På jakt etter på hotell i Algarve?

Å velge feil hotell kan lett ødelegge ferieidyllen. Her er to hotell og resort langs Algarve-kysten, som er sikre valg for de verdifulle dagene.

Oppholdet på hotellene ble arrangert av Algarves turistkontor, derfor er denne artikkelen å regne som reklame. Ingen har derimot ikke lagt føringer for innholdet i teksten, og alle meninger er våre egne.

Hotelltips:
Tivoli Marina Portimão

Det er stille og fredelig rundt det store saltvannsbassenget, selv om solen skinner fra skyfri himmel. Vi nyter å være på Tivoli Marina Portimão i lavsesongen, uten roping og kamp om solsengene. Takket være sesongen, kan vi også parkere gratis rett utenfor resepsjonen.

Kommer vi tilbake mellom juli og september, vil det mest sannsynlig være som å besøke et helt annet hotell. Om sommeren åpner en bar ved bassenget, det er ukentlige temakvelder i restauranten og DJ på gresset ved vannkanten. Solsengene vil være fylt opp av solhungrige gjester, og stillheten fraværende. På plenen ved bassenget vil noen av de besøkende nyte en massasje på den Bali-inspirerte treplattingen. Andre er derimot kanskje opptatte med felles vanngymnastikk.

Det høres ærlig talt ikke feil ut det heller. Men alt til sin tid – denne gangen nyter vi roen.

Velfortjente fire stjerner

Som gjest ved Tivoli Marina Portimão bor du to og en halv kilometer unna byens sentrum, men kan til gjengjeld nyte en fantastisk utsikt over fjorden og marinaen. I tillegg ligger hotellet rett ved den store stranden Praia da Rocha, hvor du kan kaste deg ut i mange typer vannsport og aktiviteter. I området rundt finner du flere restauranter og barer, så det er strengt tatt ikke nødvendig å dra inn til sentrum hver dag.

Også inne på hotellet er det lett å trives. For noen år siden gikk startskuddet for en stor oppgraderingsprosess, som resultert i at samtlige to hundre rom fikk nye, moderne møbler. Nå skal alt interiøret i restaurantene byttes ut og en ny frokostsal åpnes, slik at det blir mindre kø ved fatene.

Også det høye servicenivået bidrar til å gjøre oppholdet komfortabelt. Hotellet tilbyr mange ekstratjenester, som gratis taxibåt over til den andre siden av fjorden, og elektriske golfbiler som kjører mellom hotellets ulike bygninger. Vi er enige om at de fire stjernene absolutt er berettiget.

Flere artikler fra Portugal:

Hotellet i Portomao har treningsrom med utsikt mot bassengområdet.
Hotellet er populært for bryllup. Vielsene foregår i den hvite steinkirken på motsatt side av fjorden, og brudeparet og gjestene fraktes over til hotellets havn og grøntområde med båt. I annen etasje, med nydelig utsikt over vannet og kirken, ligger et eget selskapslokale hvor festen fortsetter.
En morgen vi våknet tidlig, gikk vi tur før frokost og møtte både joggere og fiskere langs bryggen.

Privat takterrasse med utsikt mot marinaen

Vi sjekker inn på et rom i kategorien «Deluxe Deck One Bedroom Apartment». Disse rommene er på mellom femti og sytti kvadratmeter og har en privat balkong med utsikt over marinaen, stue med kjøkkenkrok og spisebord, bad med badekar og et romslig soverrom.

Til vårt rom hører det også med en privat takterrasse med solsenger og nydelig utsikt. Dette er et av mine favorittsteder på hotellet. Mens det blåser kjølig februarvind ved bassengene, er det fullstendig vindstille på takterrassen vår. Og solen gir akkurat den varmen en forfrossen, norsk kropp trenger om vinteren!

Upåklagelig utsikt fra takterrassen …

Det er mulig å bestille rom fra trettifem til sytti kvadratmeter. Uansett hvilken størrelse du velger, anbefaler jeg å be om et rom med utsikt mot den skjønne marinaen. Vår andre kveld blir jeg liggende i sofaen med en bok og kopp te, og se ut mot seilbåtene og vannet mens solen går ned.

Siden både Henrik og jeg er glade i å lage mat, setter vi pris på mulighet til å lage måltid av lokale råvarer i løpet av ferien. Hos Tivoli Marina Portimão er det tilrettelagt for at vi kan lage noen enkle retter på rommet. Henrik savnet en bedre skjærekniv, og hadde også satt pris på en liten ovn.

– Men det er jo vanlig at slike små hotellkjøkken ikke er fullstendig utrustet, medgir han. – De skal uansett få plusspoeng for at det er lagt opp til resirkulering av søppel!

