Smaken av tysk jul

Glühwein, Stollen og Lebkuchen: Når du ikke kan reise til Tyskland, får Tyskland komme til deg! Her er oppskriftene som skaper ekte, tysk julestemning.

Denne artikkelen har fått økonomisk støtte fra Tyskland Turistkontor, og er derfor å regne som reklame. Ingen har lagt føringer for innholdet i teksten, og alle meninger er mine egne.

Å feire julaften to ganger er helt greit for de fleste barn. Og med slekt i både Tyskland og Norge, løste vi ofte julen slik. Først feiret vi i Lübeck, deretter i Norge. I motsetning til hva som er vanlig i Tyskland, spiste vi en stor julemiddag på selve julaften. Ofte sto gås på menyen.

Tyske familier spiser gjerne noe enkelt den 24. desember, som pølse og potetsalat eller toast med røkelaks. Først på dagtid andre eller tredje juledag inviterer man til en større julemiddag, som gjerne består av gås, and, hjort, eller god fisk.

Julemarked er en tysk tradisjon med røtter tilbake til 1400-tallet, som vi nordmenn har blitt ekstra glade i. I år hadde vi, som mange andre, planlagt å besøke et julemarked i Nord-Tyskland. Det blir naturligvis ikke noe av. I stedet er det bare å brette opp ermene skape litt tysk julestemning hjemme!

Flere artikler fra Tyskland

Under deler jeg oppskrifter på noen godsaker fra Tyskland. Og mens du svinger deg rundt på kjøkkenet, hører du naturligvis på tyske julesanger, som “Stille Nacht, heilige Nacht”, eller “O Tannenbaum”, “O du fröhliche” og andre. Søk etter “Deutsche Weihnachtslieder” eller “German Christmassongs” på for eksempel YouTube eller Spotify, og du er i gang!

 

Tysk julestemning i Norge! Fra høyre: To glass med Glühwein, to Lebkuchen, to Dominosteine. I bakgrunnen: En lille sjokoladejulenisse fra Milka, og en Stollen/Christstollen!

 

Oppskrift på tysk Lebkuchen – bedre enn vanlige pepperkaker!

Det finnes mange ulike oppskrifter, og som med all tradisjonsrik mat: Mange meninger om hva som er mest riktig …
Jeg synes disse smaker skikkelig godt og autentisk! 

Du trenger
1,5 dl ferdigbrygget og avkjølt kaffe
100 gram apsikat (kandisert appelsinskall) eller sukat (kandisert sitron) Finnes i bakehyllen i dagligvarebutikker.
40 g romtemperert smør
200 g brunt sukker eller vanlig sukker
2 egg
80 g flytende honning
200 g malte mandler
15 g pepperkakekrydder (se oppskrift under!)
1 ss kakao
2 ss solsikkeolje
3 g hornsalt
300 g hvetemel

Pepperkakekrydder (nok til et lite glass) – Du trenger ca 1/3 av dette til oppskriften over!
35 g kanel
8 g malt nellik
1 ts allehånde
2 ts malt muskatnøtt
2 ts kardemomme
½ ts ingefær
1 ts malt anis

Slik gjør du

Rør smør og sukker sammen, rør inn ett og ett egg, og hell oppi honningen.
Ha i malte mandler, sukat, pepperkakekrydder, kakao og solsikkeolje og rør godt.
Rør ut hjortesaltet i en spiseskje med kaldt vann, og hell oppi kaffen. Så veksler du mellom å helle væsken og hvetemelet inn i røren. Den skal være litt klissete!
Ha deigen i en bolle med lokk eller lignende, og la den hvile noen timer eller over natten.

Dagen etter setter du ovnen på 180 grader, og dekker et stekebrett med bakepapir. For å få samme størrelse på kakene, kan du tegne opp plusstegn eller en sirkel med blyant, diameteren skal være rundt syv cm. Så legger du deig oppå hvert kryss/i hver sirkel. Bruk skje, ikke hendene, da deigen er klissete. Stekes i 15-18 minutter. (I Tyskland plasseres deigen oppå noe som ligner tynne nattverdsoblater, men det dropper jeg. Ingen grunn til å gjøre det mer komplisert enn nødvendig, og det tilfører heller ingen smak …)

Når kaken er avkjølte, kan du påføre et tynt lang med melisglasur eller smeltet kokesjokolade med en bakepensel, eller bare drysse melis over.

