Hundekjøring på Beitostølen

(Sponset samarbeid) Å bli trukket av hundespann gjennom vakkert vinterlandskap er et norsk eventyr alle bør oppleve en gang i løpet av livet!

Bli med på hundekjøring på Beitostølen!

Fiskevannet Øyangen på Beito er forvandlet til en hvit, snøbelagt slette. Det er bare minutter siden vi forlot hundegården til Beito Husky Tours i skogholtet overfor vannet, derfor er de fire huskyene som trekker hundespannet fortsatt ekstra energiske og ivrige. Nå er de i sitt rette element – det er dette de kan og liker aller best.

Henrik står bak sleden og trykker løst på bremsen for å holde tempoet jevnt. Selv sitter jeg foran på en varmt skinnfell og hører hundenes raske poter slå mot snøen mens mild vinterluft treffer ansiktet.

Artikkelen er resultatet av et samarbeid med Beito Husky Tours. De har ikke påvirket verken teksten eller bildene i dette innlegget. Alle meninger er mine egne.

To Alaska husky-brødre gleder seg til tur!
To Alaska husky-brødre gleder seg til tur!

hundekjøring med hundespann på beitostølen2

Et godt sted å være hund

Turguiden vår denne februardagen heter Rebecka Armitage, og kalles Becky. Hun kommer opprinnelig fra Storbritannia, men har bodd tolv år i Norge. Det første jeg la merke til ved ankomst, var Beckys oppriktige omsorg for de femtifire Alaska-huskyene som befinner seg her. Det er ingen tvil om at hundenes beste kommer før turistenes mange krav og ønsker – akkurat slik det skal være.

Samtidig sørger Becky for at alle deltagerne i gruppen får oppmerksomheten og opplæringen de trenger for å få en god opplevelse. Tidligere på dagen viste hun oss med humor og entusiasme å hekte seler og snorer på hundene, og demonstrerte hva vi skulle gjøre hvis vi skulle være uheldige å falle av.

Mer fra Beitostølen:
Riddertunet – bo komfortabelt og moderne på Beitostølen
Med fjellet på menyen – Heimatt restaurant på Beitostølen
Sykkeltur på Beitostølen – Beito Bike Trail
Med baby på Beitostølen

Becky demonstrerer hvordan sleden og sikkerhetsutstyret fungerer.

Becky demonstrerer hvordan sleden og sikkerhetsutstyret fungerer.

Det var tydelig at hundene gledet seg like mye til turen som oss.
Det var tydelig at hundene gledet seg like mye til turen som oss.

hundekjøring med hundespann på beitostølen15

Slik holder du varmen under hundekjøring

Det er et par varmegrader og ingen nedbør når vi trekkes gjennom naturen. Likevel er jeg glad jeg pakket meg inn i ullundertøy under skibuksen og dunjakken. Skihanskene og luen beholder jeg også på under hele turen. Siden dette er en aktivitet som krever få bevegelser og kraftanstrengelser, er det også en fordel med ett eller to par tykke ullsokker og skikkelige vintersko. Ettersom jeg lett fryser og blir syk, hadde jeg i tillegg på en ullhals. I tilfelle det skulle snø kraftig, hadde jeg også pakket med skibriller, slik det sto anbefalt på nettsiden.

Turister som kommer fra varmere strøk har ikke alltid denne type vinterklær i kofferten, derfor har Beito Husky Tours en hel vegg med blant annet varmedresser o vintersko i alle størrelser til utlån.

Mer fra Beitostølen? Les tipsene til reisebloggerne bak travelletters.net!

Se film fra hundekjøring på Beitostølen!

 

Også hundene hadde varme skinnfeller å kose seg på under lunsjen.
Også hundene hadde varme skinnfeller å kose seg på under lunsjen.

 

hundekjøring med hundespann på beitostølen10Te og lunsj i skogen

Henrik og jeg bytter plass, og jeg kjenner hvordan bakken nærmest bølger under beina når hundene drar oss gjennom skogen. Det suser i trekronene over oss, ellers er det helt stille.
Etter en rundt tre kvarter stopper hundespannet vårt, med Lily og Torden i front, ved lunsjplassen Becky har valgt ut for dagen. I en hvit skråning under grantrærne finner vi i ly for vinden, samtidig som vi er omgitt av fredelig natur.
Nå fortjener hundene kos og ros. Etter å ha kjælt med dem og takket for turen så langt, tar vi med oss skinnfellene og setter oss i snøen. Becky tenner bål og varmer opp linsesuppe med lettsaltet kjøtt.
Vi drikker te, kaffe og solbærtoddy og spiser sjokoladekjeks, og kjenner at hverdagens stressmomenter er veldig langt borte …
Når vi etter en halvtimes tid begynner å pakke sammen, skjønner hundene raskt at pausen snart er over. De veksler mellom å bjeffe forventningsfullt og hyle av utålmodighet.
Det er fint å se at hundene gleder seg like mye til resten av turen som vi gjør!
Godt med
Linsesuppe med lettsaltet kjøtt smaker ekstra godt når man inntar den på en skinnfell midt i skogen!
hundekjøring med hundespann på beitostølen13
hundekjøring med hundespann på beitostølen8
hundekjøring med hundespann på beitostølen12

Hvem passer hundekjøring for?

Hundekjøring er en unik naturopplevelse som passer like godt for både voksne og barn. Ettersom helsen min ikke tillater fysiske aktiviteter og Henrik hadde skadet kneet, var dette en vinteraktivitet som passet ekstra godt for oss. En tur med hundespann passer med andre ord perfekt for alle som har ulike fysiske utfordringer og derfor ikke kan stå på snowboard eller delta på alle andre typer ferieaktiviteter. Det er naturligvis viktig å informere om dette ved påmelding.

De eneste personene jeg kan tanke meg ikke vil ha fullt utbytte av denne typen tretimers tur med hundespann, er action-glade adrenalinjegere. Nettopp fordi dette er en aktivitet som skal passe alle, holdes tempoet jevnt og behagelig.

Ellers er kjøring med hundespann en flott vinteraktivitet som ikke bare utenlandske turister burde oppleve, men også vi nordmenn. Jeg tipper blant annet også at det vil passe fint i forbindelse med både bursdager, utdrikningslag og bryllup!

hundekjøring med hundespann på beitostølen7 hundekjøring med hundespann på beitostølen6 hundekjøring med hundespann på beitostølen4 Hundekjøring med hundespann på Beitostølek hundekjøring med hundespann på beitostølen14[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no