72 timer i Tallinn

(Sponset samarbeid)  Alle fortjener en pause fra hverdagen med avslappende spa, spennende matopplevelser og romantiske omgivelser iblant. Her våre anbefalinger fra Tallinn!

Når høsten banker på, temperaturen faller og kveldsmørket spiser stadig mer av dagen, hjelper det på energien og humøret å ha noe hyggelig å se frem til.

Vi tilbragte en langhelg i Tallinn, også  kalt “Baltikums Silicon Valley”. Her ble blant annet Skype skapt, og innbyggerne lever i verdens mest digitaliserte samfunn. Men det er spa-hotellene, den romantiske gamlebyen med middelaldertårn og de gode prisene som i hovedsak tiltrekker norske turister. Nå er i tillegg estisk gastronomi på fremmarsj, og nye restauranter dukker stadig opp. Det er med andre ord flere grunner til å se østover. At Tallinn kun befinner seg halvannen time unna med fly, gjør terskelen lav for å tilbringe langhelgen her.

 Deler av oppholdet ble støttet av VisitTallinn, men ingen samarbeidspartner har påvirket eller hatt meninger teksten eller bildene. Alle meninger er mine egne.

tallinn reisetips-3
En periode var Tallinns gamleby forbeholdt turister og suvenirselgere. Nå har lokalbefolkningen tatt området tilbake.
tallinn reisetips-8
Blomstermarkedene i Tallinns gamleby er vakre selv i regnvær.
tallinn reisetips-14
Gamlebyen i Tallinn står på UNESCOs verdensarvliste.
tallinn reisetips-9
Grått høstvær ødela ikke oppholdet vårt i Tallinn. Det ble bare ekstra koselig å nyte god mat og drikke på restaurantene, ta massasje og slappe av i spa-et …

tallinn reisetips-1

Beste kafé i Tallinn?

Kafé Komet

Derfor drar du hit:
Flott utsikt, fantastiske kaker, god temeny.

I fjerde etasje på kjøpesenteret Solaris ligger Komet, en blanding av kafé og restaurant med 180 graders utsikt over Tallinns travle gater.

Hit kommer alle slags folk. På dagtid er Komety et populært lunsjsted, men atmosfæren endres utover kvelden. Da vi tok turen hit en torsdag kveld, lød klassisk pianomusikk fra høyttalerne, belysningen var dempet og praten summet livlig. Fra bordet vårt så vi ned på byen operahus.

– Mange kommer hit før de skal se en forestilling, for å nyte et glass vin og litt mat, forklarte servitøren vår. Hun var akkurat i ferd med å få igjen pusten etter at kveldens konsertgjester hadde dratt. – Utfordringen er at alle kommer samtidig. Derfor er lurt å vente til klokken syv, som dere gjorde i kveld. Da har konsertene begynt.

Meny tar utgangspunkt i kafémat, men som er løftet flere  hakk og lekkert anrettet. Det tilbys flere vegetariske, veganske og glutenfrie alternativer. Engelsk meny ligger her. 

Henrik ville prøve noe helt nytt i glasset, og fikk en (overraskende) god ungarsk hvitvin på fermint til forretten, estlandsk pils til hovedretten, og estlandsk eplesherry til dessert.

– Jeg har aldri smakt eple-sherry før. Den er bittelitt syrlig. Ikke dårlig! Kanskje jeg må kjøpe med en flaske hjem? lød konklusjonen.

Tallinns beste kaker?

Da dessertmenyen kom på bordet, var jeg egentlig godt forsynt og fornøyd. Men raw food-kake med blåbær og kokos var umulig å si nei til. Stedet er tross alt var kjent for sine fantastiske kaker – både vanlige og allergivennlige.

I tillegg imponerte Komet med en skikkelig te-meny. Pu-erh, hvit pai mu tan, røkt lapsang og koreansk grønn te var bare noen av alternativene.

Mens jeg studerte te-menyen, tok Henrik turen til kakedisken.
– Var det et lett valg? spurte jeg da han kom tilbake.
– Nei! Det var håpløst! Det ser sykt godt ut alt sammen, sukket han. – De store stykkene med sjokoladekake ser virkelig heftige og virkelig gode ut! Men jeg endte med en lett ostekake. Vi har tross alt tre dager igjen i Tallinn.

PS
To dager etter måtte jeg tilbake hit for mer kake, te og utsikt. Det sier kanskje alt?

Skål, vi er i Tallinn!
Skål, vi er i Tallinn!
tallinn reisetips-10
Tips: Reserver bord med utsikt mot Tallinns operahus!
tallinn reisetips-28
Det er lett å være allergiker i Tallinn: Raw food-kaker tilbys hos (overraskende) mange kafeer og restauranter! Denne blåbærkaken hos Kafe Komet anbefales på det sterkeste. Gjerne sammen en kopp te av lokale urter.
tallinn reisetips-27
Kafe Komet er kjent for sine gode kaker. Henrik gikk for ostekake, og estisk eplesherry.

 

Beste vinbar i Tallinn?

Pazzo Wine Bar

Derfor drar du hit:
Stort utvalg av vin, god fagkunnskap og service, hyggelig interiør. Og fantastisk brød og spekeskinke!

– Kan vi dra hit i morgen også? spurte jeg Henrik og så forelsket ned på surdeigsbrødet, skålen med olivenoljen, og tallerkenen med estisk spekeskinke mellom oss på bordet.

Ønsker du en hyggelig kveld med god vin og tapas, er dette riktig sted å tilbringe kvelden. Pazzo ligger i kjelleren i et flott bygg i et penere kvartal av Tallinns gamleby. Lokalet er intimt, med en blanding av rustikk og nytt, mykt og røft.

I  høstkvelden utenfor hamret regndråpene mot de brosteinsbelagte gatene. Inne i varmen satt vi med hvert vårt rødvinsglass mens lyset flakket oppetter murveggen. Rundt oss var bord og sofaer i hovedsak fylt opp av lokalbefolkningen, og betjeningen bekreftet at dette ikke var et typisk sted for turister.
Ettersom vi ikke har mye fagkunnskap om vin, lot vi vinkelnerne velge hva vi skulle ha i glassene. De forklarte og tok seg god tid til oss.

Verdens beste brød!

Henrik valgte østers og champagne til forrett. I tillegg delte vi surdeigsbrød og et fat med estisk spekeskinke med ulik lagringstid, fra forskjellige deler av grisen. Brødet ble servert med olivenolje fra Sicilia.
– Dette … er skikkelig god olivenolje! sa Henrik. – Skikkelig peppersmak!
Jeg hadde ikke tid til å svare. Jeg var for opptatt av å nyte det hele. Brødet, olivenoljen, spekeskinken. Så enkelt, så ubeskrivelig godt.
Henrik er over gjennomsnittet opptatt av brød. De siste syv årene har han bakt surdeigsbrød- og rundstykker hver eneste uke. Listen ligger høyt.
– Dette brødet er helt perfekt. Det har tyngden og mykheten, det er sprøtt og fersk og surt og salt. Det har alt! mente han. – Bedre brød enn dette får du ikke. Det eneste som kunne vært bedre, var om de også tilbød litt godt smør til.

tallinn reisetips-18
Betjeningen brukte god tid på å fortelle om vinene og sette sammen riktig drikkemeny for oss.

Vinbar som bør oppleves i Tallinn

Det er nesten flaut å innrømme, men da Henrik bestilte dessert, bestilte jeg … en ny porsjon brød og olivenolje. Så godt var det.

Avslutningsvis fikk vi smake en estisk solbærlikør, som var en deilig dessert i seg selv, og en fin avslutning på kvelden.

Vi satt begge igjen med et inntrykk og en opplevelse av Pazzo leverte god kvalitet på alt. Både maten, drikken og fagkunnskapen. Dette er en vinbar jeg er glad for å kunne anbefale til alle venner og bekjente som skal til Tallinn!

Flere tips fra Øst-Europa? Les Travel By Tina sin artikkel fra Vilnius!

tallinn reisetips-34
Østers med hvitvin til forrett.
tallinn reisetips-36
Solbær-schnaps til dessert. Selvfølgelig produsert i Estland.

tallinn reisetips-17 tallinn reisetips-15 tallinn reisetips-35

Beste drinker i Tallinn?

Parrot Minibar

Derfor drar du hit:
Gode drinker, estisk gastronomi, kreativt konsept, tretimers smaksmeny, hemmelig overraskelse! 

Vår siste kveld i Tallinn ble tilbrakt i elegante og eksotiske omgivelser hos Parrot Minibar.

Stikkord er grønne planter, papegøyer, fløyel, gull og påfuglfjær. Servitører i klær med blomsterprint, og bartendere som rister og siler. Og innerst i lokalet, et digert fuglebur som skjuler en vinkeltrapp.

Hit kommer man for gode drinker, gourmetmat – og en spesiell opplevelse. Mer skriver jeg ikke, det vil ødelegge overraskelsen for deg ….

Inntrykket vårt er at det lønner seg å komme hit litt sulten, og dele noen smakfulle og lekkert tilberedte småretter. Eller veldig sulten, og gå «all inn» med en smaksmeny som varer i tre timer. Det skal vi garantert neste gang!

