Aguilas: Solkystens hemmelighet

90 minutters kjøretur fra turistfavoritten Alicante ligger fiskebyen hvor spanjolene selv tilbringer feriedagene. Få skandinavere har oppdaget Águilas. Nå er tiden inne!

En by med evig hvilepuls. Vennlig atmosfære. Gjennomsnittstemperatur på 19 grader. Velkommen til Águilas i regionen Murcia. Her lyser aldri VGs forsider mot deg fra kioskstativene, og du hører verken bergensk eller dansk når du spaserer i skygge av palmene langs den nye strandpromenaden. Dette er det ekte Spania, hvor du betaler det samme som spanjolene for den ferske sjømaten de selv daglig nyter.

Badeglade gjester fra Madrid, Barcelona og Valencia tilbringer gjerne ferier og helger i Águilas. De kommer året rundt i små grupper; byen oversvømmes så godt som aldri av turister. Av andre europeere som har funnet veien hit, kommer de fleste fra Tyskland, Storbritannia og Frankrike. Her kan de vandre trygt rundt i gatene og kikke i små butikker, uten å bekymre seg for fingernemme veskenappere eller lommetyver. Kriminaliteten er lav; flere lokale forteller Reisepluss.no at de ikke en gang pleier å låse bilen.

 

Grønn oase

Águilas byr på 35 strender og bukter, hvorav hovedstranden kan smykke seg med Blått Flagg-sertifisering. Her finner alle sin favorittplass ved vannet, enten man vil være alene familien eller omgås andre strandløver.

Start gjerne dagen med en svømme- eller dykketur, mens du observerer fiskebåtene duppe lenger ute på Middelhavet. Ved lunsjtider kan du rusle til den grønne oasen Plaza de España midt i sentrum. Parkområdet fra 1874 er omgitt av koselige kafeer hvor du spise en lett lunsj, om du ikke bare vil nyte en ferskpresset appelsinjuice eller øl til rundt tolv kroner, for eksempel ved kafeen Jenni. Kakene hos Pasteleria Katey er en nytelse for både øynene og ganen, og verdt både kaloriene og pengene.

Vil du ut fra sentrum, kan du kjøre til en av de nærliggende buktene med strandrestaurant og nyte en paella. Maxcaly ligger kun fem minutter unna. Rettene koster litt mer enn i sentrum, men til gjengjeld blir måltidet akkompagnert av Middelhavets beroligende bølgebrus.

 

Smale gater

Lunsjen lar du synke mens du spaserer rundt i Águilas smale, brosteinlagte gater. Hør lyden fra spanske radioer sive ut gjennom gitterkledde vinduer i de små murhusene som lener seg mot hverandre. Lokale koner i forklekjoler hviler i skyggen utenfor inngangsdørene, og flytter så vidt føttene hvis en far kommer kjørende på scooter med sin fire år gamle sønn på styret. Eldre menn sitter i trappesatser og prater, mens de betrakter den døsige hverdagen utspille seg foran dem – i dag som i går, og dagen før der. Stress er et fremmedord.

Gå gjerne opp trappene til utkikkspunktet ved den restaurerte vindmøllen som ikke lenger er i bruk, men hvor sjøbrisen fortsatt beveger vingene. Og for all del: Ikke blir overrasket om du hører en hale gale fra en av takterrassene. Dette er en vanlig dag i det virkelige Spania.


Vakker utsikt

En kort, men bratt, spasertur opp til borgen San Juan belønner deg med panormamautsikt over byen og fjellene og buktene som omgir den. Borgen ble bygde på 1700-tallet som et ledd i kampen mot pirater, men er i dag et museum på flere etasje. Den er ett av de mange historiske monumentene i Àguilas. Hornillo-bryggen, hvor jernmalm for hundre år siden ble lastet fra lokomotiv over i båter, samt den nærliggende mosaikktrappen som den lokale kunstneren Juan Martínez Casuco har jobbet med siden 1985, er også verdt å få med seg.

Ved middagstider bør du unne deg dagens fiskerett ved en av de mange fiskerestaurantene. Og hvorfor ikke skjemme smaksløkene bort med en typisk arabiskinspirert dessert med mandler og honning?

Mens yngre generasjoner fester natten inn på utestedet La Isla, kan du nyte tapas og rødvin på for eksempel Reisepluss.no sin favoritt El Pimiento, mens du lurer hva du egentlig stresset slik for hjemme i Norge. Var det egentlig viktig? Uansett, det kan vente. Små keramikkboller med cherizopølse, oliven og chevreost plasseres på bordet foran deg. Du strekker deg etter olivenoljen. Alt annet kan vente. Mañana, mañana …

 

Mat og drikke

* Maxcaly finner du på Playa de Calarreona 133, fem minutter kjøring fra sentrum.
* Restautantene Águila D´Oro og Oriente anbefales av de lokale. Sistnevne skal by på ekstra god fisk i helgene.
* Ved havnen finner du Casa Del Mar, et populært sted for turister og lokalbefolkningen. Ønsker du bord på den innglaserte terrassen med utsikt over havneområdet, bør du reservere i forkant.
* Frister det med tapas, bør du besøke El Pimiento.
*Både Hotel Madrid og Restaurant Frankfurt serverer trerettes lunsj inkludert drikke og dessert for rundt åtte euro per person.
* Restaurantene La Veleta og Mari Luz er dyrere alternativer, men absolutt verdt pengene.


Overnatting

* Hotel Puerto Juan Montiel, Spa & Base Náutica. Avda. Puerto Deportivo 1.
Tlf.: (+34) 968 49 34 93. Byens eneste firestjernes hotell, med stort spa. Dobbeltrom fra 74 til 170 euro per natt, inkludert frokost.
* El Paso. C/ Cartagena 13. Tlf.: (+34) 968 44 71 25. Et enklere og rimeligere alternativ som ligger midt i sentrum. Dobbeltrom fra 55 til 71 euro per natt, inkludert frokost.


Shopping

* Kjøpesenteret Águilaz Plaza ligger nord for strandpromenaden, i bydelen el Hornillo. Enten du er på utkikk etter klær, interiørprodukter, restauranter, bowling, biljard eller et supermarked, finner du det her.
* Sportvarehuset Decathlon er åpent hver eneste dag.


Kjekt å vite

* Turistinformasjon: Oficina Municipal De Turismo, tlf.: 968 49 32 85, turismo@aguilas.es.
* Taxi: Tlf.: (+34) 968 41 14 70, www.teletaxiaguilas.es.


Slik reiser du

Norwegian, Ryan Air og SAS flyr direkte til Alicante. Billetter får du fra rundt tusen kroner og oppover, avhengig av sesongen. Å komme fra flyplassen til Àguilas er enklest med leiebil. Book for eksempel via www.eleiebil.no i forkant. Motorveien fra Alicante til Águilas er av veldig god standard.


Viktig!

Husk ordbok! Noen i Àguilas snakker engelsk, men langt fra alle. Heller ikke alle menyene er oversatt.

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply