Kjærlighetsferie på tyske slott

Kongelige slott, piknik i hagen og privat snaps-smaking. En dag langs Romantische Strasse kan by på mange og varierte opplevelser!


Dette er andre innlegg i en artikkelserie om romantiske middelalderbyer, historiske eventyrslott, vinsmaking og borger langs Sør-Tysklands berømte Romantische Strasse (Romantic Road). I løpet av en uke kjørte Henrik og jeg på sjarmerende landeveier fra Frankfurt til München på jakt etter de mest romantiske stedene og opplevelsene.
Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Tysklands Nasjonale Turistkontor.

Parferie på rensessanseslottet Weikersheim

Besøk på vakre, gamle slott er en selvfølge når man er på romantisk parferie i Tyskland. Slottet Weikersheim ligger midt i den lille, sjarmerende byen med samme navn og gir oss et innblikk i grevers og prinsessers luksuriøse liv på 16- og 1700-tallet.

Les også:
– Er dette Europas mest romantiske ferierute?
– En romantisk tidsreise
– Parferie med hestetur, ølsmaking – og mye mer!
– Den romantiske veien til Bayern

Mange av møblene på slottet er de samme som på 1700-tallet.
Mange av møblene på slottet er fra 1700-tallet.
"Rittersaal"
– Når jeg går alene gjennom salen om kvelden, føles det som om personene på maleriene følger meg med blikket, fortalte guiden vår. I dagslys er “Rittersaal” lys og storslått.
Kunstneren hadde selv aldri sett en elefant, men ble fortalt hvordan den så ut.
Kunstneren hadde selv aldri sett en elefant, men ble fortalt hvordan den så ut.

Tid for slottsball

– Ser dere hjortefigurene på veggen? Hornene er ekte, forklarer guiden vår.
Hun har tatt oss med inn i «Rittersaal», en vakker og godt bevart sal fra 1600-tallet i

reisetips_tyskland_parferie8
Grev Carl Ludwig fikk hengt opp den massive lysekronen fordi han mente salen bar for mye preg av å være bygd i den “gammeldagse” renessansen, og derfor trengte et element fra den mye mer moderne barokken …

typisk renessansestil. Taket er dekket av detaljerte malerier, og veggene så fulle av mønstre, snirklete utskjæringer og figurer og at vi sannsynligvis kunne stått her en time og stadig oppdaget nye detaljer.

Plutselig oppdager vi en elefant på veggen. I hvert fall noe som ligner …
– Kunstneren hadde aldri før sett en elefant, og måtte lage dyret basert på muntlige beskrivelser. Derfor ser kroppen litt komisk ut for oss i dag, smiler guiden.

 

På prinsessens soverrom

Guiden tar oss videre med til grevenes og prinsessenes tidligere leiligheter. Rommene er restaurerte, men inneholder originale møbler fra 16- og 1700-tallet.

– Noen av tekstilene på veggene er nye, men de er produsert på samme sted som den gang, forklarer hun.

På en av prinsessenes tidligere rom blir vi møtt av en overdådig seng, dekorert med tilsynelatende flere kilo gull og tekstiler. Ikke rart at hun og de andre kongelige måtte ha hjelp av tjenerne sine for å komme opp i sengene om kvelden!
Det er rart å tenke på at en prinsesse sov i sengen rett foran oss, i dette rommet, for et par hundre år siden. Tenk om disse veggene hadde kunnet snakke …

reisetips_tyskland_parferie3
En enklere, men fortsatt svært pyntet prinsesseseng!
Da slottet var i bruk hadde menneskene andre skjønnhetsidealer enn i dag. Kvinner skulle gjerne ha et maskulint ansikt med stor nese, derfor sørget kunstneren for å male denne litt større enn i virkeligheten. Høyt hårfeste var et tegn på intelligens, så også her ble det gjerne jukset litt …
Da slottet var i bruk var skjønnhetsidealene annerledes enn i dag. Kvinner skulle gjerne ha et maskulint ansikt med stor nese, derfor sørget kunstneren for å male denne litt større enn i den var. Høyt hårfeste var et tegn på intelligens, så også her ble det gjerne jukset litt …
Utsikt fra slottet over den tilhørende hagen.
Utsikt fra slottet over hagen.