Servicene var også ekstra god.
– Ved ankomst tok de jakkene og paraplyen vår og hengte dem opp. Det skjer ikke ofte. Så fulgte de oss til bordet, og var oppmerksomme på oss hele kvelden, konkluderte Henrik. – Konseptet var veldig gjennomført, og holdt et høyt gastronomisk nivå.

tallinn reisetips-44
Det var vanskelig å ta gode bilder i de mørke lokalene, så jeg har fått låne dette bildet av Parrot Minibar for å vise litt av lokalet.
tallinn reisetips-46
Foto: Parrot Minibar.
tallinn reisetips-45
Foto: Parrot Minibar.
tallinn reisetips-24
Å lese gjennom drinkmenyen – og ta et valg – er ikke gjort på et øyeblikk …
tallinn reisetips-41
Parrot Minibar er et godt sted for drinker i Tallinn.
tallinn reisetips-43
Fra bordet har du utsikt mot kokkene som tilbereder maten din.

tallinn reisetips-40 tallinn reisetips-23

 

ANDRE REISETIPS TIL TALLINN

 

Tallinn-kortet

I likhet med mange andre europeiske byen kan du også i Tallinn  kjøpe et kort som lar deg reise gratis med kollektivtransport og komme gratis inn på over førti museer og attraksjoner. I tillegg får du rabatter hos ulike butikker og spisesteder. Velg mellom kort som er gyldige i 24, 48 eller 72 timer. Kjøper du et Plus-kort, kan du også bruke «Hop on, hop off»-bussen ubegrenset så lenge kortet er gyldig.

 

Veganske og vegetariske kafeer og restauranter i Tallinn

Jeg er ikke veganer, men synes gode vegetar- og veganske måltider kan være utrolig smakefulle og  gode. I tillegg blir man ikke tung og trøtt i kroppen etterpå. Første dag spiste vi lunsj på Vegan Restoran V. Enten du liker, eller (tror du) ikke liker, vegansk mat: Spis her! Men reserver gjerne bord først, da det hyggelige lokalet er lite med kun ti bord.
Senere spiste vi også på Vegan Inspiratiooon, som også leverte sakene. Masse smaker, sunt, utrolig godt, gode (blant annet probiotiske) drikker, hyggelig lokale og betjening og raw food-kaker som nesten ga tårer i øynene. Spis her også.

tallinn reisetips-39

Tallinns svar på Grünerløkka: Telliskivi i Kalamaja

Gå eller hopp på trikken til bydelen Kalamaja. Her finner du Telliskivi Creative City, et samlingssted for kreative bedrifter, gründere, kunstnere og designere.
Bygningene er prydet med malerier, gamle jernbanevogner er omgjort til restauranter, containere huser kontorer og trendy kafeer. Kjøp varer direkte fra klesdesignere og kunstnere, eller opplev konserter og utstillinger.

Henrik stoppet ved en brakke på en åpen plass, og kjøpte en steinovnsbakt pizza.
– Dette … smaker bare helt hjernedødt godt, var eneste kommentar.

Ett av områdets mest omtalte restauranter på nettet, er F-Hoone. Det fikk meg til å lure på om vi heller burde lete videre etter en «skjult, uoppdagget perle». Etter likevel å ha satt oss ned og bestilt mat her, forsvant tvilen. På tross av lang ventetid denne dagen, fortjener F-Hoone sitt gode rykte. Prøv selv!

tallinn reisetips-32
Gjett hvem som bestilte hva …

tallinn reisetips-30 tallinn reisetips-29

Ølbar / pub i Tallinn

Som den snille kjæresten jeg er, ble jeg naturligvis med Henrik innom tre ulike ølbarer i løpet av oppholdet. Favoritten (på grunnlag av utvalg, kvalitet, stemning og lokale): Põrgu, som har adresse Rüütli 4.

 

Arkitektur i Tallinn

Noen liker «people watching», altså å sitte i offentlige rom og betrakte mennesker. I Tallinn kan du like gjerne gå rundt på «building watching». Topp moderne arkitektur, falleferdige spøkelseshus, ruiner fra Sovjettiden, tårn fra middelalderen og vakre, gamle trehus står om hverandre.
Tips: Fra sentrum er det en kort gåtur til ruinene av det gamle konserthuset Linnahall. Utenfra ser det ut som om et gammel, sovjetisk moderskip har landet – og blitt forlatt. Gående oppå taket er det tilnærmet umulig å forestille seg at bygget under føttene dine rommer 4.200 seter og en konsertscene.

tallinn reisetips-2 tallinn reisetips-4

Ruinene av det gamle konserthuset Linnitall.
Ruinene av det gamle konserthuset Linnahall.

Gåtur i Kadriorg park

Etter å ha tilbragt noen dager i sentrum , var det perfekt med en liten rusletur i Kadriorg Park. Oppslagsbildet til denne artikkelen ble tatt der. Her ligger også majestetiske Kadriorg slott, som nå huser et kunstmuseum.

tallinn reisetips-7[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

1 Comment

Comments are closed.