Opplevelser i kø langs Gudbrandsdalsvegen

Nyt moderne hotellkomfort i femhundre år gamle gårdshus, og få en annerledes kunstopplevelse midt i naturen.

Etter at nye E6 “stjal” mange av bilistene og yrkessjåførene, har gründerlivet blomstret langs Gudbrandsdalsvegen. I dette blogginnlegget forteller jeg om noen av matskattene som skjuler seg langs strekningene. Her finner du tips til et helt fantastisk overnattingssted, og en annerledes kunstopplevelse.

«Vegskille» kunstprosjekt

Etter den overnevnte omleggingen av E6, fikk flere av tettstedene langs «gamle» E6 hvert sitt kunstverk.
Mange av disse er absolutt verdt en titt når du er i Gudbrandsdalen, blant annet den skinnende blanke skulpturen «Mammuten» i Fåvang, og «Dragen» i Vålebru.

Mine favoritter er de to installasjonene i skogen ved Klokkarstranda på Harpefoss. Den første installasjonen er en åttekantet gangbane i tre, som går delvis ut i et blågrønt tjern.

Trollsk, vakker stemning!

Lengre inn i skogen, rett ved Gudbrandsdalslågen, venter en stor bålplass omgitt av steinbenker. Et stativ i tre, også dette med formen til en oktogon, rammer plassen inn. Stativet fungerer som vedholder, samtidig som man kan slenge presenning over dersom det for eksempel skulle begynne å regne.
Vedkubbene er til fri bruk for besøkende som vil tenne bål,  og det er kommunen som fyller opp når lageret er tomt.

Å spise middag sittende midt i kunstinstallasjonen, er en uforglemmelig opplevelse. Kjøp med grillmat, eller ta med pikinikkurv!

Sjefskokken fra Annis Spisested (les mer her) som nylig ble kåret til å ha Norges beste veimat av NAF, møtte opp for å tilberede middagen vår da jeg var på rundreise med flere reisebloggere. Han kan bestilles dersom dere er en gruppe og har lyst på en unik matopplevelse i skogen! Ta kontakt med Annis Spisested for mer informasjon.

Til lyden av fuglekvitter, knitring fra bålet og brusing fra elven bak oss, ble vi blant annet servert en smaksrik lammegryte.

– Lammet vi spiser nå, kommer fra gården der borte, sier kokken og peker over vannet.

Mer kortreiste råvarer kan man knapt få tak i.

Vi fikk naturligvis også smake de egenproduserte pølsene som Annis Spisested har blitt kjent for.

– Restauranten selger flest ramsløkspølser, men i kveld har jeg med toscana-pølser. Det er min personlige favoritt, smilte kokken.

Så hvis du planlegger å grille midt i denne kunstinstallasjonen, kan du jo vurdere å svippe innom Annis Spisested og kjøpe med deg noen lokalproduserte pølser?

Overnatting i Gudbrandsdalen:
Sygard Grytting

I Norge er vi så heldige at vi kan overnatte i flere hundre år gamle stabbur, hus, middalaldersherberger og hytter. Et opphold på Sygard Grytting er som en reise tilbake i tid, men med dagens komfort. Byggene er opptil syv hundre år gamle, men svært godt vedlikeholdt. De ulike rommene er innredet med gammeldagse gårdsmøbler, blant annet skapsenger og saueskinn, og har egne, moderne bad og toalett. Du kan også sjekke inn i en privat tømmerhytte og nyte din private vedfyrte badestamp og badstu.

Jeg overnattet på et koselig rom i hovedbygget, også dette med eget bad. Det er ikke lett å peke på hvilket element som bidro til å gjøre oppholdet ekstra flott og annerledes. Kanskje var det geitene og hønene som tuslet rundt på gårdstunet? Eller omvisningen som ga innsikt i gårdens historie? Eller bare det å møte ekteparet Hilde og Stig, som driver gården og har tatt i mot gjester siden 1994? Eller en kombinasjon av alt?

Det er uansett ikke til å legge skjul på at frokosten på Sygard Grytting var et høydepunkt. Vi ble servert nybakt brød, egg fra gårdens høner, spekeskinke fra gårdens lam og mange andre lokale produkter. Måltidet ble inntatt i gårdens koselige spisestue. Også middagene som serveres lages alltid fra bunnen av, med mest mulig av gårdens egne råvarer.

– Målet vårt er at gjestene skal få en autentisk opplevelse, og samtidig lære litt om norsk gårdshistorie og gårdstradisjoner, forklarer Stig.

Hilde og Stig har tatt imot gjester på Sygard Grytting siden 1994.
Hilde og Stig har tatt imot gjester på Sygard Grytting siden 1994.
Ett av gårdens mange oppholdsrom.
Hjemmelagd og kortreist frokost.
Noen som nevnte idyll?
Tradisjonelt og autentisk gårdsbygg, med moderne og komfortable gjesterom.
Stig innvier gjerne gjestene i gårdens historie.

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no