Europas mest romantiske ferierute?

Bli med på en romantisk roadtrip sørover langs Romantische Strasse i Tyskland! Vi utforsker den berømte reiseruten, og starter eventyret med vinsmaking og middag på en gammel borg i den grønne middelalderbyen Wertheim.

Dette er første innlegg i en artikkelserie om romantiske middelalderbyer, historiske eventyrslott, vinsmaking og borger langs Sør-Tysklands berømte Romantische Strasse (Romantic Road). I løpet av en uke kjørte Henrik og jeg på sjarmerende landeveier fra Frankfurt til München på jakt etter de mest romantiske stedene og opplevelsene.
Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Tysklands Nasjonale Turistkontor.

 

– Pass på hodet!

Guiden ser bekymret mot Henrik idet han bøyer seg gjennom døren til bygget som på folkemunne kalles «Det skjeve tårnet i Wertheim». Med sine 190 centimeter er han tydeligvis høyere enn byens gjennomsnittsborgere da tårnet ble bygd på 1300-tallet.

Det er kun en time siden vi ankom hotellet i Wertheim, etter en times kjøretur med leiebil fra flyplassen i Frankfurt. Riktignok befinner koffertene våre seg fortsatt i Amsterdam, men det glemmes fort når vi er på guidet byvandring med vinsmaking.

– Tårnet vi går oppover nå var opprinnelig et fengsel, fortsetter guiden vår, Ursula.

I det mørke hullet under oss sonet alt fra bakere som hadde jukset med vekten på mel til kvinner som hadde sladret og skravlet for mye.

– Hvis kona satt i fengsel, dro gjerne manne ut og drakk og koste seg. Iblant ble det så mye at også han havnet i arresten. Morgenen etter våknet han dermed opp ved siden av kona si. Da ble det nok liv! smiler Ursula og skjenker vin i glassene våre.

Wertheim_parferie_kjæresteferie2
Å nye lokal hvitvin samtidig som man befinner seg i et historisk bygg anbefales!

I Wertheim har det blitt produsert vin i flere hundre år og under et besøk i byen kommer man nesten ikke unna å smake et glass eller to.

Sittende på en benk halvveis oppe i det historiske tårnet, skåler vi i hvitvin som er akkurat passe frisk og fruktig for en varm augustkveld som dette.

Reisen vår sørover langs Tysklands berømte Romantische Strasse er i gang, og så langt lover det veldig bra …

Les også:
– Kjærlighetsferie på tyske slott
– En romantisk tidsreise
– Parferie med hestetur, ølsmaking – og mye mer!
– Den romantiske veien til Bayern

Aldri før har vi drukket vin og kikket ned i et fangehull samtidig ...
Aldri før har vi drukket vin og kikket ned i et fangehull samtidig.

Idyllisk elvevandring

Etter å nådd toppen av tårnet og skuet utover byen og den berømte borgen, fortsetter turen gjennom Wertheims lille sentrum. Her er sjarmerende murhus med bindingsverk og pastellfasader, og naturligvis en åpen markedsplass med små kafeer og barer.

– Ser dere det lille vinduet? spør Ursula og peker opp mot den ene husveggen.

Der, helt ytterst, oppdager vi et lite vindu bortenfor de andre.

– Derfra kunne husets frue få med seg alt som skjedde på markedsplassen, uten at noen så henne.

(At sladder og spionering var en naturlig del av hverdagen i middelalderen, skal vi få bekreftet også i de neste byene vi besøker … Små spion-vinduer og historier om fengselsstraffer for “sladrehanker” dukker opp hvert sted vi besøker!)

Wertheim_parferie_kjæresteferie9
Guiden Ursula viste oss byens mest romantiske plasser og de beste stedene for å ta bilder.
Wertheim_parferie_kjæresteferie7
“Blaues Haus” (Det blå huset) i Wertheim sentrum er fra 1593. Den eksklusive blåfargen ble valgt for å vise omverdenen at eieren var en rik mann …
Wertheim_parferie_kjæresteferie6
Alkoholloven er annerledes i Wertheim enn i Oslo … En guidet bytur blir ekstra gøyal med lokal hvitvin rundt halsen!
Markedsplassen i Wertheim. Her har innbyggerne drukket kaffe, handlet, skravlet, sladert, nytt livet og spionert på hverandre i flere hundre år!
Markedsplassen i Wertheim. Her har innbyggerne drukket kaffe, handlet, skravlet, sladert, nytt livet og spionert på hverandre i flere hundre år!
Utsikt over byen på vei opp til borgen.
Herlig utsikt over byen på vei opp til borgen.

