Berlins første vegetarhotell

Velge du en “grønn” ferie, behøver det ikke gå på bekostning av komfort og stil. Det er vegetarhotellet Almodóvar i Berlin et godt eksempel på.


Plassert sørøst i hipsterområdet Friedrichshain ligger hotellet for deg som verdsetter bærekraftig turisme. Almodóvar Hotel viser at du ikke behøver å være backpacker og bo i en bungalow for å støtte opp om miljøvennlige alternativer og økologiske produkter. Her sjekker du nemlig inn i lekrere omgivelser enn hos mange ikke-miljøvennlige hotellet!

Jeg havnet på hotellet ved en tilfeldighet, og ble inspirert til å skrive denne artikkelen grunnet det interessante konseptet.

Her finner du oversikt over vegetariske og økologiske restauranter i Berlin!

Almodóvar Hotel ligger ti minutters gange fra S-bahn-stasjonen Ostkreutz.
Almodóvar Hotel ligger ti minutters gange fra S-bahn-stasjonen Ostkreutz.


Lagde hotellet de selv savnet

Tyske Axel Benz og kona eier hotellet, som åpnet i 2012. Tilfeldigheter førte til at ekteparet kom over den ledige tomten i Friedrichshain.
– Dette område var fortsatt ganske uopptaget, men vi gjettet at det snart ville ta av. Samtidig hadde vi lenge savnet en skikkelig god vegetarisk og økologisk restaurant i Berlin, forteller han.
Tomten var derimot altfor stor for kun en restaurant, og dermed ble ideen om å skape et vegetarisk hotell født.

vegetar-hotell-berlin-1
Jeg elsker ideen med yogamatte på alle hotellrommene!
vegetar-hotell-berlin-2
Balkongen til rommet i femte etasje.


Ut med minibar, inn med yogamatte

Resultatet har blitt seksti hotellrom med økologiske såper uten parapener, parafin og animalske ingredienser. Alle veggene er malt med kalkmaling, som både er fri for giftstoffer og er allergi- og miljøvennlig. Ettersom minibarer sluker energi og lager mye støy, valgte Axel og kona å droppe det på hvert rom. I stedet står flasker med ulike drikker på bordet når du kommer, og du kan kjøpe kalde drikker i resepsjonen.
– De færreste hotellgjester bruker uansett minibaren. Vi spurte oss selv hva som var viktig for oss når vi reiste, og hva som ikke var så viktig, forteller Axel.

Vi spurte oss selv hva som var viktig for oss når vi reiste.

Dette er også grunnen til at du finner en yogamatte på rommet, i tillegg til en skjønnlitterær roman. Mitt rom hadde også en moderne og komfortabel variant av sacco-sekken.
Sengen var komfortabel, og de store vinduene så lydtette at jeg ikke la merke at rommet vendte mot veien før jeg åpnet dem.
Håndklær byttes normalt etter tre dager, med mindre du legger dem på gulvet. Jeg ble ikke direkte overrasket da jeg oppdaget at alle håndklærne var laget av Fairtrade-bomull …

vegetar-hotell-berlin-8
Rommene har både et minimalistisk, avslappende og kreativt interiør.

vegetar-hotell-berlin-3

vegetar-hotell-berlin-10

vegetar-hotell-berlin-9

vegetar-hotell-berlin-12

vegetar-hotell-berlin-11

Avslappning og massasje

På hotellet kan du bestille ulike typer Ayurvedisk massasje, aromaterapi, shiatsu, ansiktsmassasje og fotmassasje.
I femte og øverste etasje finner du en relax-avdeling med store puter, vinduer som slipper inn dagslys, en terrasse med stoler og bord, og badstue. Ønsker du å benytte badstuen, koster det en symbolsk sum.

Tips: Bestill rom øverst, i femte etasje. Da er du lengst unna trafikken under, og har i tillegg kort vei til relax-avdelingen.

vegetar-hotell-berlin-6
Berlin er en hektisk storby, og det er godt å ha en relax-avdeling å trekke seg tilbake til! Utenfor er det en stor terrasse med bord og stoler.
vegetar-hotell-berlin-7
Forfriskende juice er tilgjengelig for gjestene i sofagruppen ved resepsjonen.


Spicy vegetarfrokost
I perioder reiser jeg mye med jobben, og nylig klagde jeg til en venninne over at norske hotellfrokoster ofte er veldig like. (Ja, et luksusproblem, men likevel …) Etter en uke blir jeg ofte lei og har lyst på noe helt annet – selv om jeg normalt riktignok har et betydelig mindre variert utvalg av pålegg hjemme …

Frokosten hos Almodóvar skiller seg ut fra alt du har spist på hotell tidligere! Buffeten består av ulike grønnsaksretter og mange soyaprodukter, blant annet en kjøttfri versjon av Berlins berømte currywurst i spicy tomatsaus.

– Det er viktig for å oss å lage vegetarmat med mye smak og krydder, forteller Alex. – Vi har retter som er inspirert av Middelhavet, Thailand og India. Målet er at også ikke-vegetarianere skal synes maten er like god som vanlige kjøttmåltider.

