Kambodsjas populære strandby: Sihanoukville

Rundt Kambodsjas mest populære badeby kan du finne ditt eget, lille paradis. Bare du leter litt …

En blanding av Mallorca, Phuket og Acapulco. Det var forventningene mine før jeg ankom Sihanokville, en fire-fem timers nervepirrende biltur vest for Phnom Penh. Beliggenheten ved den thailandske gulfen gjør strandbyen til et populært feriemål både for kambodsjanere og solhungrige turister.

I takt med turismens fremvekst har mange velkjente elementer dukket opp også her: Kilometervis med strandboder fulle av T-skjorter, saronger og dykkemasker. Barer med plaststoler, pizza-menyer og happy hour døgnet rundt. Horder med innpåslitne tuk-tuk-sjåfører. Sånn sett svarte Sihanoukville til forventningene. Men, håpet om at byen også kunne by på et behagelig, idyllisk strandliv ble også innfridd. Allerede første dag lot vi oss sjarmere av de vakre, mer isolerte strendene.

Siahoukville reisetips 1
I stedet for å sitte trangt på en turistbåt, leide vi en egen fiskebåt og dro på dagstur til naboøya Koh Rong.

Plast, og mer plast

Hovedstranden Ochheuteal/Serendipity Beach kan lett beskrives som noe hektisk, skitten og støyete. Det gjør vondt å se mengden av plast og isopor som ligger fraslangt rundt i Sihanoukville, noe som rett og slett er et resultat av manglende kunnskap. «Her lærer ingen ikke at plast ikke brytes ned i naturen,» ble jeg fortalt av en franskmann som hadde bodd tre år i Kambodsja. Derfor tømmer mange søppelbøtten rett og slett ut av vinduet, noe som fører til at berg av søppel vokser oppetter veggene på baksiden av boligene. Enda verre er det å se mengden av søppel i elver og små vann.

 

Velkommen til paradis

Men i dette innlegget vil jeg i hovedsak fokusere på det positive. Bare en femten minutters tuk-tuk-tur sør for Serendipity Beach venter nemlig vakre Otres Beach 1 og 2.
På Otres Beach 1 fant vi blant annet den populære italiensk-inspirerte backpacker-restauranten Pappa Pippo, hvor du kan sitte i kurvstoler og nyte god mat og kald drikke med utsikt over det turkise, endeløse havet. De fleste barene og restaurantene her har solsenger, noen har også husker og hengekøyer.

Videre sørover ligger Otres Beach 2, som er et roligere område med i hovedsak små hoteller og mer moderne restauranter langs stranden. Hit kan alle komme og spise, men solsengene er ofte reservert hotellets gjester. Vi hadde en fantastiske dag med bading, soling og spising ved restauranten Secret Garden. Solen er vanvittig sterk, så solfaktor 30 er en god idé!

Siahoukville reisetips 3
Upåklagelig utsikt fra Otres Beach.
Turister sender opp svevende lykter på stranden i Sihanoukville.
Turister sender opp svevende lykter på stranden i Sihanoukville.

Skjulte skatter i Sihahoukville

Vi hadde i forkant booket rom på et hotell like ved Serendipity Beach, og fordelen var et stort utvalg av restauranter, barer og massasjesalonger i umiddelbar nærhet. Det er også gåavstand til kaien hvor hurtigbåtene til øyene Ko Rang og Koh Rang Saluem legger til.

Jungelen på Ko Rang var en eksotisk opplevelse!
Jungelen på Ko Rang var en eksotisk opplevelse!

Ulempen er at dette som nevnt generelt er et ganske slitent og usjarmerende strøk. Men, mellom radene med slitne boder dukket det plutselig opp kjempehyggelige restauranter og kafeer oppover Serendipity Beach Road. Siste dag oppdaget vi også mange koselige restauranter langs stranden på Sokha Beach, som ligger litt skjult til venstre for kaien.

 

Bo på Otres Beach

Skulle jeg reist tilbake, ville jeg ha bodd på Otres Beach 1, og tatt en tuk-tuk opp til sentrum ved behov. Blant annet for å spise ved den fantastiske, veganske backpacker-restauranten Dao of Life, som ligger rett ved kaien. Her spiste vi flere ganger i løpet av oppholdet vårt, og ble aldri skuffet. Prøv blant annet nachosen med bønnestueing, salsa og cashew-ost, eller grov toast med hummus og sautert spinat!

Selv om vi bodde ved Serendipity Beach, tok vi altså tuk-tuk ned til Otres Beach flere dager. Stranden her er som tatt ut av et postkort. Hva er bedre enn å nyte en mangosmoothie eller kald øl mens man ligger på en solseng og hører havet slå rolig inn over stranden? Temperaturen lå på litt over tretti grader under vårt opphold i desember, og vannet rundt tjuefem … Kalde, mørke Norge virket veldig langt unna.

 

Den store tålmodighetstesten

De fleste som besøker Sihanoukville reiser med en av hurtigbåtene ut til Ko Rang og Ko Rang Saluem. Book helst direkte fra skrankene på kaien i Serendipity Beach slik at du er sikker på hva du faktisk booker. En bekjent bestilte reise til to øyer via en servitør på en restaurant, men endte på en båt som kun besøkte den ene. Vi opplevde også å få noe annet enn vi (trodde vi) hadde booket. Slike hendelser kan være irriterende, spesielt når de stadig gjentar seg.

Drink på Otres Beach, Sihanoukville.Kambodsja er ikke et av de enkleste landene å reise i, og tålmodigheten blir stadig satt på prøve. Episoder hvor du for eksempel bestiller ris med grønnsaker og får servert nudler med svinekjøtt, er ikke uvanlig.
Vi ringte hotellresepsjonen og ba om å få toalettpapir, og få minutter senere banket en dame på døren og rakte oss «salt and pepper» i stedet for «toilet paper» . Da vi forsøkte å forklare «toi-let-pa-per», gikk det fem minutter før hun var tilbake med salt og pepper, denne gangen dandert i to hvite, små skåler.

 

Generelle reisetips til Kambodsja

Du kan bestille taco uten rømme, og få taco med rømme men uten ost – og to minutter senere går strømmen i hele byen.

Jeg hørte historier om folk som har leid bil med sjåfør for å komme kjapt og effektivt fra en by til en annen, og opplevd at sjåføren har tatt omveier og stoppet underveis for å plukke opp flere passasjerer. Mer penger til ham, så hvorfor ikke?
Konklusjonen er enkel: Skal du booke eller bestille noe, kan du ikke få presisert detaljene (selv det mest selvfølgelige) godt nok.

Men, på tross av mange tålmodighetsprøver, strømbrudd og et hektisk bysentrum, ga de flotte strendene ved Otres Beach ga oss akkurat den avslappende, idylliske og uforglemmelige strandopplevelsen vi ønsket mellom besøkene i innlandsbyene Siem Reap og Phonm Penh.

 

P.S.

Når du reiser i Kambodsja, så husk at dette er et land med mye fattigdom og desperasjon i tillegg til at befolkningen fortsatt bearbeider et grusomt folkemord. Selv om de fleste er høflige og snille, lønner seg å være ekstra forsiktig og påpasselig. Ta vanlige forhåndsregler, og litt færre sjanser enn du muligens ville ha gjort i andre asiatiske land hvor utviklingen har kommet lenger.

Siahoukville reisetips 8
Bilder fra dagsturen vår til backpacker-øya Koh Rong som ligger like utenfor Sihanoukville.
Underholdning med brennende hoppetau på stranden i Sihanoukville om kvelden.
Underholdning med brennende hoppetau på stranden i Sihanoukville om kvelden.

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no