En romantisk tidsreise

– Dette er som å reise tilbake i tid, sier Henrik. Vi har akkurat gått gjennom en av Rothenburg ob der Tauers mange byporter og er omringet av hus og tårn som ser ut akkurat slik de gjorde på 1100-tallet.

Her er murhus med bindingsverk i mørkt tre, rød takstein, fargerike blomsterkasser under vinduene og ikke mindre enn førtito tårn. Gatene er brolagte, og som i Wertheim er det heller ikke her tillatt med vanlige butikk- og reklameskilt på husveggene.

Dette er tredje innlegg i en artikkelserie om romantiske middelalderbyer, historiske eventyrslott, vinsmaking og borger langs Sør-Tysklands berømte Romantische Strasse (Romantic Road). I løpet av en uke kjørte Henrik og jeg på sjarmerende landeveier fra Frankfurt til München på jakt etter de mest romantiske stedene og opplevelsene.
Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Tysklands Nasjonale Turistkontor.

reisetips_tyskland_parferie17
Det er er strenge regler for hva slags skilt butikk- og restauranter får sette opp på husfasadene.

reisetips_tyskland_parferie19

Bilene som er parkert langs veien er et av få tegn på at vi befinner oss i det 21. århundret. Under det årlige middelalder-karnevalet Imperial City Festival (Reichsstad-Festtage) er derimot motoriserte kjøretøy helt forbudt, da fylles byen av musikk, fyrverkeri, skuespill og folk utkledd som munker, riddere, soldater og prinsesser.

I desember arrangeres et tradisjonelt, tysk julemarked i Rothenburg, hvor det serveres glühwein lagd av lokal hvitvin. Mer passende og stemningsfulle omgivelser må man lete lenge etter …!

Les også:
– Er dette Europas mest romantiske ferierute?
– Parferie med hestetur, ølsmaking – og mye mer!
– 
Kjærlighetsferie på tyske slott
– Den romantiske veien til Bayern

 

Filmregissørenes drøm

Mens vi passerer de gamle byggene tenker jeg at dette er som å bevege seg rundt på et filmsett. Og faktisk har flere filmer hentet inspirasjon fra Rothenburg, vi får bekreftet at blant annet en scene fra Harry Potter er spilt inn her. Byen skal også ha vært inspirasjonen da Disney skapte Pinocchios hjemby.

Utsikt over Rothenburg fra rådhustårnet.
Utsikt over Rothenburg fra rådhustårnet.

Populært turistmål

Rothenburg er en av de mest kjente byene som ligger langs Romantische Strasse, så her møter vi langt flere turister enn i de andre småbyene nedover ruten.
reisetips_tyskland_parferie20Kjærestepar kan blant annet gå tur på bymuren rundt sentrum, rusle gjennom vinmarken nedenfor, handle i design- og spesialbutikker, besøke Medieval Crime Museum eller nyte utsikten fra rådhustårnet.

Ønsker man å overnatte i Rothenburg, blir vi fortalt at Hotel Herrnschlösschen skal være det mest romantiske valget. Hotellet har åtte rom og en fredelig, frodig hage hvor det kan være deilig å trekke seg tilbake etter en lang dag blant andre turister.

 

Schneeballen – en smak av middelalderen

I forkant hadde vi lest om den lokale, tradisjonelle spesialiteten Schneeballen. De runde søtsakene ble opprinnelig lagt til bryllup, og var både populære og praktiske ettersom de kunne oppbevares lenge. Ifølge originaloppskriften skulle «snøballene» rulles i sukker og kanel, i dag tilbyr bakeriene flere varianter. Vi velger én tradisjonell, og én som er dekket av mørk sjokolade. Trikset er å presse «snøballen» flat mens den fortsatt ligger inni papirposen, slik at den knuses i biter som du deretter spiser.

– Smaken er helt ok, men ikke eksepsjonell, lyder Henriks dom. – Man kan smake at dette er en enkel dessert med få ingredienser, noe som var vanlig i gamledager. – Men det er naturligvis gøy å spise noe som innbyggerne i denne byen spiste for flere hundre år siden!

Ifølge guiden vår er bakeriet Striffler det beste stedet å kjøpe Schneballen i Rotheburg.
Ifølge guiden vår er bakeriet Striffler det beste stedet å kjøpe Schneballen i Rotheburg.

Beste kafeer i Rotheburg

Etter en lang vandring rundt i byen, er det på tide med en pustepause og noe varmt å drikke. Både Henrik og jeg ble fristet av fasaden til Cafe Lebenslust, men den viste seg dessverre å være stengt dagen vi var der.

Vi spiste i stedet på sjarmerende EnzigARTig, med nostalgisk «shabby chick» og romantisk interiør. Menyen fristet blant annet med hjemmebakte kaker, sunne alternativer og en stor frokostmeny. Her kan du sitte på små bord og stoler utenfor og nyte både te, kaffe, vin, øl og prosecco.

Som i de fleste andre populære turistbyer er det trangt i Rothenburgs hovedgater, mens du får de små sidegatene nærmest for deg selv.
Som i de fleste andre populære turistbyer er det trangt i Rothenburgs hovedgater, mens du får de små sidegatene nærmest for deg selv.

Nyttige linker

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no