Les mer: Sjekk Reisepluss’ Homland-guide til Berlin!

Rundt sytti prosent av maten passer også for veganere. Et eget bord i restauranten er forbeholdt produkter med egg og melk, og her finner du for eksempel tomat, mozarella og pesto, samt eggerøre.
Til dessert er flere juicer, te, kaffe, oppkuttet frukt og crossainter tilgjengelig.
Frokosten er ikke inkludert i hotellprisen, og koster 16 euro ekstra.
vegetar-hotell-berlin-17

vegetar-hotell-berlin-15

vegetar-hotell-berlin-14

vegetar-hotell-berlin-13
På hotellet er de opptatt av å servere smakfull vegetarmat som ikke nødvendigvis smaker «sunt».
vegetar-hotell-berlin-5
Jeg må innrømme at jeg ble ørlite grann lettet da jeg oppdaget at restauranten hadde vin på menyen 🙂 Den var selvfølgelig økologisk.
vegetar-hotell-berlin-4
Hotellets restaurant har en spennende middagsmeny som jeg er sikker på vil falle i smak også hos ikke-vegetarianere!

Hvem passer hotellet for?
Almodóvar Hotel passer for deg som foretrekker eller er nysgjerrig på vegetarisk og vegansk mat, og opptatt av bærekraftig turisme. Du må være åpen for et hotell som ligger noe utenfor sentrum av Berlin. Samtlige ansatte jeg kommuniserte med var veldig hjelpsomme og blide.
Sammenlignet med andre hoteller, synes jeg Almodóvar Hotel har en spesielt rolig atmosfære.
Hotellet har store lokaler for konferanser og events, og henvender seg spesielt til bedrifter innen sunnhet-, helse- og velværebransjen.

Hvordan kommer du til hotellet?

 • Fra Tegel tar du buss TXL til Beusselstrasse, og derfra S-bahn 42 til Ostkreutz.
 • Fra Schönefeldt går S-bahn 9 rett til Ostkreuz.
 • Fra Ostkreutz er det rundt ti minutter å gå til hotellet.

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

2 Comments

 1. Jeg hadde en overnatting der før sommeren, og ble dessverre litt skuffet. Frokosten var fabelaktig den, men koster da også sitt (€16), så det er viktig å være skrubbsulten for å få valuta for pengene.

  Jeg ankom ved 18-tiden og innsjekking gikk kjapt (fordi jeg fikk sjekket inn rett før en buss full av asiatiske turister ankom). I hotellet er det også en restaurant som jeg gjerne ville teste ut om kvelden. Fikk beskjed i resepsjonen om at det ikke var mulig, siden restauranten var stengt. De henviste meg til å finne et annet sted å spise i området (uten å gi meg noen anbefaling). Når jeg deretter ser at restauranten ikke er stengt, men at den tydeligvis er booket til alle de som kom med bussen, ble jeg litt forbannet.

  Jeg var avhengig av å jobbe og hadde sjekket på forhånd at hotellet hadde god internettforbindelse. Den viste seg å være så elendig (snakker isdn-fart) at jeg måtte bruke min egen mobiltelefon som rutermodem for å få gjort det jeg skulle. I tillegg var tydeligvis fjernsynet knyttet til internett, for det var ikke engang mulig å se på TV-kanalene (god, gammeldags konstant bufring). Da jeg påpekte dette dagen etterpå ved utsjekking, fikk jeg bare høre at “slik var det når hotellet var fullt”.

  En god frokost kunne dessverre ikke oppveie for det jeg opplevde som negativt, så neste gang velger jeg nok et annet hotell. Men bevares, hotellet er sikkert kjekt for dem som vil teste ut Berlins første vegetarhotell og vektlegger maten. Men sjekk på forhånd om restauranten i hotellet faktisk er åpen….

  1. Hei Per, takk for at du delte din erfaring! Jeg var nok heldig som bodde der mens det ikke var veldig fullt. Skjønner at det var irriterende når noen av gjestene hadde reservert hele restauranten! Internett fungerte faktisk supert mens jeg var der, kanskje det har blitt oppgradert i mellomtiden. Jeg sjekker også alltid at hotellene har bra nett i forkant, og blir enormt frustrert hvis/når det likevel ikke fungerer… Det har riktignok vært et størst problem i Asia. TV-en rakk jeg ikke sjekke ut, haha, men forhåpentligvis har det også ordnet seg hvis de har fikset nettet. Jeg synes også 16 euro er litt mye for en frokost, spesielt siden jeg er vant til at frokost er inkludert her i Norge. I dette tilfellet synes jeg det delvis kan forsvares ved at dette ikke er et kjedehotell, og at de ikke velger snarveier (som eggerøre lagd av pulver osv som ved mange norske hotell). I Spania opplevde jeg nylig at frokosten på begge hotellene kostet mellom 20-25 euro. Da gikk vi heller på en koselig gatekafé og spiste oss stappmette for 7 euro 😀

Leave a Reply