På Segway gjennom økologisk vingård

Privat guide for oss to. Vinsmaking i skyggen av frodige drueranker. Hjemmelaget, spansk lunsj på gårdstunet. Turen vår med Barcelona By Road til vingården Albet i Noya ble et annerledes og vakkert ferieminne.

Det er en varm dag i Sant Pau d’Ordal i Katalonia. Her har gården Albet i Noya ligget siden 1903, og de siste årene har små grupper med to til femten personer fått mulighet til å delta på private og annerledes omvisninger.
Stående på hver vår Segway snor vi oss tilnærmet lydløst gjennom kilometer med frodige vinranker, mens den spanske solen skinner fra en klar himmel over hodene våre. Lunken, behagelig vind rufser meg forsiktig i håret og tørker svetten som har piplet frem i nakken. Det er bare en drøy time siden reisepartneren min og jeg forlot Barcelonas hektiske bysentrum. Nå er trafikkstøyen byttet ut med livlig fuglekvitter og insekter som lager lyd ved å gni kroppsdeler mot hverandre.

segway_økologisk_vingård_barcelona-17

segway_økologisk_vingård_barcelona-7

segway_økologisk_vingård_barcelona-2

Vi stopper og ser nærmere på noen av de tyve sortene vindruer som dyrkes her. Chardonnay, Pinot Noir, Macabeu, Cabernet Sauvignon, Syrah og den store, lokale stoltheten; Xarel·lo. Så setter vi oss i skyggen av et par bambusbusker mens dagens første smaksprøve helles i glassene. En frisk og fruktig hvitvin ved navn Marina Rión, produsert av druen ved samme navn som kun dyrkes på denne vingården, og ingen andre steder i hele verden.
Alt tyder på dette blir en … usedvanlig bra dag.

Fra Mercedes til Segway

Opplevelsen startet allerede utenfor hotellet vårt klokken ni. Der ventet en dresskledd privatsjåfør, daglig leder Marc Farré-Escofe fra turoperatøren Barcelona By Road og en Mercedes E-klasse.
Jeg fant nettsiden til Barcelona By Road da jeg søkte etter arrangører av unike og mer intime opplevelser. Å sitte på en buss og delta på omvisning med 35 andre turister kan være helt ok i blant, men ingen av omtalene av vingård-turer jeg fant på nettet virket spesielt fristende. Konklusjonene var også veldig varierende.

– Målet vårt er å vise frem de skjulte skattene i og rundt Barcelona, hvor du ikke finner masseturisme

Beskrivelsen av Barcelona By Road sine private turer traff meg derimot med én gang. Mindre stress, mer behagelig, bedre tid til spørsmål … I løpet av hver ferie investerer jeg som oftest i én mer personlig og eksklusiv opplevelse. Foreløpig har jeg aldri tenkt i etterkant at det ikke har vært verdt pengene!

– Målet vårt er å vise frem de skjulte skattene i og rundt Barcelona, hvor du ikke finner masseturisme, fortalte dagelig leder Marc Farré-Escofet, som selv har reist mye rundt i verden og vet hva som er viktig når man ønsker å få mest og best mulig opplevelser ut av begrenset tilgjengelig tid.

Unike, personlige opplevelser

Når du booker en opplevelse hos Barcelona By Road, tar de seg av alt det praktiske slik at du bare kan nyte opplevelsene. Det fikk vi selv erfare denne dagen.
Alle guidene som jobber her har bakgrunn fra Barcelona, og har godkjent, relevant utdannelse.

– Vi ønsker å gi en følelse av at du er blant venner, legger Marc til. Han vokste selv opp i Barcelona, og har derfor et bredt nettverk av kontakter som han i dag samarbeider med.

– Ridning og vinsmaking, gourmetdag med vinsmaking, besøk på vingård og kjøring med sportsbil er bare noen av kombinasjonsturene vi arrangerer. I tillegg tilbyr vi private turer i Barcelona sentrum, kulturelle opplevelser, slow food-matkurs og mye mer, forklarer han.
De fleste av kundene til Barcelona By Road har hittil vært fra USA og Europa.
– Vi har mange besøkende fra Tyskland og England, men merker økt pågang fra Asia og Sør-Amerika, foklarer han.

Mens vi suser bortover motorveien i myke skinnseter og en behagelig avkjølt kabin, er jeg allerede overbevist om at dette var et veldig godt valg …

Privatsjåføren vår (t.v.) og daglig leder Marc Farré-Escofet hos Barcelona By Road (t.h.) hentet oss rett utenfor hotellet.
Privatsjåføren vår (t.v.) og daglig leder Marc Farré-Escofet hos Barcelona By Road (t.h.) hentet oss rett utenfor hotellet, og sørget for en flott opplevelse.
Solen stekte da vi ankom vingården!
Fremme ved vingården, og klar for å bytte ut myke skinnseter med Segway!

Hos Albet i Noya fortsetter Segway-turen gjennom kurvete terreng. Her er åtti hektar med vinranker, og det miljøvennlige kjøretøyet gjør et mulig å utforske mer enn vi ville rukket til fots. Luften er tørr, og sneakersene allerede dekket av rødlig støv. Mens vi kjører bortover de smale stiene kan vi nyte utsikten som strekker seg ned til den lille byen Sant Pau D’Oral med sine fem hundre innbyggere.

Marc følger med oss hele veien. Han liker å møte kundene sine og selv være med på turene når han har tid. Etter kort tid føles det allerede som om vi er en liten vennegjeng på tur.

Under arbeidet med denne artikkelen har jeg samarbeidet med Barcelona By Road. De har ikke på noen måte diktert innholdet, eller på noen annen måte påvirket verken tekst eller bilder. Alle meninger er mine egne.

Segway-instruktøren sørger for å lose oss trygt opp og ned steinete bakker, selv om vi tenker at vi naturligvis ville klart det helt fint på egenhånd. Jo lengre strekning vi legger bak oss, desto mer overbevist blir vi om at vi er eksperter. Og akkurat når selvtilliten er på topp, mister jeg kontrollen og ligger plutselig på bakken mens hjulene spinner  i luften ved siden av meg. Instruktøren er raskt på pletten med førstehjelpmappen i hånden, men det eneste som har fått seg en ordentlig skramme er egoet mitt. Vi blir alle enige om at det naturligvis må være noe feil med Segway-en fremfor mine «utmerkede» kjøreegenskaper, og fortsetter gjennom det åpne landskapet frem mot vinkjellerne.

segway_økologisk_vingård_barcelona-6
Det ble naturligvis tid til litt drue-slang …

Trodde økologisk bonde var gal

Det var Josep Maria Albet som først introduserte gården for økologiske metoder, da han overtok driften etter faren på begynnelsen av 70-tallet. Den gang trodde naboene i landsbyen at han var gått fra vettet. Bønder flest jublet over de forholdsvis nye fordelene ved kjemiske sprøytemidler, og mente det ville bli tilnærmet umulig å få god lønnsomhet i økologisk gårdsdrift. I begynnelsen hadde de også rett. Ingen vinprodusenter ønsket å kjøpe Alberts druer, da de mente kvaliteten ikke var like høy som ved druer dyrket frem ved hjelp av moderne hjelpemidler.

Løsningen for Albert ble å starte egen vinproduksjon på gården. I dag produserer Albet i Noya, som dermed ble en av Spanias aller første økologiske gårdsbruk, én million to hundre tusen flasker vin i året, hvorav 75 % eksporteres til utlandet.

– Du kan ikke smake om en vin er økologisk eller ikke, forteller vinekspert og vår guide Núria Martí. – Akkurat som med vanlige viner, finnes det både god og dårlig økologisk vin. Men kroppen din merker forskjellen. Vi bruker blant annet mindre sulfat, legger hun til.

segway_økologisk_vingård_barcelona-16

segway_økologisk_vingård_barcelona-20
Vi nyter den friske og fruktige hvitvinen Marina Rión i skyggen av druerankene. Denne druesorten dyrkes kun hos Albet i Noya.
segway_økologisk_vingård_barcelona-9
Marc Farré-Escofe fra Barcelona By Road er gjerne med og sørger for at kundene får en unik opplevelse. Her er vi klare for å smake på dagens første hvitvin.

segway_økologisk_vingård_barcelona-4

I helgene kommer tilreisende fra hele Katalonia for å kjøpe de berømte ferskenene fra det lokale markedet i landsbyen.
I helgene kommer tilreisende fra hele Katalonia for å kjøpe de berømte ferskenene fra det lokale markedet i landsbyen.

Populært sommerfugl-kondom

Mens Núria forteller om bakgrunnen til de ulike druene, oppleves det som en dialog mellom nye venner mer enn et foredrag.
– Tidligere var det et problem at sommerfugler la egg på plantene, og når larvene hadde klekket ut trengte de inn i druene. Løsningen ble en teknikk som kalles «sexual confusion», forteller hun og holder frem en bøyd ståltråd med et oransje belegg. – Denne er dekket med seksualferomoner, et duftstoff som virker tiltrekkende på menn. Når en sommerfugl-hann nærmer seg en drueranke hvor ståltrådene er snurret fast, vil han tro det befinner seg så mange damer der at han heller flyr videre til et roligere sted. Derfor kaller vi ståltråden for en sommerfulgkondom, smiler hun.

