Sjekk ut dette designhotellet i Algarve!

Han sa opp ingeniørjobben for å forvandle bestefarens hus til et funksjonalistisk designhotell. Nå ønsker Carlos gjester fra hele verden velkommen til en annerledes ferieopplevelse ved Algarvekysten.

– Vi ønsket å lage et unikt hotell for folk som setter pris på design og arkitektur, forklarer Carlos. – Og natur, legger han til. Vi befinner oss tross alt midt i naturreservatet Ria Farmosa, som er populært for gåturer, båtekskursjoner, sykkelturer og fuglekikking.

Carlos viser oss rundt på Casa Modesta, som består av to bygg med til sammen ni rom. Alle har privat takterrasse og hengekøye utenfor døren.

Beliggenheten midt i hjertet av naturreservatet gjør dette til et sted hvor det er enkelt å senke skuldrene. Samtidig ligger hotellet kun en halvtimes kjøretur fra Faro, den internasjonale flyplassen i Algarve, og midt mellom småbyene Olãho og Fuseta.

Inngangen til hovedbygget med blant annet resepsjon og spiserom.

Familiedrevet hotell

Det hele startet med en bestefar som var fisker. På fritiden bygde han båter på gårdsplassen, mens barnebarna nysgjerrige fulgte med. Samtlige båter ble malt gule og røde. Ba kundene om andre farger, fikk de klar beskjed om at det var umulig. Ingen fikk noen gang vite hvorfor.

I dag er det lite gult og rødt å se på bestefarens gamle eiendom, men minnene om ham lever i beste velgående.

– Da han døde, flyttet bestemor inn til foreldrene mine. Huset ble stående tomt, men var fullt av minner, forteller Carlos. – Mine to søsken og jeg bestemte oss for å skape noe helt nytt på eiendommen, men ønsket samtidig å beholde identiteten.

Ingen av søsknene hadde erfaring fra turistindustrien. Carlos er utdannet ingeniør, broren jobber som fysioterapeut, mens søsteren er arkitekt.

– Vi brukte seks år på å utvikle ideen. Underveis mottok vi støtte fra EU, forklarer Carlos. – Det brakte oss søsken mye nærmere hverandre.

I dag jobber broren som massør ved hotellet, mens moren lager syltetøyet og kakene. Bestemoren baker brød og holder kurs i portugisisk brødbaking, mens faren hjelper til i hagen. Møblene og interiøret er designet av studenter ved arkitektskolen søsteren gikk på.

Les mer fra Portugal:

Henrik nyter februarsolen i hengekøyen vår.

Stilrene hotellrom med kork

Under byggeprosessen la Carlos og søsknene vekt på å benytte tradisjonelle byggemetoder, i tillegg til lokalt materiale og lokal arbeidskraft. Dette gjenspeiler seg også i interiørdetaljene på hotellrommet. På nattbordet vårt står blant annet små keramikkskåler og en keramikkmugge, produsert av en lokal kunstner.
Nattbordlampene er lagd av kork, et annet populært materiale i Algarve. Portugal er en av verdens største korkprodusenter, og en stor del av produksjonen skjer nettopp her.

Oppsummert er rommet minimalistisk, stilrent og funksjonalistisk. Det har ikke TV, og det henger heller ingen bilder på de hvite, sterile veggene. Vi er enige om at dette sikkert er et bevisst valg, så ingenting skal forstyrre oppmerksomheten eller tankene. Rommet i seg selv får alt fokuset, og veggene blir et interessant objekt i seg selv.

– De få interiørobjektene som er valgt ut, er det verdt å se på. Dette er gjennomtenkt og kompromissløst konsept, konkluderer Henrik.

Badet har et tradisjonelt uttrykk, men med lekre, moderne detaljer. En grop i gulvet med brente leirfliser fungerer som et annerledes og stemningsfullt badekar. Og øsen som hører til? Naturligvis av kork!

Unikt hotell for unike gjester

Dagen etter våkner vi av fuglesang. Vi trekker fra gardinen, og ser rett ut på hengekøyen vår og sitrontreet i bakgrunnen.
Vi rusler opp trappen til vår egen takterrasse, hvor man kan velge å sitte i fred, eller prate med naboene på nabotakene.