Tegn opp sirkler med en diameter på ca. 7 cm på et bakepapir.
Klare for en runde i ovnen! Påfør deigen med skje, ikke hendene. Den er klissete!
Smaken av tysk jul! Jeg tør påstå at Lebkuchen smaker ende litt bedre enn vanlige, tørre pepperkaker 😉

Oppskrift på tysk Glühwein

Ingenting henter frem minner om tyske julemarkeder like effektivt en kopp med rykende varm Glühwein!

Du trenger
1 flaske rødvin (med eller uten alkohol)
1 appelsin i skiver
2 kanelstenger
6 stk. hel nellik
4 stk. hel stjerneanis
2 ss sukker
2 ss honning

Slik gjør du
Ha rødvin, krydder og appelsinskiver i en kjele. (Jeg fikk ikke tak i økologisk appelsin, så jeg skar bort skallet først.) La trekke under lokk på svak varme i en times tid. Det skal ikke koke!
Ta kjelen av platen, og la drikken trekke ytterligere en halv time. Sil drikken hvis du ønsker. Varm opp igjen før servering – men igjen: Husk at den ikke skal koke. 

 

Oppskrift på tysk Christstollen

Du trenger
75 g smør
1 dl melk
375 g mel
40 g fersk gjær
50 g sukker
8 g vaniljesukker
2 egg
175 g smør
100 g korinter
200 g rosiner
1 dl rom
200 g apsikat (kandisert appelsinskall) og/eller sukat (kandisert sitron)
100 g malte mandler

PS Jeg synes det er godt med biter av marsipan inni, så du kan også ha noen marsipanbiter i deigen til slutt.

Dagen før du skal bake legger du korinter og rosiner i en liten bolle og heller over rom.

Dagen etter har du alle ingrediensene med unntak av apsikat/sukat og malte mandler i en bolle, og rør sammen til en jevn deig. La den hvile en-to timer.

Etter en liten stund har du rosinene, korintene, apsikat/suka og malte mandler i deigen, og knar og blander godt. Nå skal deigen hvile en-to timer til!

Ha litt mel på kjøkkenbenken, og rull deigen sammen. Den skal til slutt være formet som et avlangt brød.  Stek Stollen midt i ovnen på 160 grader i rundt 50 minutter.

Ta Stollen ut av ovnen. Mens det er varmt, men ikke glovarmt, pensler du smør på toppen. La den avkjøle. Dryss over melis.

 

Oppskrift på tyske Doministeine

Du trenger
125 g honning
25 g smør
1 eggeplomme
40 g brunt sukker
150 g mel
1 ts pepperkakekrydder (se oppskrift lenger opp på siden)
1 pakke bringebærgele
200 g marsipan
1 ss melis
400 g mørk kokesjokolade, evt. couverture dersom du får tak i det
20 g smør

Slik gjør du

Pepperkakebunn

Varm smøret sakte opp i vannbad. Rør inn brunt sukker og honning, og til slutt eggeplommen. Grunnen til at du ikke kan smelte smøret på kokeplaten, er at temperaturen kan bli så høy at eggeplommen stivner. Rør inn mel og pepperkakekrydder, og kna deigen til den blir glatt og fin. La deigen hvile i kjøleskapet noen timer, helst over natten. Dette skal hindre at deigen blir smuldrete. 

Når du skal bake videre, må du ta deigen ut av kjøleskapet en times tid i forkant, ellers er den for hard å jobbe med.

Kjevle deigen ut til en firkant på ca. 30 x 20 cm på et bakepapir og stek på et stekebrett i ovnen på 180 grader i 20 minutter. 

Gelé og marsipan

Tilbered geleen etter anvisning på pakken. Når den er delvis stivnet, smører du geleen utover pepperkakebunnen. Hvis du vil være sikker på at geleen ikke skal renne av bunnen, kan du lage en ramme av aluminiumsfolie og sette rundt pepperkakebunnen før du smører på geleen.
Kjelvle marsipan og melis ut til en firkant på samme størrelse som pepperkakebunnen. Legg marsipanlokket oppå geleen. Helt til slutt skjærer du kaken opp i mange små kvadrater.

Sjokolade

Smelt kokesjokolade og smør i et vannbad, rør sammen. Dypp domino-kvadratene i sjokoladen og plasser dem på et bakepapir eller en tallerken. Synes du det blir klissete, kan du bruke en bakepensel til å “male” sjokolade på domino-kvadratene. [:]

 

#JulestemningTyskland #NordicTB

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no