Piknik i slottsparken

En guidet tur i Schloss Weikersheim tar vanligvis en time. Deretter venter den mest romantiske biten: Piknik i slottets hage. Henrik og jeg setter oss på en hvitmalt benk med utsikt over fargerike blomster, prydbusker, statuer, vannspeil og det vakre orangeriet som ofte leies ut til bryllup.
Det er helt sikkert noe jeg innbiller meg, men omgivelsene får liksom lunsjen til å smake ekstra godt …

Flere artikler fra Tyskland

reisetips_tyskland_parferie12

Vi hadde heldigvis tid til en kjapp lunsj i Schloss Weikersheims vakre hage!
Vi hadde heldigvis tid til en kjapp, tysk lunsj i Schloss Weikersheims vakre hage!

reisetips_tyskland_parferie16 reisetips_tyskland_parferie11 reisetips_tyskland_parferie14

Snaps-smaking i Schillingsfürst

Etter en tur til Rothenburg, avsluttes dagen vår i byen Schillingsfürst, mest kjent for sitt barokkslott med samme navn. Men selv for et ivrig par som oss holder det med ett slottsbesøk om dagen, så vi sjekker rett inn på Flair Hotel Die Post. Rommet er overraskende moderne og vi blir nærmest målløse da vi ser utsikten over det flotte, sørtyske landskapet med langstrakte sletter og grønne åser.

reisetips_tyskland_parferie23
Etter en lang dag med vandring gjennom slott og middelalderbyer, er det godt å sjekke inn på et hyggelig hotellrom og la inntrykkene synke inn.
Utsikten fra hotellrommet var fantastisk.
Utsikten fra hotellrommet var fantastisk.

Etter en stor porsjon med svinenakke og tysk øl til middag, er det klart for privat snapssmaking. Siden 1974 har nemlig hotellets eier produsert snaps basert på rundt tjue ulike typer frukt og planter fra nærområdet. Vi smaker snaps destillert av eple, druer, pærer, kirsebær, urter og mye mer mens eieren forteller oss hvordan han jobber.
Det hele avsluttes med bringebærsnaps helt over en frisk og deilig bringebærsorbet.
reisetips_tyskland_parferie29 reisetips_tyskland_parferie28

– Å sitte i en restaurant som minner om en stue sammen med mannen som har produsert snapsen og høre ham fortelle om prosessen og tankene bak var en veldig personlig og interessant opplevelse, sier Henrik etterpå. – Det er noe annet enn en omvisning på et stort destilleri. Han holdt heller ikke et ferdig foredrag for oss, men vi snakket sammen.

Det er naturligvis mulig å kjøpe en flaske med snapsen man liker best, så før vi reiste videre morgenen etter sikret Henrik seg en flaske med urtesnaps. Flaks at det også var min favoritt! 🙂

Venne- og kjærestepar kan bestille privat snaps-smaking på Hotel Flair Die Post.
Venne- og kjærestepar kan bestille privat snaps-smaking på Hotel Flair Die Post.
Rommene på hotellet er oppkalt etter fruktene og plantene som brukes i snapsen. Da vi kommer tilbake på rommet vårt oppdager vi at vi bor på pærerommet.
Rommene på hotellet er oppkalt etter fruktene og plantene som brukes i snapsen. Da vi kom tilbake på rommet vårt oppdaget vi at vi bor på pærerommet.
reisetips_tyskland_parferie26
Flair Hotel Die Post i Schillingsfürst har moderne, rene og trivelige rom.

Nyttige linker

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no