På vei opp til byens landemerke, Burg Wertheim, spaserer vi langs elven Tauber. Det er stille rundt oss, Wertheim minner så langt overhodet ikke om en «turistmaskin». Solen er i ferd med å gå ned over åsen og forsterker den idylliske stemningen.

– Vannet i elven er rent, så her kan kjærestepar både svømme og ha piknik på gresset etterpå, sier Ursula og legger til at Baden-Württemberg er den eneste delstaten som styres av Tysklands miljøparti «Die Grünen».

Vi har ikke tid til å bade, men setter oss i stedet tett sammen på en benk mens guiden skjenker i vinglassene på ny.

– Det er tungt å bære på vinen, dere må drikke mer! flirer hun, og vi er ikke vanskelige å be.

Wertheim_parferie_kjæresteferie18
Idyllisk vandring langs elven Tauber.
Wertheim_parferie_kjæresteferie8
Selv om Wertheim er en del av Romantische Strasse, er den ikke full at turister. På barer og restauranter møter du gjerne lokalbefolkningen.

Middag på en borg

Kan det bli mer romantisk enn å sitte i solnedgangen på uteserveringen til en gammel borg fra 1100-tallet og spise nydelig hjortestek (selvfølgelig skutt i skogen rett bak oss) og skåle med lokal rødvin? Der og da føles det i hvert fall ikke slik.

– Borgen var i ferd med å forfalle, så byen kjøpte den av eierne for to hundre tusen euro, forteller Ursula.

Ytterligere fem millioner euro senere har slottet blant annet fått et moderne kjøkken, en populær restaurant, selskaps- og konferanselokaler og en utendørs terrasse hvor det er populært å arrangere bryllup og konserter.

– Vi som bor i byen elsker borgen vår, så her møter du ikke bare turister, fortsetter Ursula. – Dere må komme tilbake til jul, da serveres det glühwein her ute!

Wertheim_parferie_kjæresteferie11
Mer romantisk start på ferien kunne vi nesten ikke drømt om!

Besøk på lokal vingård

Tidlig neste morgen går turen til en av Wertheims lokale vinbonder, Konrad Schlör. Siden 1984 har han og kona Monika produsert og solgt vin under merket «Schlör», som i dag kan nytes over hele Tyskland, blant annet ved flere gourmetrestauranter.

– Vi lager vin både for store anledninger og hverdager, sier Konrad.

Han demonstrerer hvordan drueklaser som skal bli til ekstra god rødvin kuttes i to, slik at de gjenværende druene får bedre plass, mye dagslys og lite fuktighet.

– Røde druer trenger mye sol for at skallet skal bli mørkerødt, noe som gir fin farge til vinen, forklarer han.

Full av energi og med en tydelig lidenskap jobben, fører Konrad oss mellom vinrankene og forteller hvordan han og kona jobber.

– Rekker dere i det hele tatt å ha ferie? spør Henrik.

– To uker i august hvert år, kommer det kjapt.

Og reisemålet i år? Spitsbergen. Lengre unna  varme, grønne vinmarker er det kanskje ikke mulig å komme …

Flere artikler fra Tyskland

Wertheim_parferie_kjæresteferie12
Kondrad Schlör og kona Monika produserer mellom 20–25.000 flasker rød- og hvitvin i året.
Wertheim_parferie_kjæresteferie17
Både Henrik og jeg likte godt å høre Konrad fortelle om hvordan han og kona arbeidet ute på markene. Vinen viste seg å være så god at to flasker måtte bli med hjem i kofferten.
Wertheim_parferie_kjæresteferie14
Uansett hva du lurer på om vinproduksjon, kan Konrad Schlör gi deg et svar! Han har vært lidenskapelig opptatt av vinproduksjon siden 1984. Her er vinmarken hans i Wertheim.

Wertheim_parferie_kjæresteferie15

Fra Wertheim kjører vi videre og fortsetter den romantiske ferien i middelalderbyen Rothenburg, på et slott i Weikersheim og med schnaps-smaking i Schillingsfürst! Les mer i neste artikkel.

Wertheim_parferie_kjæresteferie16

Nyttige linker

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no