Å kjøre bil i Portugal

Skal du leie bil i Portugal for første gang? Her er våre erfaringer fra trange smågater og brede motorveier.

– Det er sjeldent trafikkork her i Sør-Portugal. Hvis det havner tre biler foran meg, blir jeg irritert og tenker at jeg burde ha kjørt tidligere, fortalte en lokal kvinne lattermildt til oss.

Vi besøkte Algarve utenom høysesongen, og kunne si oss enige i at trafikken ikke var altfor tett og intenst. Veistandarden helt ok, og vi syntes det gikk greit å kjøre både på motorveiene og landeveiene.

Portugiserne var flinke til å slippe hverandre frem i trafikken, og stoppet (som oftest) for fotgjengere. På nettsiden til den norske regjeringen, opplyses det derimot om at det portugisisk kjøremønsteret er mer aggressivt enn vi er vant til, og at sjansen for å dø i en trafikkulykke er dobbelt så stor som i Norge.
For meg fremsto som nevnt trafikken som forholdsvis rolig, selv om det gikk fort for seg på motorveien. (Men, etter å ha kjørt rundt i Kambodsja og Vietnam skal det muligens litt til for å sjokkere meg …)

Hvorfor ikke legge kjøreturen til “Europas ende” i byen Sangil?

Reiseforsikring eller bilforsikring i Portugal?

Så lenge du har reiseforsikring, trenger du sannsynligvis ikke å kjøpe ekstra forsikringer når du henter leiebilen. I Portugal spør de om du vil vil leie en bomringbrikke, som fungerer på samme måte som Autopass i Norge. Det koster 120 euro å leie brikken, og i tillegg blir du belastet for hver bompassering. Alternativt kan du velge å kjøre utenom motorveien A22, men vær forberedt på en enorm mengde rundkjøringer og at kjøreturen kan ta dobbelt så lang tid.

Og, det som leiebilselskapene ikke forteller deg: Du kan også kjøre gjennom bomringene uten brikke, og betale for passeringene via nettsidene til det portugisiske postkontoret i etterkant. Gå til denne nettsiden, og tast inn bilens registreringsnummer, f.eks. 17-UO-97. På denne nettsiden kan du senere se hva du skal betale.
Det kan ta én til to uker før beløpet du skylder blir registrert, og du har tre uker på deg fra første passering til å betale.

Les mer om bomstasjoner på motorveien i Algarve, og hvordan du kan betale, på denne nettsiden.

Tips når du skal leie bil i Portugal!

Å leie GPS til leiebilen din, koster i noen tilfeller mer enn å leie selve bilen! Ta derfor heller med din egen GPS hjemmefra, eller bruk mobilen din. Jeg kjøpte en mobilholder med magnet fra Biltema før avreise, som fungerte kjempebra.[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no