På vingården har de også satt opp fuglehus beregnet på flaggermus, for å gjøre det attraktivt for det flyvende pattedyret å slå seg ned i området og deretter spise opp uønskede insekt.

segway_økologisk_vingård_barcelona-18
Vår guide Núria viser frem et “sommerfugl-kondom” som gjør det unødvendig å drepe sommerfuglene for å holde dem unna plantene.

Eksplosiv cava

Etter en drøy time i solsteken er det behagelig å komme ned til den kjølige vinkjelleren fra 1925, og videre til den nye fra 2010. Her ligger tønner i stabler, fylt med rød- og hvitvin som skal ligge og godgjøre seg i alt fra noen måneder til to år.
Langs den ene veggen er det stablet tusenvis med flasker med cava. Noen få har eksplodert på grunn av det sterke trykket som skapes under gjæringen.

Mer fra Barcelona? Les hvorfor reisebloggeren bak Favorittreiser.no ikke anbefaler hop on-hop off-busser her!

segway_økologisk_vingård_barcelona-13
Vinmonopolet i Norge har valgt å ikke ta vin fra Albet i Noya inn i sortimentet. Kanskje de vil gjøre det hvis mange nok spør etter det?

segway_økologisk_vingård_barcelona-10

segway_økologisk_vingård_barcelona-12

segway_økologisk_vingård_barcelona-5

segway_økologisk_vingård_barcelona-11

Etter en omvisning hvor Núria deler interessante og morsomme fakta som jeg ikke skal gjengi her (det ville ødelagt for dem som vil delta på en lignende tur senere!), gjenstår den store avslutninge: Lunsj og vinsmaking på tunet foran hovedbygget.
Vi lærer å smøre tradisjonell «pan con tomate», ristet brød med tomat og hvitløk, og nyter det sammen med hjemmelagd spansk omelett, mange ulike typer skinke og salami og tilhørende vin.

Så er dagen over. Sjåføren fra Barcelona By Road venter, og snart vi tilbake til turister i flokk, gateselgere og gule taxier. Med en flaske El Fanio lagd av Xarel·lo-druer i vesken, som turens mest smakfulle suvenir.

segway_økologisk_vingård_barcelona-14
Vann i munnen! Vi lærte blant annet å smøre brød med tomat, hvitløk, olivenolje og salt og pepper – som er svært vanlig i Katalonia.
segway_økologisk_vingård_barcelona-15
Marc fra Barcelona By Road har skapt seg drømmejobben: Å gi turister unike, minneverdige kvalitetsopplevelser!
segway_økologisk_vingård_barcelona-22
Vi fikk blant annet smake Albet i Noyas egen Brut Reserva.
Hva sier du til en hage med denne utsikten?
Hva sier du til en hage med denne utsikten?
På vei tilbake til Barcelona.
Sjåføren til Barcelona By Road sørger at vi kommer vel tilbake til Barcelona.

Følg Reisepluss.no på Bloglovin’!

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

4 Comments

  1. Dette ser bare helt fantastisk ut og må oppleves skjønner jeg! Det er så bra når man får med seg mye fakta rundt opplevelsen også som historie, tilknytning til området, druetyper etc. vi var i sør-spania for en 20 år siden og ønsket noe tilsvarende på en olivengård, da vi spurte etter det var det ingen som visste om det. Det er så bra at slike opplevelser blir mer og mer tilgjengelige og er seriøst lagt opp.

    1. Tankevekkende å høre at det ikke fantes økologiske olivengårder for 20 år siden. Det gjør det ekstra flott å oppleve veldrevne, økologiske gårder i dag! Dette var en fin, gjennomført opplevelse som absolutt anbefales. Lærte mye interessant, på en morsom måte 🙂

      1. Vi spurte ikke spesielt etter økologiske olivengårder…men hadde kjempelyst på omvisning og se hvordan en olivengård drives og oljen lages, og lære om en del rundt det! Kanskje det eksisterer nå??

        1. Ah, jeg leste meldingen feil 😀 Søkte litt på nettet, og det finnes turer til gårer som lager olivenolje også. Det vil jeg gjøre neste gang, takk for godt tips!

Legg igjen en kommentar