Stavangers beste hotellfrokost

Sjekker du inn på Thon Hotel Stavanger, bør du beregne ekstra god tid til frokosten!

De siste årene har jeg tilbragt flere titalls netter på ulike hotell. Ett sted jeg trives ekstra godt, er på de nyoppussede Thon-hotellene med fargeglad, tropisk-inspirert interiør. At det er vannkoker og badekåpe på rommet, og kveldsmat inkludert i prisen, gjør oppholdet ekstra behagelig. Når man reiser alene, er det deilig å slippe å gå ut og spise hver eneste kveld.
 .
For ordens skyld: Jeg samarbeider ikke med Thon, og dette er ikke et sponset innlegg.
 .
Da jeg skulle jobbe en uke i Stavanger, spurte jeg derfor oppdragsgiveren min om å få bo på nye Thon Hotel Stavanger.  Det skulle vise seg å være et godt valg. Ikke bare var hotellet nyoppusset og beliggenheten super. Frokosten var også Stavangers beste!
beste hotellfrokost stavanger4
Hvor begynner man? Ok, først en tallerken …
 Jeg forventet en helt grei frokost på et trestjernes hotell. Derfor ble øynene store da  jeg ruslet inn i frokostsalen første morgen, og ble møtt av en lang disk som strakk seg gjennom lokalet. Bak sto flere kokker og fylte opp skåler og brett med så mye forskjellig kjøtt, sjømat og oster at det er umulig å gjengi alt. Jeg velger å la bildene tale for seg i denne saken.
– Det er nye oster hver dag! uttalte en hotellgjest. – Ikke kjedelige oster, men spennende og ekstra gode typer.
beste hotellfrokost stavanger20
Ikke bare var utvalget stort, men alt var delikat og lekkert anrettet. Selv om jeg møtte opp sent på morgenen, var det ingen halvtomme fat eller søl fra tidligere gjester.
I tillegg til den lange og fristende disken med fersk pålegg og tilbehør, var utvalget av brød, knekkebrød, honning, syltetøy og frukt stort. Det var naturligvis også satt frem ingredienser til å lage sin egen müsli av.

Siden jeg muligens er litt over gjennomsnittet opptatt av helse, ble jeg oppriktig glad over å se glassene med fersk smoothie og juiceshots,  og skålene med chiagrøt.
Sjeldent har jeg vært så fornøyd med å skulle bo og jobbe på et hotell en hel uke. Jeg endte med å sette av en hel time til frokost, te og avislesing … Det ble en nydelig start på dagen, og var verdt å stå opp ekstra tidlig for!

 

beste hotellfrokost stavanger1

 

beste hotellfrokost stavanger17
Chiagrøt med og uten sjokolade foran, og juiceshots og smoothies bak.
beste hotellfrokost stavanger18
Ferskpressede c-vitaminer rett i glasset!

beste hotellfrokost stavanger23 beste hotellfrokost stavanger19

beste hotellfrokost stavanger13
Alle som ikke kan eller vil spise søtsaker til frokost, kan velge fersk frukt i stedet.

 

 Topp te-opplevelse

I tillegg til mange ulike typer juice og melk, var ferskpresset juice,  havremelk og sojamelk tilgjengelig. Og til min store begeistring: Endelig et kjedehotell som tilbød noe annet enn de triste, vanlige Twinings-posene! Her ble te-drikkere tatt på alvor. Et eget te-bord var dekket med duk, levende lys, glass med te i løsvekt, planter, innrammede bilder, timeglass, teklyper og en vakker, sølvblank vannkoker.

Mens jeg spiste, kom en servitør bort og spurte om jeg ville ha te. Det ville jeg naturligvis. Minutter senere leverte hun  teen i en porselenskanne, samt et timeglass som viste hvor lenge teen skulle trekke, en kopp, et glass vann og en skål til å legge den ferdige teen i. Alt dette burde være en selvfølgelighet når man serverer te, men det skjer ytterst sjeldent. At et Thon-hotell har valgt å fokusere på disse detaljene, fortjener de skryt for!

Dagen etter husket den smilende servitøren hva slags te jeg foretrakk, at jeg ikke skulle ha melk eller sukker, og at jeg gjerne ville ha teen servert etter at jeg hadde spist.
Og jeg var imponert.

 

beste hotellfrokost stavanger16
Innbydende te-bord. Hurra! Jeg er så vanvittig lei av hotell som tilbyr en krukke med gamle te-poser av typen Lipton Yellow Label …
beste hotellfrokost stavanger21
Teen og kaffen er servert!

