Kveldscruise med middag og nordlysjakt

(Sponset samarbeid)  Bli med ekspertene ut på nordlysjakt! Jeg besøkte Tromsø og dro på fjordtur i håp om å se det berømte lysfenomenet.

Arbeidet er resultatet av et samarbeid med Sørøya Havcruise. De har på ingen måte diktert innholdet, eller på noen annen måte påvirket verken tekst eller bilder. Alle meninger er mine egne.

I 2006 var samboerne Gulli Monika Pedersen og Cato Hanssen i Sørøya Havfiskecruise først ute med å tilby vinterturisme med båt fra Tromsø. Siden den gang har det blitt hundrevis av turer med besøkende fra hele verden, blant annet Kina, Taiwan, India, Australia og Russland. Denne kvelden har de også en nordmann ombord … Etter å ha besøkt Nord-Norge seks ganger uten å se så mye som et glimt av nordlys, bestemte jeg meg denne gangen for å bli med ekspertene ut!

“Den beste tiden å se nordlyset på i Tromsø er fra august til midten av april. “

– Den beste tiden å se nordlyset på i Tromsø er fra august til midten av april. I kveld er det skyer og ikke det beste forholdet, men jeg håper det lysner opp, sier Gulli Monika.
Klokken er litt over 20.00, og jeg har akkurat steget ombord i M/B Havcruise.
– Vi har rundt åtti prosent score på nordlyset, men det er umulig for oss å gi garantier siden vi ikke kan kontrollere været, legger hun til. – I går  så vi nordlys i flere timer, andre ganger ser vi bare glimt.


Som å komme hjem

I vinterhalvåret bor Gulli Monika og Cato i katamaranen som i kveld skal ta oss med ut på vannet nord for Tromsø. Kahytten er hjemmekoselig innredet. På tross av at ekteparet tar rundt to tusen turister med på tur i løpet av vintersesongen, får jeg mer en følelse av å besøke gamle bekjente enn å være deltager i en typisk turistaktivitet. På veggen foran to lenestoler henger en flatskjerm, bak dem er en sofagruppe med stuebord. De tre andre turistene som skal være med på kveldens utflukt har slått seg ned i sofaen og stolene ved spisebordet i motsatt ende.

– Å se nordlyset er noe jeg alltid har hatt lyst til, forteller Sally fra England. Hun og ektemannen Peter ankom Tromsø fra London i dag tidlig. – Vi måtte stå opp tidlig for å rekke flyet, så vi tenkte det ville passe med en aktivitet denne første kvelden som ikke var altfor slitsom.

Judith fra Bremen i Tyskland har kjøpt en pakke via et reisebyrå som inkluderte nordlysturer med henholdsvis buss, båt og hundesleder.
– I går var jeg med på busstur og fikk se masse flott nordlys. Men vi var over tretti personer, så det ble ikke like intimt og hyggelig som i kveld når vi bare er fire, forteller hun. – Dette oppleves ikke like kommersielt.

Tromsø_reisetips_nordlys 2
Det er en hjemmekoselig stemning ombord på M/B Havcruise. Til venstre det britiske ekteparet Sally og Peter, til høyre pianisten Judith fra Bremen i Tyskland.
Tromsø_reisetips_nordlys 1
Frukt, kjeks, te og kaffe var tilgjengelig under hele turen. Noe varmt i koppen kom godt med etter lengre opphold ute på dekk!


Gratis lån av tripod

Det er snart en halvtime siden katamaranen la fra kai. Vi går ut på dekk og ser Tromsøya gli forbi. Mørket har allerede slukt fjellene lengst unna, og bygningene, bilene og veibelysningen langs kysten er forvandlet til tusenvis av lysende prikker. Bortsett fra den jevne dunkingen fra motoren er det helt stille. Jeg forsøker å ta bilder, men mørket og den bevegelige båten gjør det vanskelig å få et skarpt motiv.

“Nordlyset er et av verdens syv naturlige underverker”

– Alle gjestene våre får låne gratis tripoder, sier Gulli Monika og rekker meg i tillegg et laminert ark med tips til kamerainnstillinger for fotografering av nordlyset.
Over oss er himmelen fortsatt dekket av tykt skylag, så ennå er det usikkert om jeg faktisk vil få behov for tipsene.
– Nordlyset er et av verdens syv naturlige underverker, legger Gulli Monika til med et smil. – Så hvis vi får se det i kveld må dere huske å nyte det, og ikke bare ta bilder.


Middag med selvfisket torsk

Mens vi blir igjen ute på dekk i den kjølige og salte sjøluften, gjør Gulli Monika middagen klar på katamaranens bysse. Under hver tur serveres gjestene en middag bestående av  torsk fanget fra båten, gulrøtter, poteter, flattbrød, smør og Gulli Monikas egen saus med løk og bacon.

– Dette er skikkelig godt, sier Peter og forsyner seg med mer fisk.
Vi andre nikker samtykkende. Snart er alle kjeler og panner tømt. Man blir sulten av å være å havet! På kjøleskapet henger flere barnetegninger som tyder på at vi ikke er de første gjestene som trives ombord.

– I går sa en gjest at dette var det beste måltidet han hadde hatt i Tromsø, smiler Gulli Monika fornøyd. – Vil dere ha jordbær med is, sjokoladekake eller kjeks til dessert?

Typisk norsk, hjemmelaget middag med fisk fanget fra båten vi befinner oss ombord på.
Typisk norsk, hjemmelaget middag med fisk fanget fra båten vi befinner oss ombord på.
På båtens kjøkken, eller bysse, tilbereder Gulli Monika kveldens middag.
På båtens kjøkken, eller bysse, tilbereder Gulli Monika kveldens middag.


Tyrkere på fisketur i snøvær

Skyene ligger fortsatt tett på himmelen over oss, og skjuler nordlyset som muligens har tatt form på himmelen.
– Slikt må man bare akseptere når man reiser på turer som er væravhengige, sier Sally og ser ut til å være fornøyd tross alt. Hun skjenker seg en kopp varm kaffe og tar en sjokoladekjeks til.

Selv benytter jeg sjansen til å ta en prat med kaptein Cato, som har vært ute med båt siden han var elleve år gammel.

– Jeg er født ved havet på Sørøya, og lærte tidlig å ha respekt for sjøen og naturen av bestefaren min. Så for meg var det naturlig å jobbe med båt.

Han forteller at gjestene ombord ofte er fascinerte over at det går an å kle seg på en måte som gjør det mulig å ha fine opplevelser ute i kulden uten å fryse.

– Er det mange nordmenn som booker tur med dere? lurer jeg.

– Ikke så veldig mange, men tallet øker. Jeg anbefaler flere å komme nordover og bli med oss på fisketur! sier Cato. – Vi har arrangert turer siden 2006, og fått fisk hver eneste gang. Men det er vanskelig å få nordmenn til å forstå at det kan være fint å være på båt om vinteren. Tyrkere derimot, synes det er veldig eksotisk og spennende å fiske i snøvær!

Kjøleskapet er dekket med tegninger fra barn fra hele verden, som denne fra Kina.
Kjøleskapet er dekket med tegninger fra barn fra hele verden, som denne fra Kina.


Endelig grønn dans

– Nå lysner det opp, informerer Gulli Monika.
Jeg kjenner spenningen øke. Vil vi likevel få se nordlyset i kveld?
Vi trekker ut på dekk, men fortsatt er skylaget for tett til å avsløre hva som skjer oppe på himmelen. Vi trekker inn frisk sjøluft og er enige om at det er en flott opplevelse i seg selv å være her ute i sundet mellom Tromsøya og Kvaløya en ekte arktisk vinternatt.
Gulli Monika er enig: – Jeg blir aldri lei av de arktiske forholdene. Her oppe kan vi ha sol, vind og snøstorm på én og samme dag. Jeg elsker det, det er så fascinerende.

Tilbake i den varme kahytten blir jeg sittende å prate og drikke te med de andre. Gulli Monika står fortsatt ute i kulden og spaner etter nordlyset for oss. Judith og jeg midt i en samtale om reising og oppelvelser, da hun river opp døren:

– Hvis dere er raske, så er det nordlys nå!

Det er beskjeden vi har ventet på. Vi kaster på oss klærne, jeg napper med meg kameraet og løper fra lue og hansker. Ute på dekk ser jeg opp mot himmelen og oppdager den lange stripen av grønt lys.
Jeg skynder meg å ta bilder, men siden katamaranen gynger på sjøen innser jeg fort at dette ikke er kvelden for klare, flotte nordlysbilder. Men dem finnes det tusenvis av, jeg har sett mange allerede. Det jeg ikke har sett før, er nordlyset med egne øyne. Jeg tenker på det Gulli Monika sa, senker kameraet og bare betrakter lyset som endelig danser på himmelen over meg.

Se nydelige bilder av nordlyset på reisebloggen Urbantoglandlig!

Tromsø_reisetips_nordlys 6[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no