Verdens bratteste jernbane i Australia

Reisetips fra Australia

Kun et par times busstur fra Sydney venter verdens bratteste jernbane, en spektakulær nasjonalpark og en vanvittig utsikt!

Etter de obligatoriske turene til operahuset og Bondi Beach, bestemmer vi oss for å utforske Australias fantastiske natur. Ved en ren tilfeldighet oppdager vi turoperatøren Oz Experiences, som tilbyr bussturer langs Australias østkyst etter hop on-hop off-prinsippet. Det vil si at du kjøper billett for en viss strekning, men kan hoppe av og tilbringe så mye du vil i byene underveis, og hoppe på neste buss når du vil videre.

Reisetips fra Australia
Sydney er en helt fantastisk by – og operahuset trekker ikke helhetsinntrykket ned …

Verdens bratteste jernbane

Grunnet begrenset tid, bestiller vi en todagersreise med én overnatting inkludert. Vår første stopp er i den lille byen Katoomba, rundt halvannen times kjøretur vestover fra Sydney. Katoomba er plassert midt i det spektakulære fjellområdet Blue Mountains, som har fått navnet sitt fra eukalyptustrærnes blålige damp. Her er mulighetene mange for eventyrlystne turister; mountainbiking, fjellklatring, turer, utforsking av huler, 4WD-turer …

De tre søstre

En tur inn i nasjonalparken er inkludert i pakken vår, og dermed finner vi plutselig oss selv i ferd med å tilbakelegge 800 trappetrinn nedover en fjellside dekket av lange, grønne grener og planter. Lener vi oss litt frem, kan vi  se utover et bomullsaktig teppe av hvite skyer som hviler over skogen under oss. Det er ned dit vi skal.

Rundt oss reser  kraftige, steile fjell seg stolt opp, en av dem har en tynn foss som kaster seg nedover de rette veggene og forsvinner med et bulder ned blant trærne. Tre høye, slanke fjelltopper vokser opp fra samme fjell, og skiller seg tydelig ut fra resten. Three Sisters er navnet, og denne fjellformasjonen er en av nasjonalparkes største attraksjoner.

Verdens bratteste jernbane

Ved slutten av trappen dukker overraskelsen opp. Et par togskinner. Jeg legger hodet bakover, og ser dem fortsette oppover den nesten helt loddrette fjellsiden før de forsvinner bak steiner og trær. Det er verdens bratteste jernbane, forteller guiden vår fornøyd. The Schienic Railway. Jeg deler ikke resten av gruppens begeistring; ettersom jeg vanligvis blir svimmel og uvel av å stå på en stol. Å trekkes opp 415 meter i en kabelvogn, men en helling på 52 grader, står ikke øverst på ønskelisten min. Men det gjør heller ikke å gå 800 trappetrinn tilbake oppover en fjellside.

Vi setter oss i vognen, og snart dras vi sakte baklengs oppover fjellsiden. Det knirker fra alle retninger mens jeg ser rett ned i skogen mange hundre meter under meg – og jeg er sikker på at alle kan høre hjertet mitt banke. Turen tar (heldigvis) bare noen få minutter, og er helt sikkert en spennende og unik opplevelse for alle som elsker høyder …!
Høres dette fristende ut? Les mer her!

Reisetips fra Australia
Denne lille søtnosen kan spise opptil en kilo eukalyptusblader i døgnet … Vi hilste på i Featherdale Wildlife Prak.

Koala-kos

På vei tilbake til Sydney dagen etter, stopper vi i Featherdale Wildlife Prak. Oppholdet vårt i Australia avsluttes passende nok med klapping av en koalabjørn, som visstnok kan spise opptil en kilo eukalyptisblader hver natt – de samme bladene som gir fjellområdene rundt oss sin karakteristiske farge.

På tre dager har vi altså opplevd Sydney, Katoomba, Blue Mountains og en dyrepark. Har du stramt tidsskjema når du besøker Australias østkyst, kan en hop on-hop off-billett absolutt anbefales!


Foto: Tourism Australia 
[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply