-tallet har solhungrige europeere strømmet til den frodige øya for å nyte gresk mat, klima og natur. I dag mangler det derfor ikke på byråer som tilbyr båtutflukter og guidede bussturer til ulike attraksjoner. Enten du vil spise deg gjennom gamlebyen, seile på turkist vann til gamle grotter eller besøke religiøse bygg, finnes det en gruppetur du kan melde deg på.

Da vi ankom øya, hadde vi allerede sett mange kirker, festninger, museum, palass og ikke minst vakre strender. Nå ville vi oppleve det autentiske Korfu, møte lokalbefolkningen og få et innblikk i hverdagslivet deres. Og ikke minst; vi ville gjøre det i vårt eget tempo.

En skult perle av en rolig strand nord på Korfu, som sjåføren tok oss med til.

Løsningen ble å bestille en halvdagstur med privatsjåfør. Før vi booket, var vi i kontakt med tre ulike leverandører:

1) Corfu Private Tours tilbyr blant annet firetimers turer med egen minivan og privatsjåfør på øya. Prisen for opptil fire personer som hentes i området rundt Korfu by, ligger på 160 euro. For én time ekstra, betales et tillegg på 20 euro. 

2) Around Corfu er et lite firma med tre lokale, engelsktalende guider som disponerer biler og minibusser i ulike størrelser. På nettsiden har de samlet mange forslag til turer og opplevelser, men du kan også plukke og sette sammen din egen drømmetur. Prisene varierer etter antall deltagere, men en firetimers tur for to personer koster 150 euro. Deretter betaler man 30 euro ekstra per time.

3) Corfu Taxi Private Tours tilbyr private turer på øya i alt fra tre timer til full dag. Man kan enten velge et av deres ferdige opplegg, eller sette sammen sin egen rute. Firmaet har kun vanlige biler (Mercedes Benz E-klasse), ikke minibusser, så gruppen som booker kan maksimalt bestå av fire personer. En firetimers tur koster 160 euro, dersom dere blir hentet i Korfu by. Skal dere hentes på andre siden av øya, kommer et tillegg på 20 euro.

Obs! Dersom du ønsker detaljert informasjon og fakta om Korfu underveis, bør du betale litt ekstra for å få med en profesjonell guide! Sjåførene kan i hovedsak kun svare på generelle på spørsmål om Korfu i dag, og har naturligvis i tillegg god oversikt over ulike attraksjoner.

Vi reiste komfortabelt rundt på Korfu med vår egen, lille minibuss …

Privat tur på Korfu med minibuss

Tilfeldigheter gjorde at vi endte med den første leverandøren. Klokken ni ble vi hentet av en Mercedes minibuss med en smilende Spiros, daglig leder av Corfu Private Tours, bak rattet. I likhet med mange andre av øyas rundt hundre tusen innbyggere, jobber han i turistindustrien i sommerhalvåret, og med andre oppgaver om vinteren.

Minibussen hadde plass til tyve personer, så det var nok av plass til Henrik og meg. I tillegg hadde vi tilgang til både wifi og et lite kjøleskap.
Endelig hadde vi noen å stille alle spørsmålene som hadde samlet seg opp i løpet av dagene vi hadde tilbragt i Korfu by: Hvem eier det store cruiseskipet i havnen? (Dronningen av Quatar.) Hvilken rolle spiller religion på øya i dag? Hvordan er forholdet til nabolandet Albania? 

Spiros førte oss rolig og behagelige oppover de smale, kurvete veiene nordover på øya. Gjennom vinduene betraktet vi millionvillaer som lå strødd oppover de grønne åssidene, og yachtene med tilhørende helikopter som duppet i små, blågrønne bukter.

Glimt av det ekte Korfu

Ettersom vi ikke hadde et stort ønske om å se nærmere på de mest kjente turistbyene, kjører Spiros oss til en nesten øde, langstrakt og nydelig sandstrand nord på øya. Hadde vi hatt litt bedre tid, skulle vi ha kastet oss ut i det krystallklare vannet her!

Deretter tilbød han seg å ta oss med til sin egen parsellhage like i nærheten. Mens han fortalte om hvordan landsbyen han vokste opp i hadde forandret seg de siste årene og hvordan turismene hadde blitt en naturlig del av hverdagslivet til familien, plukket vi fiken rett fra trærne, samlet paprika og noen av de største tomatene jeg har sett, og spiste druer rett fra rankene.

“Mamma vil egentlig at jeg skal gi beskjed før jeg kommer, slik at hun kan tilberede en stor porsjon moussaka”

Etter å ha blitt forært en pose med grønnsaker fortsatte vi innover på øya til Spiros’ barndomshjem, hvor foreldrene i dag i hovedsak lever av selvdyrkede grønnsaker, olivenolje, vin og urter.

– Mamma vil egentlig at jeg skal gi beskjed før jeg kommer, slik at hun kan tilberede en stor porsjon moussaka eller annen middag som jeg kan få med meg når jeg drar igjen, smilte Spiros, og bekreftet med det bildet vi hadde av greske mødre.

Kveldens tomatsalat er nesten i boks!
Sjåfør og innhavet av Corfu Private Tours, Spiros, tok oss med til sin egen grønnsakshage, hvor vi plukket våre egne “smaksprøver”.
Fersk fiken, rett fra treet!
Fremtidig, gresk vin.

Gresk gjestfrihet

Vi fikk innblikk i en fredelig hverdag hvor innbyggerne har svært mye sosial kontakt, gjerne mens de nyter lokaldyrket mat. På den måten unnslipper de i stor grad to utfordringer mange eldre i Skandinavia sliter med: livsstilssykdommer og ensomhet.

Men alt er ikke idyll: Vi fikk også høre om lave pensjoner som ikke dekker medisiner og grunnleggende levekostnader, og lange arbeidsdager for voksne barn som derfor må forsørge både sin egen familie, foreldre og svigerforeldre.

Under besøket hos foreldrene smakte Henrik rødvin produsert av druene som vokste på tomten, og ble overrasket over at den faktisk smakte veldig godt. Vi fikk med oss intent mindre enn halvannen liter hjem, i tillegg til en pose grønnsaker og en stor pose tørket salvie, hentet på fjellet i nærheten, slik at vi kunne lage te. Å betale var det ikke snakk om. Slik gjorde man det i landsbyen …

Siden vi ville oppleve hverdagslivet på Korfu, tok sjåføren oss like godt med på besøk hjem til sine egne foreldre, hvor vi fikk både vin og grønnsaker fra egen hage.

Neste gang: Besøke redningssenter for esler

Noen ganger går fire timer altfor fort. Etter en lunsj i form av en kjempeporsjon pastisada (anbefales!) i den sjarmerende, bittelille landsbyen Doukades, var turen over. Hadde vi hatt mer tid til rådighet, skulle vi gjerne ha besøkt Cape Drastis, fjellbyen Peritheia, og ikke minst Corfu Donkey Rescue! Sukk … Det får bli neste gang!

 

Flere reisetips til Korfu

  • Baren La Grotta ligger i fjellsiden, 147 trappetrinn ned fra hovedveien gjennom Paleosakrista. Her finner du ikke en vanlig strand, men ulike klippeformasjonen det er kjempegøy å snorkle rundt, hoppe fra eller bare flyte mellom på luftmadrass. Gjennomsnittsalderen er lav og musikken høy, men finner du deg en solseng på et av platåene og bestiller en kald drikke og noe snacks, er du likevel nesten garantert en super dag! Her så vi også flest fargerike fisker av alle stedene vi snorklet.
  • Liker du naturopplevelser, og trenger et stille og rolig avbrekk fra turismen? Corfu trail er et nettverk av stier, totalt 220 kilometer, som går på tvers av øya.
    Henrik sto opp rundt klokken seks om morgenen, og gikk lange turer før temperaturen ble for høy. Han kunne gå i timevis uten å møte annet enn et esel … Til slutt tok han bussen tilbake til Paleosakrista fra nærmeste landsby.
  • Selv om Korfu by er betydelig turistifisert, var vi veldig fornøyde med å tilbringe noen netter her. Vi leide leilighet med kjøkken, og kjøpte fersk fisk og grønnsaker på markedet som vi tilberedte til middag. Henrik badet fra den store, steinbelagte badebryggen Faliraki, og ellers er en tur opp på den gamle festningen naturligvis et must.

 

 

Vi spiste lunsj i den sjarmerende, bittelille landsbyen Durades.

 

Mer fra Hellas? Få tips til dagstur til øya Symi på reisebloggen Desirée Travels![:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no