Besøk en olivengård i Portugal!

Skal du nyte late feriedager i Algarve? Da kan du samtidig besøke en olivenoljefabrikk, lære om hvordan «det flytende gullet» fremstilles og smake deg frem til din favoritt!

Den kan være grønn eller gyllen i farger, være kaldpresset eller raffinert, stekes eller inntas rå. I tillegg brukes den i hudpleieprodukter, såper og som brensel. Olivenolje er et sunt og herlig produkt som er fast inventar på kjøkkenet vårt, hvor det brukes i alt fra salater til kaker og brød, samt steking, marinering og mer.

Etter å ha besøkt vingårder og deltatt på vinsmakingskurs under tidligere reiser, hadde vi lyst til å oppleve noe nytt. Da vi i Algarve så at det var mulig å bli med på guidet tur hos olivenoljeprodusenten Monterosa i regionen Moncarapacho, skyndte vi oss å booke. Det var på tide å lære mer om hva som skjer før olivenoljen havner i kjøkkenskapet vårt!

Les mer fra Portugal:

Tre tusen år gamle oliventrær

Å rusle rundt på en olivenlund under en varmende vårsol, var en strålende måte å komme i feriemodus på.
Denne dagen var det en av lederne selv, Antonio, som viste oss rundt.
Ettersom olivenfrukten vanligvis høstes mellom oktober og februar, og vi besøkte Monterosa midt i februar, bugnet naturligvis ikke grenene av plukkeklar oliven. Det la derimot ingen demper på opplevelsen!

– De fleste trærne vår er rundt nitten år gamle, fortalte Antonio. – Fra frøene ble sådd, gikk det hele syv år de første olivenene kunnes høstes. I begynnelsen bærer trærne veldig få frukter, men antallet øker år for år.

Ettersom det tar så lang tid før man kan nyte fruktene av et skikkelig oliventre, er det å så og dyrke frem disse buskene noe man gjør med tanke på generasjonen etter seg.

Til gjengjeld lever de lenge. I Portugal finnes det oliventrær som er over tre tusen år gamle!

Antonio viste oss rundt mellom oliventrærne.


Visste du at oliven er en frukt?

– Ikke alle vet at oliven er er frukt, og at trærne rundt oss opprinnelig var busker, sa Antonio. – Vi kutter og trimmer hvert år, slik at de etter hvert utvikler seg til større trær.

Det ga en behagelig ro å rusle på stiene mellom frukttrærne. Kanskje skyldes det stillheten, den flotte landskapet rundt oss, de små murbyggene og solen som skinte akkurat passe varmt fra den skyfrie himmelen.

– Vi produserer mellom femten og tjue tusen liter olivenolje i året, forklarte Antonio mens vi bevegde oss mot fabrikklokalene. – Syv kilo oliven gir én liter olje. De større, industrielle fabrikkene som ikke er like opptatt av kvalitet, fremstiller over dobbelt så mye olje av samme mengde oliven, hevdet han.

Videre forteller han om miljøtiltakene fabrikken har gjort for å redusere avfallsmengden og redusere belastningen på naturen rundt. Alt det organiske avfallet som var igjen etter oljeproduksjonen, ble blant annet brukt som gjødsel.

Den perfekte olivenolje?

Det tar seks timer fra olivenene er plukket, til oljen er klar for filtrering og lagring. Vi fulgte hele prosessen gjennom fabrikkområdet. Til slutt var tiden inne for prøvesmaking. Monterosas fem ulike oljer skulle luktes og slurpes. Jeg rakk akkurat å tenke at det hadde vært deilig med fersk brød til, før Antonio forklarte at brød ville påvirket og ødelagt smaksopplevelsen.

Etter et kraftig hosteanfall, innså jeg at den kraftigste olivenoljen nok var for sterk for min sarte, norske gane. Heldigvis var det flere friske, fruktige, rike, søte, myke, gressduftende og kraftige varianter å velge blant.

Vi kjøpte naturligvis med to favoritter hjem, og under bilturen tilbake til hotellet var vi enige om at vi har funnet den perfekte suvenir fra Portugal!

Fakta

Ettersom vi booket omvisningen direkte via Monterosa sine nettsider, og ikke via en turoperatør, besto gruppen vår kun av tre par. Dette anbefales dersom du har mulighet til å kjøre til gården selv. Bor du uten bil i en av byene, er det greit å bestille via et firma som tilbyr felles transport.
Pris: 7 euro hvis du booket direkte. 20 euro hos en turoperatør (inkl. transport).
Varighet: Ca. én time.
Tidspunkt: Tirsdager, onsdager, torsdager og fredager kl 10.00.

 

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no