Eventyrlig helg i tretopphytte

Lyst til å våkne opp seks meter over bakken med panoramautsikt over fjell og fossefall? Tretopphytten Fosstopp byr på stemningsfulle naturopplevelser med hotellkomfort.

Lørdag morgen vekkes jeg da gryende morgenlys treffer ansiktet. Lang unna høres et jevnt sus som minner om airconditionen på utenlandske hotell. Men jeg befinner meg ikke i utlandet, jeg er i en tretopphytte på grensen til Vassfaret nasjonalpark og lyden kommer fra vannet som bruser i elven rett nedenfor sengen.

Sjeldent har jeg fått så mange umiddelbare, positive reaksjoner som da jeg fortalte venner og bekjente at jeg skulle tilbringen helgen i en tretopphytte seks meter over bakken. I dag har mange nordmenn besøkt Florida, Bangkok og Roma, mens de færreste har bodd i et tre i vår egen, norske natur.

Overnattingen ble sponset av Fosstopp trehytter, men de har på ingen måte påvirket teksten. Alle meningene er mine egne.

 

Fosstopp trehytte 19

Fosstopp trehytte 5
Vin er omtrent det eneste du må ta med selv.
Fosstopp trehytte 6
Te, en god bok, teppe, masse dagslys. Én av mine favorittoppskrifter på lykke!

Fosstopp trehytte 30 Fosstopp trehytte 4

 En annerledes Norgesferie

I skogen ved Vassfaret, to timer fra Oslo, blir den barnlige drømmen om å bo i en egen trehytte til virkelighet. Riktignok med bekveme og luksuriøse løsninger et barnesinn neppe kunne forestilt seg. Her er et lekkert, godt utstyrt kjøkken med gasskomfyr, dyner og sengetøy av høy kvalitet, moderne dusj med varmtvann, spesialsnekrede møbler, smarte oppbevaringsløsninger og doble vinduer med utsikt mot fossen og skogen utenfor.

Hytten er bygd så miljøvennlige som mulig og drives i hovedsak av energi fra solcellepanel. I vintermåneder med lite dagslys har hytten  et aggregat som starter ved behov.

Under er en kort film fra oppholdet i tretopphytten:

Hytten får strøm fra solcellepanel og aggregat.
Hytten får strøm fra solcellepanel og aggregat.
Fosstopp trehytte 12
Hyggelig sittegruppe med bålpanne rett nedenfor hytten.

Fosstopp trehytte 17 Fosstopp trehytte 20

Fosstopp trehytte 13

Hygge, hygge, hygge!

– Dette er så fresht! utbrøt Sire  da vi ankom kveld i forveien. Det flakkende lyset fra en brennende bålpanne utenfor hytta møtte oss da vi kom kjørende. Bilen kunne vi parkere foran trappen, slik at mat og baggasje bare måtte bæres noen meter opp.
Hytten er festet i fire trær og to ekstra påler, og inneholder en åpen løsning med kjøkken, stue og sovealkove, samt bad og hems.

– Alt er gjennomført og av høy kvalitet, fastslo Sire og jeg mens vi utforsket rommene. Såpedispenseren var av stein, tørkerullholderen lagd av furu, og vegglampene designet til å ligne tre. Vi fant deilige skinnfeller og puter, stearinlys, presskanne, vinglass – alt som trengs for å leve ut det nordiske trendordet «hygge»!

Fosstopp trehytte 22
Jeg kunne gjerne ha sittet her i minst en uke og lest …
Fosstopp trehytte 29
Mari strikker på årets julegave … til seg selv 🙂

Fosstopp trehytte 28 Fosstopp trehytte 8

Fosstopp trehytte 3

Svaiende treytte

Denne kvelden blåste det uvanlig kraftig. Vi kjente hytta svaie og måtte le av den absurde følelsen. Mørket hadde lagt seg over skogen og utenfor de store vinduene var det bekmørkt. Vi tente stearinlys, dekket stuebordet med ost, kjeks, syltetøy og vin og sank tilbake i myke sofaputer.

– Å bo i et tre gir samme herlige frihetsfølelse som å være ombord på en båt, fastslo Sire.

Etter en hektisk november og desember var en helg på en fredelig luksushytte midt i skogen så fantastisk at jeg nesten måtte klype meg i armen. Skuldrene senket seg, roen fylte kroppen umiddelbart.

 

Panoramautsikt mot fossen

Lørdag morgen kan vi endelig ta tretopphyttens unike utsikt i nærmere øyesyn. Langt unna, mellom grantrærne, skimter vi myke, snøkledde fjellkjeder. En elv snor seg forbi byggets langside og fra glassveggene rundt sofakroken har vi fantastisk utsikt mot den brusende fossen. Utenfor kjøkkenet er det satt opp fuglebrett med mat, og liggende i sengen ser jeg rett ut på trærne som hytten er festet i. Tettere på norsk natur er det vanskelig å komme.

På formiddagen ankommer helgens siste gjest, Mari. Vi går en tur langs elven, tar bilder, drikker te og lager mat mens vi skravler slik jenter vanligvis gjør på hyttetur. Det leses, strikkes og deles på sosiale medier.
Og innimellom er det fint å bare ligge skinnfellen og se ut på vannet som kaster seg ustanselig nedover elven utenfor.

Fosstopp trehytte 26

Fosstopp trehytte 25
Utsikt fra en av dobbeltsengene.
Fosstopp trehytte 24
Jentetur med hjemmelaget lunsj, seks meter over bakken.

 

Bål under stjerneklar himmel

Takket være de mange glassvinduene får vi med oss hvert minutt av solnedgangen, og lyset inni hytten endres i takt med himmelen utenfor. Når mørket har senket seg over skogen, tenner vi bålpannen på verandaen og pakker oss inn i tepper og skinnfeller. Vedkubbene spraker og flammene danser foran oss mens vi prater med varm drikke godt plassert mellom hendene.
Over oss er utallige stjernene strødd over himmelen. Inntrykkene i dag har vært mange mange og flotte. Og enda har vi én dag til her.

Bålkos under stjerneklar himmel.
Bålkos under stjerneklar himmel.

Kaldt ute, lunt inne

Det er søndag morgen. Jeg ligger i sengen med en kopp te og ser frostrøyken sive fra fossen og opp mot himmelen. Utenfor er det sytten minus, men inne i hytten er det lunt og varmt. Mens lukten av eggerøre og bacon sprer seg, prøver jeg å tenke hvem som ikke vil ha glede av tilbringe noen dager her oppe. Jeg kommer bare på det opplagte: Har du krystallsyke eller sterk høydeskrekk er ikke en tretopphytte et godt alternativ. Ønsker du et separat soverom med lukket dør, er dette heller ikke riktig hytte. De fleste andre vil mest sannsynlig få et uforglemmelig opphold på Fosstopp. Her ligger alt til rette for gjester som ønsker en annerledes naturopplevelse og en avslappende pause fra fra hverdagen. Jeg kan forestille meg at hytten er perfekt for bursdagsfeiring, bryllupsdag, jentetur, kjærestetur, kreative retreats, firmatur – ikke minst må et opphold her være en super gaveidé!

 

Vite mer?

Mer informasjon og bestillingsskjema ligger på fosstopp.no.
D
u kan også følge Fosstopp på Facebook (klikk her), og Instagram (klikk her).

Alle foto: Reisepluss og Fosstopp v/Einar Breen.

Fosstopp trehytte 2 Fosstopp trehytte 1[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no