Magiske Malta

– Gå deg bort!
Dette tipset hørte jeg flere ganger i løpet av oppholdet mitt på Malta. Her kan du lese hvorfor.

– Dra til ”De tre byer” og gå deg bort!
Tipset kom fra en fyr jeg havnet i prat med, og byene han snakket om var Vittoriosa, Senglea og Cospicua. (Hvis du besøker parken Upper Barrakka Garden i Valletta, får du en flott panoramautsikt over alle tre.)
Dette er rolige byer som ikke har forandret seg noe særlig de siste trehundre årene. Å rusle rundt i gatene her en stille formiddag, oppleves dersom litt som å reise tilbake i tid.

malta_reisetips-14
Utsikt fra parken Upper Barrakka Garden i Valletta, mot De tre byer. Vittoriosa/Biru ligger i midten.
malta_reisetips-23
Og utsikt fra Vittoriosa mot Valletta!
malta reisetips 2
Et besøk til den flotte parken Upper Barrakka Garden i Valletta anbefales.

Yachter og festning i Vittoriosa
Et par dager senere dro vi sammen til Vittoriosa (Birgu). Tidligere var dette området preget av slitne fasader og billige leiligheter. Så bestemte myndighetene seg for å renovere området, som nå fremstår som veldig hyggelig – og et perfekt område å gå seg bort i! Langs havnen ligger digre seilbåter og gigantiske yachter på rekke. Her finner du også flere hyggelige uterestauranter, og helt ytterst venter festningen Fort St. Angelo.

I Valletta bør du bare rett og slett bare gå rundt og kikke. Da kan du oppdage ting som leketøymuseum med eldgamle leker, og unike sjokoladebutikker.

malta_reisetips-12
Én av mange detaljer jeg la merke til under vandringen rundt i Valletta.
malta_reisetips-24
Rolig sidegate i Valletta.
malta_reisetips-13
Jeg ble fort vant til å gå i trapper …

malta reisetips valetta

Mdinas populære kaker

Også i den gamle hovedstaden Mdina er det fint å rusle rundt på måfå. Mange av de brosteinbelagte veiene minnet mer om smale korridorer som strakk seg mellom de gule byggene, hvor den konmfliktfylte historien nærmest dirrer i murveggene.
Det er enkelt å komme til Mdina med buss. Før du reiser tilbake, så husk å smake på en av de berømte kakene hos Fonatella Tea Room!

malta reisetips mdina
Mdina sett nede fra hovedveien.
malta reisetips 1
Hovedinngangen til Mdina. Bussene stopper like i nærheten.
malta_reisetips-19
Kan ikke være uenig!
malta_reisetips-18
Husets sjokoladekake levde opp til forventningene!
malta_reisetips-17
Et besøk hos Fonatella er verdt tiden og pengene, selv om servicen langt fra er noe å skryte av.

Hvor skal du bo på Malta?

Mange velger å bo i Valetta, selv valgte jeg et hotell i Sliema og var veldig fornøyd. Her er det mange gode spise- og shoppingmuligheter, samtidig som det er hyggelig å gå rundt i alle smågatene.

Pebbles Aparthotel ved vannkanten anbefales på det varmeste, bare sørg for å få et hotellrom så høyt oppe som mulig for å unngå støy fra trafikken og restauranten i underetasjen. Ferge til Valetta går hver halvtime en tre minutters spasertur unna. Den koster ca tjue kroner og tar ti minutter.

Området rundt Paceville ble for meg beskrevet som et trashy partyområde, hvor ungdom ned til 13-14-års alderen ukentlig drikker seg sørpe fulle. Alle ba meg unngå disse bydelene, så da gjorde jeg det, og vil derfor heller ikke anbefale noen å velge bo i dette området.

malta reisetips 6 sliema
Sliema har en veldig hyggelig promenade langs vannkanten.
malta_reisetips-1
Hotellet har bare fire rom i hver etasje. Det velutstyrte kjøkkenet gjør at du kan lage mat selv, fremfor å spise alle måltider ute.
malta_reisetips-2
Det er helt ok med en overskyet dag, når man kan ligge på sofaen og drikke te med nydelig utsikt!
malta_reisetips-8
Boblebad og solsenger på taket av Pebbles Aparthotel.
malta_reisetips-7
Utsikt fra balkongen på rommet mitt ved Pebbles Apartments.

Pass på trafikken

Trafikken er ikke som i Norge. Mange veier er smale, gamle og svingete. Det kjøres fort, og det er ikke uvanlig å kjøre etter å ha nyt et par glass alkohol. I tillegg kjøres det på venstre side av veien. På bakgrunn av dette unngår en del turister å leie bil, men benytter seg heller av det omfattende busstilbudet. Billett koster ca kr 15.

Å sykle rundt på øya regnes som farlig grunnet trafikksituasjonen. Vær mer på vakt som fotgjenger enn du ville vært i Norge. Det er ingen selvfølge at bilistene stopper for deg, selv ikke ved fotgjengerfelt. Og husk at trafikken kommer i motsatt retning av hva du er vant til!


Massasje for såre turistkropper

Etter mye trasking rundt på øya, kan det friste med en massasje som røsker litt opp i stive muskler. Jeg er generelt litt skeptisk til thaimassasje-institutter, men etter å ha lest mangfoldige gode anmeldelser av Lucky Thai på Tripadviser, tok jeg sjansen på å bestille en time. Dette viste seg å være et profesjonelt, rent og hyggelig sted, og jeg fikk like bra massasje her som jeg har fått i Thailand. Med andre ord et sted jeg kan anbefale videre! En times massasje kostet 35 euro, og jeg ga 5 euro i driks.


Beste tips til Malta: Karlito’s Way

Mitt aller beste tips har jeg spart til slutt. Den siste dagen av ferien dro jeg på cruise med Captain Morgan, et av mange firmaer som tilbyr ulike båt- og bussturer til naboøyene Gozo og Camino. Disse stedene er absolutt verdt å besøke, men jeg opplevde cruiset jeg valgte som totalt usjarmerende og upersonlig. I stedet fikk jeg følelsen av å være en turist på et samlebånd.
Gjett om jeg angrer på at jeg ikke rakk å dra på tur med Karl Manilla hos Karlito’s Way!

Jeg var så heldig å bli kjent med Karl, som viste seg å være en fantastisk varm, kreativ, intelligent og energisk person med spennende bakgrunn. I tillegg til å jobbe med teambuilding, interiørdesign, kunst og kokkekurs, skreddersyr han også opplevelsesturer for turister på Malta. Skal du først oppleve Malta, Gozo eller Comino, vil jeg på det sterkeste anbefale å betale 15 euro mer, og i stedet får en personlig opplevelse med en lokal person med ekte lidenskap for landet sitt.

malta reisetips blue-window-gozo
Azure Window på Gozo, hvor blant annet scener fra Game of Thrones har blitt spilt inn. Se flere bilder her: http://www.thetraveltester.com/game-thrones-locations-malta-gozo/
malta_reisetips-16
En av mange skjulte perler du vil oppdage om du reiser rundt på Malta på egenhånd, eller med en lokal guide som Karlito’s Way.

Foto: Reisepluss.no og Yayimages.com.[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply