Gode spisesteder i Gudbrandsdalen

(Sponset samarbeid) Suser du forbi Gudbrandsdalen på E6, er dette noen av matperlene du går glipp av – både innendørs og ute i naturen!

Reisen ble arrangert av Gvegen, og denne artikkelen er derfor å regne som reklame. Det er ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er mine egne.

Hva skjer i bygdesamfunn hvor økonomien i stor grad avhenger av turisme, når en ny hovedvei åpner og «stjeler» alle bilistene? Da tenker man nytt, bretter opp ermene, skaper umimotståelige lokalprodukter og innleder nye samarbeid!

Det skjedde i tettstedene mellom Fåvang og Kvam da nye E6 åpnet.

Året var 2014, og lokalbefolkningen kunne glede seg over at tungtransporten som tidligere hadde gått rett gjennom dalen, forsvant. Men med lastebilene og trailerne forsvant også personbilene med turister. Alt fra vertshus til bensinstasjoner ble nedlagt, én etter én.

 

Les mer fra Gudbrandsdalen

 

Det var på tide å tenke nytt. Nye bedrifter så dagens lys, og prosjektet «Gudbrandsdalvegen» ble opprettet for å samle informasjon om dalens gamle og nye skatter.
Jeg har vært innom et par av bakeriene, gårdene, kunstinnstallasjonene og lokalbedriftene, og møtt noen av ildsjelene bak. I dette blogginnlegge forteller jeg litt om matopplevelsene.

Kanskje blir du inspirert til å svinge av E6 neste gang du er på tur?

Fullstendig oversikt over tilbudene i Gudbrandsdalen, finner du på gvegen.no.

Stemningsfilm fra reisen gjennom Gudbrandsdalen:

Hev i Ringebu – mye mer enn en vanlig kafé!

Ringebu omtaler seg selv som en liten landsby, og lever opp til navnet. Her er små, sjarmerende gater med trehusbebyggelse som rommer lokale spesialforretninger, butikker og gallerier. Midt i den hyggelige gågaten finner du Hev. Ikke la deg lure av navnet, her får du mye mer enn deilig bakst. I tillegg til kaffe og te fra Solberg og Hansen, består drikkemenyen av rundt tyve ulike champagner i tillegg til Hevs egne rosévin!

Noe av det som sjarmerer meg mest med bedriftene jeg møter langs Gudbrandsdalsvegen, er hvordan de samarbeider og heier på hverandre. Hos Hev serveres blant annet dansk rugbrød fra Bakeriet i Lom, spekeskinke fra naboen Annies Pølsemakeri, og økologisk salat og urter fra Aukurust Gard og urteri i Lom. Alt som ikke kan skaffes lokalt, forsøker de å kjøpe fra små kavlitetsleverandører andre steder i landet. 

Paret som driver kafeen, står selv bak disken hver dag. Etter to besøk  er inntrykket mitt at begge er kunnskapsrike og lidenskapelig opptatte av maten og drikke de serverer. Det merkes på kvaliteten!

Jeg spiste en frisk og smakfull gazpacho, nydelig presentert med urter og blomster. Selv om de fleste som tar turen til Hev er lokalboende eller hyttefolk, tenker jeg at dette også er et perfekt stoppested på alle som er underveis på E6. Ringebu ligger tross alt rett ved europaveien. Og menyen hos Hev slår all bensinstasjonmat langt ned i støvlene!

Hos Hev eksperimenterer de stadig med menyen. Vi spiste en smakfull og god gazpacho.
Det skal ikke så mye til for å skille seg positivt ut! Hos Hev får du en tesil som du kan ta ut og plassere i tilhørende beholder når teen har trukket lenge nok. Slik unngår du at teen blir besk.
Hev i Ringebu har et godt utvalg av te fra Solberg & Hansen. Det er også mulig å kjøpe med seg ulike smaker hjem.
Når alt annet på menyen smaker så godt og er så gjennomtenkt, skulle det nesten bare mangle at selve gjærbaksten også er tipp-topp hos Hev!

 

Gammelbua

Det sjarmerende trebygget har huset butikker siden 1860-tallet, og er dermed det eldste handelsbygget i Gudbrandsdalen. Her møter du alt fra stamkunder til pilgrimmer og turister. Disken bugner av bakevarer, som alle er produsert i eget bakeri. Er du opptatt av godt håndverk og tradisjonelle produkter, er dette stedet for deg.

– Få kafeer tilbyr så mye hjemmelaget mat som oss, hevder eier Anne Gunn Viken, og røper samtidig at hennes personlige favoritt er briks med brie og spekeskinke.

Handler du enkelte av brødene her, er du samtidig med på å støtte lokale idretts- og musikklag.

Øyens hjemmebakeri

OPPDATERING: Øyens er solgt til Ødegaarden bakeri & konditori. Det betyr at du nå kan få kjøpt Øyens flatbrød i nettbutikken deres, samt i kafeene og Gammelbua.

Det startet hjemme på kjøkkenet med to søstre og en oppskrift nedarvet fra mormor. Nå har Kari og Elisabeth Øyen og fire fulltidsansatte bakere og leier produksjonslokale med tolv glovarme takker. I tillegg hjelper søstrenes 79 år gamle mor til hver dag, med blant annet pakking og klistring av etiketter.

– På en typisk lefsedag, lages vi tre-fire hundre lefser, forteller Kari. – Lefser er en tradisjon i Gudbrandsdalen, her pakker vi all mat inn i lefser!

I tillegg produserer hjemmebakeriet blant annet flattbrød, ertebrød og fettbrød. Sistnevnte stikkes ut for hånd, og er populære til desserter, som multer og krem.

Ertebrødet er nyeste tilskudd i porteføljen.

– Det krever mye jobb å lage, men smaker utrolig godt! Du kan spise det med smør. Eller ost! Eller rakfisk! Noen som kommer hit synes produktene er dyre. Da inviterer vi dem med inn i produksjonslokalet, slik at de får se bakerne stå å kna og svette over takkene. Her skjer det meste for hånd, så det er mye fysisk arbeide. Da synes folk plutselig at prisen er helt ok, smiler Kari.

 

 

 

 

Bonden Sylte

Liker du å vite hvor maten din kommer fra? Er du opptatt av dyrevelferd og ressursvennlig produksjon? Jeg kan i hvert fall svare «ja» på begge deler.

Bonden Sylte holder til oppe i dalsiden med utsikt over vakre Gudbrandsdalen. Her går også grisene og boergeitene hans ute store deler av året. De får brukt musklene og fulgt instinktene sine, og lever et mer eller mindre et stressfritt liv. Alt dette skal bidra til å gi et bedre kjøtt.

Enten du vil hilsen på dyrene eller handle gårdsmat, kan du ta turen innom gården.

“Kan jeg spise litt på kameraet ditt?”

Annis Pølsemakeri

Nylig ble maten hos Annis Pølsemakeri kåret til Norges beste veimat av NAFs medlemsmagasin Motor. Er det nødvendig å si mer? Dansken som opprinnelig jobbet for pølseprodusenten Leiv Vidar før hun tok steget og startet egen bedrift i Ringebu, har opplevd stor suksess. I slakteriet lages ulike typer pølser, pålegg og spekemat, hovedsakelig av lokalt kjøtt.

– Vi jukser aldri med produktene våre. Noen av kundene tåler ikke typiske industri-pølser, men de tåler pølsene våre, forteller Annie.

I Ringebu ligger også utsalget hvor kjøtt fra Annis slakteri og lokale delikatesser selges over disk. Vegg-i-vegg ligger stilige Annis Spisested, hvor du kan sette tennene i noen av herlighetene.
Første gang jeg var her, så jeg meg nødt til å teste retten «Pølsefest», som inneholdt en ramsløkspølse, umamipølse og frankfurtert, servert med en menge ulikt tilbehør. Dette var så godt, at jeg under besøket mitt to år etter bestilte akkurat det samme … Tredje gang jeg spiste hos Annis, fikk jeg servert honningglasert oksebrisket i brød med Asia-slaw, wasabimajones og stekte poteter. Det er kanskje unødvendig å si at heller ikke dette ble en skuffelse? Et lite pluss for at teen serveres i nydelige jernkanner!

Annie har også en butikk på Mathallen i Oslo.

 

 

 

Lunsj hos Annies Pølsemakeri i Ringebu i Gudbrandsdalen.

PS Visste du at det finnes en egen akevitt fra Gudbrandsdalen?

Etter å ha observert den ene arbeidsplassen etter den andre forsvinne, snudde Hanne Britt Jacobsen seg mot mannen sin en kveld:

– Skal vi lage vår egen akevitt? spurte hun.

Ideen var sprø nok til at han valgt å gå med på det. Senere fikk de flere ildsjeler fra Kvam med på laget.

De valgte å smaksette drikken med furuskudd. Dermed bar det ut i skogen rundt Furusjøen på Kvamsfjellet, skudd og urter ble håndplukket. Resultatet? Et halvt år etter lanseringen, satt «Akevitt fra Gudbrandsdalen» Norgesrekord i salg av lokal akevitt.

Du behøver riktignok ikke reise til Gudbrandsdalen for å smake akevitten, den finnes også på hyllene og i katalogen til Vinmonopolet.

 

 

 

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

1 Comment

Comments are closed.