– Siden dette er et utradisjonelt hotell, er det sikkert interessante mennesker som kommer hit. Jeg kan tenke meg at det har vært mange spennende og gode samtaler mellom gjestene her, sier Henrik.

Videre utforsker vi hagen, som byr på både kork-kunst, sitteplasser, grønnsakshage og et basseng.

I fellesrommet kan gjestene tilberede sin egen mat, og forsyne seg av et raust utvalg av eksklusive viner. Systemet er basert på tillit: Du skriver ned hva du forsyner deg med i et liten notatbok, og betaler ved utsjekk.

Så langt er hotellet ulikt noe annet Henrik og jeg har opplevd tidligere.
– For dem som liker stilen, er dette veldig stilig. Konseptet treffer kanskje ikke alle, men jeg tipper at de fleste vil trives her, sier Henrik.

Gjestene ved hotellet Casa Modesta i Algarve kan forsyne seg av kvalitetsvin, og betale ved utsjekk.
Hvert hotellrom har sin egen, private takterrasse med solstoler og utsikt over naturreservatet Ria Formosa.

Fantastisk frokost 

Frokosten serves på et langbord, i noe som minner mer om en privat spisestue enn en hotellrestaurant. Her er det også mulig å bestille en treretters middag, og spise med Carlos’ familie.

Jeg forsyner meg med chiagrøt, og topper den med frisk mango, ananas, banan og bringebær. Noe av dette kommer sannsynligvis fra hotellets egen hage. Der dyrkes det nemlig frukt og grønnsaker etter økologiske prinsipper, og disse serveres etter sesong.

Henrik velger brød med røkt tunfisk, og tester deretter de mange ulike syltetøyene. På bordet står også hjemmelagd granola, juice og en saftig fruktkake.

Utvalget er naturligvis mindre enn ved kjedehotell, men maten er til gjengjeld hjemmelagd, sunn og av høy kvalitet. Jeg hadde gladelig spist denne frokosten hver gang jeg bor på hotell!

Til min store glede er også frokosten fri for kjedelige Twinings- og Lipton-teposer. I stedet forsyner jeg meg av en lekker tekanne i glass, fylt med fersk sitrongress og røde blomster. Teen nytes i nydelige porselenskopper med underskål, som Carlos´ familie har tatt med seg fra Macao.

Perfekt for parferie i Algarve

Casa Modesta er et godt valg for deg som ønsker et rolig opphold i stilrene omgivelser.
Her får du en smak av det ekte Algarve, og kommer tett på lokalbefolkningen.

Selv om det er svømmebasseng og huske i hagen, er ikke hotellet spesielt tilrettelagt for barnefamilier. Til gjengjeld passer det for par i alle andre, og deg som reiser alene.

– De fleste som kommer hit er par, bekrefter Carlos. – Vi har riktignok rom som kan kobles sammen, ved at vi åpner en dør mellom. Det passer for familier.

Han legger til at de normalt ikke lar gjestene booke færre enn to netter. Dette fordi de mener det er umulig å forstå og føle alt hotellet har å by på i løpet av én dag.

Henrik og jeg er enige om at vi gjerne kunne ha tilbragt flere enn to netter ved Casa Modesta.

– De som arbeider her er eksepsjonelt hyggelig. Men noe annet hadde nesten vært rart, på et så intimt familiehotell, avslutter Henrik.

Havsalt-basseng nedenfor hotellet. Ved slutten av sommeren har vannet dampet bort, og saltet sankes for hånd. Dette skal ha vært gjort i Tavira i tusenvis av år.
Du kan gå på en tursti helt fra hotellet og til den sjarmerende småbyen Fuseta, hvor vi etter anbefaling fra Carlos kjæreste endte med å spise lunsj på den utendørs havnerestauranten Casa Corvo. Samtlige bord var opptatte da vi kom, men duften av rødmulle, taggmakrell, tunfisk, blekksprut og kongereker som godgjorde seg på grillen, motiverte oss til å vente. Da vi hadde tatt første bit av fisken og skålte med hvitvin, var det ikke et annet sted i verden vi heller ville være …

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no