 

 Frokost-paradis for allergikere

Å spise frokost på hotell når man har matallergier, kan være en trist opplevelse. Heldigvis har merking av allergener blitt påbudt, men det er fortsatt kjedelig å se masse deilig mat man ikke kan spise. Spesielt når alternativene som tilbys gjester med glutenallergi, melkeallergi eller andre allergier er knekkebrød og egg.

Det første jeg la merke til hos Thon Hotel Stavanger, var bordet hvor man kunne servere seg av nystekte, glutenfrie vafler, glutenfritt hjemmelaget landbrød og laktosefritt smør. Jeg gjentar: Hjemmebakt, glutenfritt brød!

Deretter oppdaget jeg kjøleskapet med sojayoghurt, havremelk, vegansk ost, laktosefri melkesjokolade(!), laktosefri biola, og mange ulike typer sojadrikker. Nå begynte jeg å bli alvorlig imponert.
De færreste hotell og restauranter har fått med seg at det er forskjell på laktoseallergi og melkeprotein-allergi, men det gjorde ingenting nå. I tillegg til laktosefri produkter var  flere veganske alternativer tilgjengelig, og disse er naturligvis fri for melkeprotein i tillegg.
Til slutt oppdaget jeg hyllene med et stort utvalg glutenfri knekkebrød, blant annet med gressløk- og tomatsmak, samt kjeks, frokostblandinger, leverpostei og mye mer. Jeg hadde aldri sett noe lignende, og kan bare forstille meg hvor mange allergikere som har hatt og vil få sin fineste hotellfrokostopplevelse her.

 

beste hotellfrokost stavanger8 beste hotellfrokost stavanger30 beste hotellfrokost stavanger24 beste hotellfrokost stavanger28

 

Mer kortreist og økologisk

Vanligvis setter jeg meg på en liten, lokal kafe og skriver når jeg er bortreist. Hotellet i Stavanger var derimot så hyggelig at jeg valgte å sitte i lobbyen i andre etasje i stedet. Her var det kaffe og te, aviser, rolig bakgrunnsmusikk og godt dagslys fra de store vinduene.
Ved en tilfeldighet befant også hotellets direktør seg i lobbyen. Han viste seg å komme fra Sverige, og het Olle. Da han spurte om jeg var fornøyd med oppholdet, var det vanskelig å ikke skryte av frokosten. Og før noen av oss egentlig visste ordet av det, hadde samtalen utviklet seg til et lite intervju.
– Vår hotellfrokost er foreløpig blant landets syv beste, røpte han. – Hver dag jobber vi for å bli enda bedre. Blant annet har vi som mål å tilby mer hjemmelaget, kortreist og økologisk mat. Det vet vi at gjestene setter pris på.
.
beste hotellfrokost stavanger15
Olle er hotelldirektør på Thon Hotel Stavanger, og lovet at de skal fortsette å jobbe for å kunne tilby Stavangers beste hotellfrokost.
Med en så bugnende matbuffet, var jeg nødt til å høre om hotellet også hadde fokus på matsvinn?

– Vi er med i “Kutt matsvinn 2020”, og skal kutte matsvinnet med minst tjue prosent innen 2020. Vi veier matavfallet hver dag, og oppfordrer gjestene til ikke å forsyne seg med mer enn de klarer å spise. Nå planlegger vi også å bli med i “Too good to go”, forklarte Olle.

I løpet av samtalen fikk jeg vite at hotelle nylig vant en nasjonal pris for beste service, noe som ikke var spesielt overraskende.
– Folkene som jobber her gjør hele forskjellen, understreket Olle beskjedent. – Vi får mange gode tilbakemeldinger på servicen.
 .
Han fortalte også at gjestene setter pris på den gratis kveldsmaten. Både folk som reiser alene, folk som reiser mye, og folk som reiser med barn. Å gå på restaurant hver dag, kan fort bli dyrt for en familier på fire.
Kveldsmaten kan man komme og spise når det passer mellom klokken seks og ni.
 .
– Vi ønsker å holde en internasjonal standard, og være helt i toppen, sa Olle avslutningsvis. – Har du noen forslag til hvordan vi kan bli bedre?
 .
Det var det overraskende vanskelig å svare på.
.

 

beste hotellfrokost stavanger31
I resepsjonen kunne gjester forsyne seg med frukt og bakst hver dag.
beste hotellfrokost stavanger14
Mange hotellkjeder har kuttet ut vannkoker på rommet. Det har heldigvis ikke Thon. Teutvalget kunne vært litt mer spennende.

 

beste hotellfrokost stavanger10
Det var mange steder å sitte og jobbe på hotellet.

beste hotellfrokost stavanger12

beste hotellfrokost stavanger7
Hyggelig arbeidsbord/møtebord ved resepsjonen.

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no