Her kan du bade i øl!

Hos Stary Browar Kościerzyna kan du senke kroppen i øl, drikke øl, lære om øl, og sove omgitt av øl – på ett og samme sted. Velkommen til alle ølelskeres paradis! 


Vi befinner oss i Kościerzyna, rundt fem mil fra Gdansk. Byen har rundt 24.000 innbyggere, et jernbanemuseum, en hyggelig markedsplass – og et helt unikt hotell med 150 års bryggerihistorie i veggene.
Å komme hit er forholdsvis enkelt; tog går direkte fra flyplassen, og det tar rundt et kvarter å gå fra stasjonen til hotellet.

Blogginnlegget er skrevet som en del av prosjektet #LifestylePolen jeg deltok på sammen med Annette MunkegjordAnn-Mari Gregersen og Janicke Hansen, i regi av det polske turistkontoret.

– Jeg kom opprinnelig til Stary Browar Kościerzyna for å hjelpe til med åpningen. Planen var å bli i tre dager, men nå har jeg vært her i tre år, sier hotellets ølekspert og vår omviser, Pawel Patser. – Det er vanskelig å dra herfra når jeg trives så godt!

Det er lett å forstå hvorfor Pawel trives. Her er et ølmuseum, bryggeri, nattklubb, konferanserom, restaurant og italienske pizzeria under samme tak. Alt lekkert innredet, samtidig som den historiske, røffe bryggeristilen er ivaretatt.

Bryggeri i Polen
Restaurantene har utsikt til kokekjelene hvor magien skapes …
Hotellet har også en vanlig velværeavdeling med boblebad og ulike typer badstuer.
Hotellet har også en vanlig velværeavdeling med boblebad og ulike typer badstuer.


Rom med danseplass!

I det jeg stikker nøkkelkortet inn i døren til hotellrommet, slår det meg at dette er første gang jeg sjekker inn på et bryggeri. I tillegg er det svært sjeldent at hotellrommen er såpass romslige. Mitt vanlige enkeltrom består av delvis adskilt oppholdsrom og soverrom, i tillegg til et flott bad med badekar. Her er det plass til å strekke ut armene og danse rundt!

– Vi vil at gjestene skal trives, så alle de 24 rommene er bygd store nok til at man kan senke skuldrene og slappe av uten å føle seg innestengt, forklarer Pawel.

Romslige rom
Flott bad med badekar. Ekstra lekker rød vask!
dsfdsfs
Det er et stort pluss at hotellrommene består av adskilt soverom og oppholdsrom.


Utdrikningslag fra Norge

Det er kanskje ikke så overraskende at Stary Browar Kościerzyna har blitt et populært sted for utdrikningslag. Pawel forteller at de allerede har hatt norske gjester.

– Nordmenn er morsomme. Dere kan to ting; engelsk og festing! Og så finnes det mange høye, blonde, smilende damer i Norge, sier Pawel fornøyd, og legger til: – Dera har også ganske lik mentalitet som oss polakker.

Ølsmaking med lokal mat

Den viktigste delen av omvisningen inkluderer naturligvis smaksprøver. Det produseres tre typer øl hos Stary Browar Kościerzyna, og ingen er pasteuriserte eller filtrerte. Vi smaker på alle:

Keller: Undergjæret lagerøl med lite kullsyre.
Ciemna: Mørk øl med en smak av kaffe, sjokolade og sviske.
Pszeniczne: Overgjæret hveteøl med hint av sitrusfrukter, banan, ananas og kløver.

Ølet brygges ved tradisjonelle metoder, og Pawel påpeker det som også står på bryggeriets egen nettside: «The beer in our brewery is in no way chemically or physically preserved.»

– Vann er 80 % av ølet, derfor er det ikke tilfeldig hvilket vann som brukes. Vannet i vårt øl inneholder 23 mineraler, legger han til.