Reising er som kjent ikke en gavepakke til klimaet, så vi ønsker å gjøre det vi kan når vi er underveis. Da hjelper det når hotellet tilrettelegger.

Kort oppsummert er rommet stort nok til at man kan danse rundt i stuen, både wifi og aricondition fungerer godt, alt er grundig rengjort, blomstene er ekte og take-away-menyen omfattende. Dersom vi forsøker å komme på noe som kunne blitt forbedret, måtte det være litt bedre lys på badet og i kjøkkenkroken.

Balkong med utsikt mot marinaen.

Imponerende matopplevelse

Vi blir fortalt at Tivoli-hotellene er opptatte av å støtter det lokale næringslivet, ved blant annet å handle mat direkte fra gårdene, og kunst direkte fra kunstnerne. I høysesongen legger derfor de lokale fiskebåtene til kai på hotellets brygge, og dagens fangst fraktes inn til kjøkkenet. Ferskere råvarer er det vanskelig å få tak i … Også brødet er så ferskt som mulig, det bakes nemlig på hotellet. Restaurantens meny endres etter sesongen og hvilke grønnsaker og urter som er tilgjengelige.

“Både lammet og fisken er topp tilberedt. Dette kunne ikke vært gjort bedre.”

Vi spiser en middag og en lunsj i hotellets restaurant, og får en ordentlig wow-opplevelse begge ganger. Kvaliteten er langt høyere enn vi hadde forventet.

– Både lammet og fisken er topp tilberedt. Dette kunne ikke vært gjort bedre, sier Henrik imponert. Han er over gjennomsnittet interessert i matlaging, og det er sjeldent jeg hører ham uttale seg kun i positive ordlag om retter vi serveres ute. – Menyen er riktignok enkel nå i lavsesongen, men virker veldig godt gjennomtenkt.

Vi skjønner at dette er en restaurant med høye ambisjoner, og med folk på kjøkkenet som kan faget sitt. De henvender seg ikke kun til hotellets gjester, men ønsker sannsynligvis å ligge på topp blant byens spisesteder og tiltrekke seg lokalbefolkningen.
Servicen holder samme nivå, og utsikten gjennom de store vinduene løfter opplevelsen ytterligere. Alt dette tatt i betraktning, er prisnivået uforståelig lavt for en nordmann.

Bor du på Tivoli Marina Portimão behøver du ikke reise inn til byen for å spise lunsj eller middag. Den beste matopplevelsen får du sannsynligvis bare noen minutter unna ditt eget hotellrom.

Skal du spise den populære portugisiske retten cataplana, kan du trygt gjøre det på Tivoli Marina Portimão.

Under er en kort film fra oppholdet vårt hos Tivoli Marina Portimão og Tivoli Lagos Algarve Resort.

Hotelltips:
Tivoli Lagos Algarve Resort

Midt i den sjarmerende småbyen Lagos, har Tivoli Lagos Algarve Resort tatt imot gjester fra inn- og utland i over 51 år. Det fire stjernes hotellet er stort nok til å kunne tilfredsstille de fleste behov, og passer like godt for forretningsreisende som vennegrupper, pensjonister og unge par. Etter at de nye familierommene sto ferdig i 2018, har det også blitt et populært valg for barnefamilier.

Her har vi ikke samme utsikt over vannet, som i Portimão. Til gjengjeld bor vi sentralt, omgitt av sjarmerende smågater, kafeer og butikker. Hotellet ligger skjermet til, slik at vi ikke plages av støy fra trafikk og restauranter.

Med sine nesten tre hundre rom fordelt på syv bygg, er dette et forholdsvis stort hotell.
– Jeg brukte ti minutter på å finne veien ut til gaten, humrer Henrik første gang han kommer tilbake til hotellrommet vårt etter å ha jogget en tur rundt byen. – Men jeg synes at måten de syv byggene henger sammen på, fungerer veldig bra. Hotellet har også en god plassering i byen.

Utsikt fra hotellrommet vårt i Lagos, Algarve.

Miks mellom gammelt og nytt

Hotellets gjester disponerer flere oppholdsrom med sofaer, peisestue, kontor med datamaskiner og printer, samt et eget bibliotek. At hotellet er populært blant skandinavere, røper bøkene som er blitt lagt igjen i her: En bemerkelsesverdig stor andel av bøkene var på norsk, svensk og dansk!

I 2018 gjennomgikk hotellet en stor renovasjon, men fortsatt gjenstår enkelte områder som vil tas fremover.

– Gulvet med de gamle terracotta-fliser vil vi derimot ikke bytte ut, forteller Anabela. Hun jobber ved hotellet, og har tilbudt seg å vise meg rundt. – Det er viktig å ivareta hotellets identitet, historie og kultur, samtidig som vi moderniserer.
Grunnet nærheten til Afrika er en del av interiøret også inspirert av Marokko, noe som blant annet kommer til syne gjennom de mange lyktene.

Hotellets bar, en rolig formiddag.
Overraskende mange norske bøker har funnet veien til dette hotellet i Algarve!

Gratis buss til strandklubb

– Mai og oktober er favorittmånedene mine. Det er da folk bør komme hit, tipser Anabela. – I den perioden er det fortsatt varmt, men færre gjester enn i høysesongen.
Sommerstid anbefaler hun gjestene å spise middag på terrassen tilhørende den intime restauranten Pátieo Velho. Her stekes all maten over kull, og siden det er få bord bør man reservere plass i forkant.

Om sommeren er naturligvis også det utendørs svømmebassenget et høydepunkt. Er du i partymodus, går det i tillegg gratis buss fra hotellet til strandklubben Duna Beach, som også har et utendørs svømmebasseng.

Ettersom vi er her i vintersesongen, velger vi i stedet å kose oss i det innendørs svømmenbassenget og jacuzzien, som holder henholdsvis 28 og 30 grader.

Vinter ute – varmt inne!

Nyoppusset, fresht rom

Ettersom jeg ofte bor på Thon-hoteller i Norge, er jeg medlem av loyaltyprogrammet Discovery.
Det fører til at vi oppgraderes til et stort og herlig «Deluxe Family»-rom. Som hotellets andre rom, er også dette nylig pusset opp og innredet med moderne, men samtidig klassiske møbler. Badet har plass nok til en hel familie, bra belysning og eget sminkespeil. Alle rom har utgang til balkong.
Henrik savner en liten skrivepult idet han deltar i et heldagsmøte via Skype, men wifi-en virker til gjengjeld upåklagelig.

Hello, me time!

Romantisk restaurant i Lagos

Vi spiser to middager og frokoster under oppholdet. Frokostbuffeten er større og scorer litt flere poeng her, enn hos søsterhotellet Tivoli Marina Portimão. Til gjengjeld vinner middagen i Portimão over middagen i Lagos. Måltidet var helt ok og absolutt verdt prisen, men vi ble ikke «blåst av stolen», som i Portimão. At Henrik be servert en halvfrossen tariamisu til dessert, løftet ikke inntrykket.

– Jeg forstår egentlig at de ikke kan ha fersk tiramisu stående klar hver kveld nå i lavsesongen. Og det er vanskelig å tine tiramisu i mikrobølgeovnen slik at den blir gjennomvarmet, uten å smelte. Resultatet blir gjerne som dette; halvveis lun, halvveis frossen. Men smaken er jo god!

Restaurant La Terazza er i seg selv intim og koselig, med levende lys, hvite duker og veldig blide servitører. Om sommeren åpnes dørene, og gjestene kan også sitte ute på terrassen.

Et utvalg fra frokostbuffeten.
Romslig frokostsal med stort utvalg.

Vår andre kveld på hotellet er det Valentines dag. Vi ankommer La Terazza for en seksretters middag, og blir vist til et bordet som er pyntet med roseblader og friske, røde tulipaner. En duo har rigget seg til og spiller romantiske live-musikk i bakgrunnen. Servitørene er like hyggelige og livlige som dagen i forveien, og sørger for at glassene våre aldri er tomme.

I kveld blir vi overrasket over både den delikate og kreative måten rettene presenteres på, og maten i seg selv.
– De har virkelig lagt seg i selen for å lage noe ekstra godt, og det har de lyktes de med, mener Henrik og forsyner seg med en østers, mens servitøren heller portugisisk, musserende vin i glassene våre.

De har virkelig lagt seg i selen for å lage noe ekstra godt, og det har de lyktes de med

Tre timer senere er vi veldig mette og fornøyde. Måltidet avsluttes med et ekstra glass portvin (selvfølgelig, vi er jo i Portugal), mens vi snakker om hvor vanvittig mye mat og drikke man får for pengene her. For prisen av en forrett og ett glass vin i Norge, har vi spist oss gjennom en seksretters meny med rause vinglass til hver servering. Og det i koselige omgivelser med god service.

Tivoli Lagos Algarve Resort gir inntrykk av å ha erfaring med å arrangere lignende kvelder med tema og live-musikk. For oss har de i hvert fall lykkes med å skape en annerledes og fin Valentines dag, som vi vil huske lenge.
Og når alt kommer til alt, er det det nettopp ferie handler om: de mange, små, annerledes og fine opplevelsene.

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no