Veganske drømmer i Pommern

Midt i Kaszubys eventyraktige skoger ligger feriestedet Czarny Kos, hvor du som gjest kan få energien tilbake i stressfrie omgivelser. Her kan du i tillegg lære å lage naturlige hudpleieprodukter, eller skjemme deg selv bort med sunne måltider og deilig massasje.


– Polske forbrukere blir stadig mer bevisste på hva de smører inn huden sin med. De ønsker blant annet å unngå parabener, silikon og svoveldioksid, forteller Magda oss. Hun er opprinnelig jurist, men har de siste årene hatt en økende interesse for sunne hudpleieprodukter. I tillegg til å produsere og selge egne varer, holder hun nå kurs ved Czarny Kos.

– Mange produsenter bruker parafin i produktene sine. Dette er en billig ingrediens, men den lar ikke huden puste. Mange produkter rettet mot barn inneholder spesielt mye parafin, fortsetter Magda.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av prosjektet #LifestylePolen jeg deltok på sammen med Annette MunkegjordAnn-Mari Gregersen og Janicke Hansen, i regi av det polske turistkontoret.

Enkelte studier hevder at en gjennomsnittlig kvinne utsetter seg for tre- til femhundre ulike kjemikalier, hver eneste dag. Etter å ha satt seg inn i helseproblemene disse kan føre til, begynte Magda å lete etter alternativer.

– Jeg oppdaget at mange naturlige oljer er perfekte å fjerne makeup med. Vitamin E er et naturlig konserveringsmiddel, mens bulgarsk rose og trollhassel fungerer mot akne, sier hun. – Og visste du at peppermynteolje er bra for skadet hud?

Da jeg selv nylig besøkte Czarny Kos, lærte jeg å lage egen leppepeeling og anti-age kroppsolje. Se oppskrift i slutten av dette innlegget!

reisetips-polen-vegetarianer-21
Blogger på tur! Jeg fant masse fine motiver både på og rundt terrassen til Czarny Kos.

reisetips-polen-vegetarianer-1

Min første veganske middag!

Det åtte år gamle familiehotell og konferansestedet Czarny Kos ligger bare 25 kilometer fra Gdansk, og er spesielt populært blant veganere og vegetarianere. Men i tillegg til mat uten animalske produkter serverer de også måltider med kjøtt, melk og egg.

– Det som er felles for alle rettene våre, er at de er laget av ferske og best mulige råvarer. Restauranten vår lager «slow food», og vi oppfordrer til «slow living», forteller Magda.

Vi slår oss ned på den idylliske terrassen med utsikt til hotellets egen karpedam. Her kan vi nyte roen og varmen fra solen omgitt av høye bartrær, mens stillheten kun brytes av sporadisk fuglekvitter.

En typisk meny hos Czarny Kos kan bestå av rabarbra-konfit med fritert rødbeteblad, kald rødbetesuppe med skummet kokosmelk, og kålrullade fylt med hirse servert med jordskokksaus. Dette er første gang jeg spiser et komplett veganmåltid, og med så gode og smakfulle retter savner jeg ikke kjøtt ett sekund. Hvis noen bare kunne servert meg lignenden måltid hver dag, kunne jeg lett ha gitt opp animalske produkter for en periode …!

d
Rabarbra-konfit med fritert rødberteblad.
d
Kålrullade fylt med hirse, servert med jordskokksaus og tomatpuré.
d
Kald rødbetesuppe med kremet kokosmelk.
d
Desserten besto av agurkmousse med basilikum og tomat, pyntet med sukkerspinn.


Sporty ferie

At Czarny Kos har fokus på helse og velvære, utelukker ikke et tilbud av fartsfylte og spennende aktiviteter. Her finnes kano, sykler, biljardbord og tennisbane. Hver uke arrangeres gåturer og yoga, og det er mulig å bestille ridetime på en av de nærliggende gårdene.

– Det eneste vi ikke tilbyr, er egne aktiviteter kun for barn. Vi ønsker at hele familien skal tilbringe tid sammen, og legger derfor til rette for det, sier Magda.

Mmmmassasje …

Hotellet har egen velværeavdeling som tilbyr ulike massasje og aromaterapi, selvfølgelig med helt naturlige produkter. Jeg prøver en deilig håndskrubb med rosmarin, persille og salt som lukter friskt og godt, og etterlater meg med babymyke hender …
Kroppsbehandlinger med peeling, massasje eller aromaterapi  koster rundt 140 zloty per time (ca NOK 280), eller 180 zloty (ca NOK 360) for halvannen time.

ddd
Jeg nyter en herlig håndskrubb med håndmassasje. Aldri før har jeg hatt så myk babyhud på hendene som etter denne seansen!
ddd
Sunne kroppsprodukter som selvfølgelig kan kjøpes med hjem.


Pris på overnatting i leilighet inkludert frokost, ligger på rundt 190 zloty, eller ca 380 NOK. Hotellet tilbyr transfer til og fra flyplassen i Gdansk. Les mer om tilbudet til Czarny Kos her.

 

OPPSKRIFT:
Leppepeeling

Kokosnøttolje
2 ts brunt sukker
1 stor ss kokosnøttolje
Eterisk olje etter ønske (vi brukte 1 dråle appelsinolje og 1 dråpe kanelolje)

Ha én og én ingrediens i en liten skål, og rør alt godt sammen. Fyll peelingen i en tom boks, og oppbevar gjerne kaldt. Ekstrabonus: Koksnøttolje har en antibakteriell effekt!

reisetips-polen-vegetarianer-3

reisetips-polen-vegetarianer-4

reisetips-polen-vegetarianer-7

reisetips-polen-vegetarianer-5

reisetips-polen-vegetarianer-6

reisetips-polen-vegetarianer-7

reisetips-polen-vegetarianer-8

OPPSKRIFT:
Anti-age kroppsolje

1,5 dl grønn te
5 dråper E-vitamin
4 dråper eterisk peppermynteolje
20 dråper bringebærfrøolje (rasberry seed oil)
3 dråper passjonsfrukt olje (passiflora oil)

Bland litt av teen med resten av ingrediensene, rør godt, og fyll til slutt beholderen opp med resten av teen. Hell på en sprayflaske. Oljen kan brukes både i ansiktet og på resten av kroppen, og har solfaktor 15. Den er holdbar cirka tre uker i kjøleskapet.

reisetips-polen-vegetarianer-2

reisetips-polen-vegetarianer-9

reisetips-polen-vegetarianer-10

reisetips-polen-vegetarianer-13

reisetips-polen-vegetarianer-15

 

FERDIG!
FERDIG! Jeg er stolt over å ha lagd min egen leppepeeling og anti age body spray!

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply