Reisetips til Kambodsja og Siem Reap

Unngå tabber som koster tid og penger i ferien! Her er mine beste tips til Siem Reap og Kambodsja.


Mens jeg går rundt i Siem Rieps hektiske gater, er det rart å tenke på at byen nærmest ble tømt for innbyggere under Røde Khmers grusomheter på slutten av 70-tallet. I dag er gatene er fulle av scootere, turister, tuk-tuker og rullende matvogner. Jeg beveger meg i sikk-sakk mellom sprukne brostein, søppel, små hauger med sand og parkerte mopeder, og forsøker å ignorere den stramme lukten av matos, eksos, støv og gammelt avfall.

To millioner besøkende

I Siem Reap jobber rundt 50 % av befolkningen i turistnæringen. De offisielle tallene hevder at to millioner turister besøker byen årlig, og de fleste kommer fra andre asiatiske land: Thailand, Kina og Vietnam.
At Siem Reap er et populært turistmål betyr at hotellene og restaurantene har innlagt vann og vestlig toalett, noe som ikke er en selvfølge i landsbyene ellers i Kambodsja. Og selv om engelskkunnskapene ikke er høye, er det i hvert fall nok til at man forstår hverandre. I blant.

På gaten selges ferskpresset juice til én dollar.
På gaten selges ferskpresset juice til én dollar.

Viktig å huske på når du besøker restauranter i Kambodsja

Under Røde Khmers folkemord mellom 1975-78 ble nesten alle kambodsjanere med utdannelse drept. Da landet skulle forsøke å reise seg etter folkemordet, kunne så godt som ingen lese eller skrive. Dette er kun rundt førti år siden, og med et så svakt utgangspunkt tar det lang tid å bygge et velfungerende samfunn. Kombiner dette med utbredt korrupsjon, og det er lett å forstå hvorfor Kambodsja ligger etter mange av sine naboland på mange områder.

Når du sitter på restaurant og blir frustrert fordi du bestilte ris med grønnsaker og får servert nudler med svinekjøtt, så husk at årsaken til at servitøren ikke noterte ned bestillingen din er at han sannsynligvis verken kan lese eller skrive. Restaurantene må lære sine ansatte de mest grunnleggende ting som vi fra Europa tar som en selvfølge, så det er meningsløst å bli oppgitt over små detaljer som at alle rettene ikke blir servert samtidig eller at servitøren glemmer å legge ved bestikk.

 

Mine beste reisetips til Siem Reap og Kambodsja

 • Hovedgaten for turister heter Pub Street, og er den mest mest støyete gaten i byen. Gå deg heller bort i alle smågatene rundt omkring, eller spaser en tur langs Siem Reap River! Det lille området Kandal Village som ligger nord for triangelet som omgir Pub Street, har mange koselige kafeer og butikker og ble mitt favorittsted å henge.
 • Trafikkregler er så godt som ikke-eksisterende og ulykkelstallene er høye. Da vi spurte hvordan man gikk frem for å få førerkort i Kambodsja, var svaret “Du betaler to hundre dollar.” Så hvordan lærer man trafikkreglene? “Dem har vi ikke, vi bruker bare øynene” …
  En franskmann jeg snakket med hadde sittet i vognen på en tuk-tuk da en bil med beruset sjåfør kjørte inn i dem fra siden. Han lå tre måneder i en sykeseng med nakkeskade.
  Trafikken er med andre ord uforutsigbar, og det tar tid å venne seg til å krysse gaten. Mitt eneste råd er å ikke stresse, men å vente helt til det blir lommer i trafikken før du går over så rolig som mulig. Da vi leide privatsjåfør fra Phnom Penh til Sihanoukvilla, ga vi underveis streng beskjed om å kjøre saktere og tryggere. Gjentatte ganger. Det var nødvendig.
  Si forresten aldri ja til å bli kjørt om natten! Ja, det går raskere, derfor vil mange sjåfører forsøke å overtale deg til dette. Men ulykkestallene er veldig høye.

  Reisetips kambodsja siem reap 9
  Å krysse gaten i Siem Reap kan oppleves som et rent selvmordsforsøk.

