Matkurs i Barcelona (+ en av oppskriftene fra kurset!)

Hvem smiler ikke når spansk mat kommer på bordet? Jeg bestemte meg for å lære et par triks fra det spanske kjøkkenet, og meldte meg på matkurs.

Skal det være et kaninlår? Eller hva med magesekken til en gris og et par oksetestikler? Reisepartneren min Henrik og jeg befinner oss på La Boqueria, Barcelonas kjente matmarked. Her bugner det også av produkter som oppleves som mindre eksotiske for oss skandinavere. Bod etter bod med spekeskinke, fersk sjømat, juicer, oster, krydder og naturligvis tapas får det til å rumle i magen. Heldigvis skal vi ikke gå sultne lenge. Etter å ha handlet nødvendige ingredienser, er de neste timene viet å lage og spise den lekreste, spanske mat.

Under arbeidet med denne artikkelen har jeg samarbeidet med Barcelona Cooking. De har ikke på noen måte diktert innholdet, eller på noen annen måte påvirket verken tekst eller bilder. Alle meninger er mine egne.

matkurs_barcelona-2
Vi fikk smake iberico- og seranoskinke, og skulle gjette hva som var hva.
matkurs_barcelona-3
La Boqueria matmarked er populært både blant lokalbefolkningen og turister. Så populært har det blitt, at store turistgrupper lenger ikke har adgang visse tidspunkt i helgen.

Hjemmekoselige og moderne lokaler

Matkurset vi skal delta på finner sted i de romslige lokalene til Barcelona Cooking, som er lett tilgjengelige fra den kjente gaten La Rambla. Skolen ble startet i 2012, og tilbyr per i dag fem ulike kurs.
Det første som slår meg når jeg kommer inn i lokalet, er at kurskjøkkenet har et hjemmekoselig preg. Alt er rent og moderne, og gir ingen assosiasjoner til upersonlige skolekjøkken. At vinglassene allerede står oppstilt på benken er naturligvis et ekstra godt tegn …

matkurs_barcelona-1

Morsom undervisning

I tillegg til oss to har ni andre personer meldt seg på dagens kurs. De kommer blant annet fra USA og Australia, og stemningen blir fort løs og ledig. Cándido, kokk, kursleder og partner i Barcelona Cooking, deler oss inn i fire grupper som skal ha ansvar for hver sin rett. Han gjennomgår oppskriftene på en morsom og uformell måte. Det skinner tydelig gjennom at dette er en mann som elsker både mat og undervisning. Cándido er tålmodig og flink, og jeg får inntrykk av at han trives med å undervise oss litt småklønete turister mens vi prøver så godt vi kan!

matkurs_barcelona-14

matkurs_barcelona-15
Matkurset passer like godt for kvinner og menn, som for kjærestepar og vennegjenger!

Hjemmelagd paella

Rettene som står på menyen er tortilla española (spansk potetomlett), gazpacho (kald tomatsuppe), paella med sjømat og crema catalana. Konsentrasjonen er på topp, men latteren sitter også løst når vi kaster oss over hakkingen, skrellingen og skjæringen. Utstyret vi benytter virker nytt og av god kvalitet. Cándido deler interessante fakta og lærer bort triks underveis, blant annet hvordan finhakke grønnsaker uten at fingertuppene ligger igjen på fjølen etterpå. Halvveis i matlagingen skjenkes vin i glassene, og arbeidet fortsetter. Hele tiden går Cándido rundt og hjelper til og svarer på spørsmål.

matkurs_barcelona-5

matkurs_barcelona-8

matkurs_barcelona-6

matkurs_barcelona-9


Både undervisning og egenaktivitet

Henrik og jeg har havnet på gruppen som tilbereder paellaen, og selv om jeg ikke fikk bidratt direkte på alle de andre rettene synes jeg alt i alt dagen var en fin kombinasjon av demonstrasjon, observasjon og egne oppgaver. Vi fikk lagd og lært så mye som er praktisk mulig med elleve personer og fire timer til rådighet!
Ønsker du derimot å selv tilberede alle rettene fra start til slutt, vil jeg anbefale å booke et privatkurs.

matkurs_barcelona-16

matkurs_barcelona-10

matkurs_barcelona-11

– Den beste paellaen jeg har smakt

Når lokalet til slutt fylles av aromatiske dufter fra de ulike matrettene, melder sulten seg igjen. Etter tre og en halv times «strev», venter endelig belønningen. Bordet dekkes, og den lekkert anrettede maten serveres sammen med rikelig mengder vin.
– Dette er den beste paellaen jeg noen sinne har spist, sier forretningsmannen fra New York som sitter tvers overfor meg på bordet.
Selv blir jeg overrasket over hvor frisk og smakfull gazpachoen er, og jubler når jeg tilbys en ekstra porsjon som er til overs! I aaall beskjedenhet: Med god hjelp av Candido har vi elleve amatørkokker faktisk lagd et fireretters måltid som mer eller mindre kan måle seg med en del av det jeg har fått servert ute noen steder i Barcelona. Hurra! Og med den stoltheten i bunn smaker nok maten ENDA litt bedre …!

Fire timer etter oppstart forlater vi kurskjøkkenet med stappfulle mager, et digitalt oppskriftshefte i innboksen og et morsomt ferieminne rikere. Nå venter naturligvis … stranden! 🙂

 

Gazpacho er perfekt å lage og ha i kjøleskapet varme sommerdager, ifølge kurslederen vår.
Gazpacho er perfekt å lage og ha i kjøleskapet varme sommerdager, ifølge kurslederen vår.


Ble du sulten av å lese artikkelen? Prøv å lage en av rettene selv! Her er oppskriften på den friske, spanske tomatsuppen gazpacho.

GAZPACHO

4 porsjoner

6 tomater
1/2 agurk
1 hvitløksfedd
1 liten grønn paprika
1/2 rød paprika
300 ml vann
1 lyst rundstykke/brødskive
2 ss sherryeddik
2 ss olivenolje

  1. Flå tomatene og kutt grønnsakene i grove biter.
  2. Legg til side rundt 50 gram av agurken og paprikaene, og kutt det opp i bittesmå terninger. Dette skal senere brukes som garnityr.
  3. Dynk brødet i vann og eddik. Legg alle grønnsakene i en bolle, ha oppi brødet og blend alt til en fin masse mens du heller oppi olivenolje.
  4. La suppen stå i kjøleskapet minst en time. Strø garnityren over før du serverer.

 

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Legg igjen en kommentar