Ved siden av ølen spiser vi ost produsert på en nærliggende gård drevet av en lokal autismeforening, og pai med kål som smaker overraskende godt. Men det er ikke til å stikke under stol at favorittene mine er de runde pannekakene ved navn rutchanki (et ord som tilfeldigvis også betyr «kjapp sex» på polsk slang) som dyppes i en søt saus av øl, sjokolade og kaffe, samt makronrør med et helt himmelsk fyll av øl og sjokolade. Jeg smyger til meg en ekstra når jeg tror ingen ser meg. Og en til …

ccc
Na zdrowie! Er du klar for smaksprøver?
ccc
Fra nattklubben i kjelleren har gjestene utsikt til gjæringstank og kokekjeler gjennom en glassvegg.


En restaurant du vil tilbake til

Etter prøvesmakingen ankommer vi middagen i restauranten med litt for fulle mager. Likevel tar det ikke lang tid før tennene igjen løper i vann. En forrett bestående av kremet potetsuppe med polske dumplings høres kanskje ikke så sexy, men smaker virkelig, virkelig godt.
Til hovedrett serveres vi andebryst med rødlåk, gulrotpuré og tranebærsaft. Ikke bare smaker maten veldig godt, men den serveres i rikelige porsjoner!
Og til min store glede består desserten av mer rutchanki. (Altså pannekaker, ikke kjapp sex …)
Ikke rart dette er et populært sted å spise også for lokalbefolkningen!

Lite visste jeg om at kremet potetsuppe med polske dumplings skulle bli en av favorittene mine ...!
Lite visste jeg om at kremet potetsuppe med polske dumplings skulle bli en av favorittene mine …!


Jeg bader i øl!

På tross av en fantastisk matopplevelse, ligger naturligvis ølbadet an til å bli oppholdets desiderte høydepunkt.
Tradisjonen med øl-spa startet opprinnelig i Tsjekkia, men har de siste årene også inntatt Polen.
Hos Stary Browar Kościerzyna finner du to badestamper, to solsenger, dusj og badstue. Seansen passer med andre ord godt for et kjærestepar eller to venner.
Rutinen som anbefales består av 20 minutters ølbad, dusj, sauna og deretter avslapping på sengene.

Etter å ha sunket ned i ølet, starter boblebad-effekten.

Det er overraskende behagelig å ligge i badestampen. Ølet holder en varm og god temperatur, og i tillegg tilsettes en liten hemp-sekk med tørket humle og malt som både skal gi ekstra helsefordeler og god duft. Etter å ha sunket ned i ølet, starter boblebad-effekten. Deretter er det bare å lene seg tilbake og nyte livet – og naturligvis de tre glassene med bryggeriets eget øl som er plassert på hyllekanten.

Etter tjue minutter slutter boblene, og badestampen tømmes automatisk. Jeg reiser meg og går mot dusjen for å skylle vekk restene av øl og tørket malt, og oppdager at dusjgeleen tilhører en serie kroppsprodukter som også inneholder humle. Her er med andre ord ingenting overlatt til tilfeldighetene!

Les mer om Stary Browar Kościerzyna og øl-spaet her.

Avslappet og fornøyd kan jeg til slutt krype til sengs. I morgen bærer det videre til helt andre omgivelser; da er det helse, grønnsaker og kosmetikk som står på planen …

Reisetips Polen Ølsmaking 12
Mitt første boblebad i øl!
Reisetips Polen Ølsmaking 14
Gjennomført? Selv hudpleieproduktene i øl-spaet inneholder humle.
Reisetips Polen Ølsmaking 1
Etter god mat og ølbading, passer det godt med en rusletur på markedsplassen i Kościerzyna.
Reisetips Polen Ølsmaking 2
På markedsplassen møtte vi blant annet denne statuen av Remus, helten i romanen “The Life and Adventures of Remus”,  skrevet av den lokale forfatteren Aleksander Majkowski.

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

1 Comment

Leave a Reply