  Reisetips kambodsja siem reap 8

 • Fordi risikoen vurderes som for høy, er det ikke mulig for turister å leie scootere eller moped i Siem Reap. Vi leide en hybrid mellom el-sykkel og el-moped, som er lovlig, men jeg vil i etterkant ikke anbefale å kjøre i byen. Kun områdene rundt.
 • Jeg ble anbefalt å unngå massasjesteder som tar 1-3 dollar for en times massasje. For det første får du hva du betaler for, og for det andre tjener de ansatte så dårlig at de vil presse deg for hardt for å få mye tips, og det hele blir fort ubehagelig.
 • Tuk-tuk og taxi fra flyplassen til hotellene i Siem Reap town skal koste rundt 6-7 dollar. Spør i forkant hva sjåføren vil ha betalt.Reisetips kambodsja siem reap 2
 • Trenger du å vaske klær, er det enkelt å finne små, private vaskerier som tar én dollar per kilo. Klærne henges gjerne til tørk på stativer rett ved fortauet. Jeg dro til The Missing Socks Laundry Cafe og betalte fem dollar for å sette i gang en maskinvask. En halvliter øl var inkludert i prisen, og mens jeg satt og ventet på klærne og pratet med hyggelige folk, ble det visst plutselig happy hour med to drinker for prisen av én. Det har sjeldent vært så gøy å vaske klær …! 🙂 Reisetips kambodsja siem reap 14
 • “Helloooo … tuk-tuk?” Vær forberedt på tuk-tuk-sjåfører som spør deg om du trenger skyss for tredje hver meter du beveger deg bortover gaten. Det er lett å bli irritert, men husk at dette er levebrødet deres. Konkurransen er knallhard, så de er nødt til å kjempe om turistenes oppmerksomhet.
  Avtal alltid pris før du setter deg inn!
"Helloooo... tuk-tuk? Tuk-tuk, madam? TUUK-TUUUUK????"
“Helloooo… tuk-tuk? Tuk-tuk, madam? TUUK-TUUUUK????”
 • Les deg opp før du kommer. Ikke bare på Lonely Planet sine bøker (som er veldig gode), men også på Kambodsjas blodige historie. For å forstå Kambodsja i dag, må du vite hva som hendte for rundt førti år siden.
  Jeg leste flere bøker før avreise, både faktabøker og romaner, og det var faktisk romanen «I skyggen av banyantreet», skrevet av den kambodsjanske prinsessesen Vaddey Ratners som berørte meg mest. Språket var muligens litt i overkant poetisk for min personlige smak, men historien ga et troverdig og sterkt inntrykk av hvordan det var å leve under Røde Khmers revolusjon.

  Reisetips kambodsja siem reap 13
  Jeg elsker å lese lokale nyheter når jeg er ute og reiser! Tematikken og utfordringene som skildres er ofte helt annerledes enn hjemme i Norge.
 • Det anbefales sterkt å ikke gi penger til barn som tigger eller selger småting, f.eks. i templene. Presset er tidvis stort, og et kan være vanskelig å si nei. Men ved å gi barna penger, bidrar du til at de fortsetter som tiggere fremfor å få skolegang. Gi heller penger til en seriøs organisasjon, for eksempel norskdrevne Norway House.
  Kjøp aldri godteri til verken barn eller voksne som tigger om det, da mange sliter med dårlig tannhelse.
 • Amerikanske dollar er vanligste valuta. Det er flere minibanker i byen, men det kan være greit å ta ut hjemme før du reiser. Sjekk at det ikke er merker eller hull på sedlene, da ingen vil ta imot disse.
  Det er kun dollarsedler som er i bruk, ikke cents. Handler du for $4,5 og gir fem dollar, vil du få tilbake 2000 riel, som altså tilsvarer 50 cent. 4000 riel tilsvarer dermed 1 dollar.
 • Hvor er beste sted å bo i Siem Reap? Jeg bodde på Central Suites Residence, og trivdes kjempegodt! (Les mer om det i eget innlegg.)

  Reisetips kambodsja siem reap 1
  Rolige dager på Central Suites Residence …
 • Husk sterk insektspray, spesielt om kveldene! Ellers er det normalt ikke nødvendig med
  malariamedisin i Kambodsja dersom du ikke skal tilbringe lang tid i jungelen.
 • Frisør i Siem Reap: Jeg er skeptisk til å la noen andre enn min faste frisør i Oslo røre håret mitt, men under oppholdet i Kambodsja ble det full «hårkrise». Jeg leste flere steder at Soul Hair Design skulle være beste og tryggeste valg for utlendinger og expats, men da innehaveren hadde ferie valgte jeg i stedet Vimean Beauty Salon. Salongen er prosjekt som hjelper utsatte og sårbare jenter ut av vanskeligere situasjoner gjennom å lære dem om frisørfaget, inkludert drift og økonomi. Målet er å gi dem styrket selvtillit og økonomi, slik at de kan ta vare på familien og lokalsamfunnet. Les mer her.
  Salongen var moderne og full av smil. Frisøren hørte på ønsket mitt om kun å klippe noen få centimeter, og fønte det fint ut etterpå. Det hele kom på 15 dollar, pluss tips.
 • Plast, søppel og forurensign er et STORT problem i Kambodsja. Jeg ble derfor veldig glad over å erfare at de ikke brukte plastposer på markedet Made in Cambodia, men i stedet lagde egne av gammelt avispapir.

  Papirpose fremfor plast!
  Papirpose fremfor plast!
 • Puss tennene i flaskevann.
 • Sett av minst to dager til templene. Husk at skal ha knelang short og topp som dekker skuldrene! Solen er stekende varm, så et hodeplagg anbefales også. På bakgrunn av respektløs oppførsel fra turister, som i mange tilfeller nok skylder manglende kunnskap, har myndighetene innført «Ankor Code of Conduct». Les mer her.
 • De hygieniske forholdene er annerledes enn i Europa. Det anbefales å ta to doser Ducoral før avreise. Ha også gjerne med probiotika-tablette som tåler varme, samt kulltabletter og Imodium hvis du skulle bli syk.
 • Aktiviteter jeg gjerne hadde deltatt på hvis tiden strakk til: Overnatting hos en lokal familie, drinkmikse-kurs og Phare Cambodian Circus-forestilling!

Les mer om Kambodsjas mørke fortid på reisebloggen Renates reiser!

Reisetips kambodsja siem reap 11

Reisetips kambodsja siem reap 6
Night Marked i Siem Reap.

Reisetips kambodsja siem reap 3[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no