Syv reisetips til Gibraltar


Hvorfor ikke svippe innom Storbritannia når du først er i Sør-Spania? Her er noen tips slik at du får mer ut av turen!

Gibraltar er en liten smak av Storbritannia i Spania. Her er det mest sannsynlig flere røde telefonbokser enn i en gjennomsnittlig engelsk by, og du får både fish-and-chips og deilig afternoon tea ved havnen! Men mer om det senere …

Vi tilbragte et par timer i den britisk kolononien på vei til Tarifa, og her er de beste tipsene vi sitter igjen med!

Du vet du er i Storbritannia når ...
Du vet du er i Storbritannia når …

1. Bein fremfor bil

Mange velger å kjøre (leie)bilen inn i Gibraltar, og ender opp med å sitte i lang kø over grensekontrollen. Vi parkerte på en stor parkeringsplass like i nærheten, hvor prisen lå på to euro per time. Deretter ruslet vi rolig over grensen og forbi bilkøen. Etter grensekontrollen går det busser inn til sentrum hvert tiende minutt (linje 5 og 10).

reisetips_gibraltar13
Gangvei tilbake til Spania!

reisetips_gibraltar1

2. Dagskort til bussen

Busslinje 5 og 10 fortsetter rundt om i byen. Hvis du har planer om å hoppe av og på flere ganger, lønner det seg å kjøpe et 24-timerskort som er gyldig på begge linjene og koster 4,5 euro.

3. Tax-free shopping

«Å, vi kan handle tax-free!» Dette var noe av det første jeg hørte da vi gikk av bussen i sentrum. Ikke på engelsk, men på norsk. Er du i shopping-humør, kan du med andre ord slå deg litt ekstra løs. Både euro og pund er akseptert som betalingsmiddel.

4. Grønt er skjønt!

Ved siden av stasjonen til taubanen ligger den botaniske hagen «Alameda Gardens». Ta en rusletur oppover de små gangveiene og nyt stillheten og synet av de vakre blomstene, plantene og vannspeilene.

reisetips_gibraltar3
Moro for liten og stor i Gibraltars botaniske hage!
Alameda Gardens
Alameda Gardens er verdt et besøk når du er i Gibraltar. Inngangen er gratis.

5. Guidet dagstur

De vanligste turistaktivitetene er å ta taubanen for å se på apene, besøke tunnelene som ble brukt under tidligere beleiringer, besøke St. Michaels hule, se Trafalgar kirkegård
 og mer. Hvis du har lyst til å se alt dette, kan du hoppe på en av mini-vanene som tar deg med på rundtur. Det er nemlig ikke lov å kjøre opp på fjellet på egen hånd. Bare møt opp ved stasjonen til taubanen – du behøver ikke lete etter guidene, de finner deg … Dersom du kun ønsker å få med deg utsikten fra toppen og hilse på apene, holder det å kjøpe billett til taubanen.

Peller
Etter å ha tatt taubnanen 412 meter opp i høyden, ble vi møtt av en gjeng avslappede berberaper. Gibraltar er det eneste stedet i Europa hvor aper lever fritt. Denne fyren peller insekter av kompisen sin.
De fleste som besøker Gibraltar kommer for å se klippen, også kjent som The Rock.
De fleste som besøker Gibraltar kommer for å se klippen, også kjent som The Rock.

6. Vifte og vann til køen

Vi sto en time i kø for å ta taubanen opp på fjellet. Dette er visstnok ikke uvanlig. Uten å ha undersøkt nærmere vil jeg anta at køen er korte på begynnelsen og mot slutten av dagen. Å stå en time i et par og tretti varmegrader er ingen spøk, svetten rant som små elver i ansiktet på menneskene rundt meg. Tips: Ta med vifte og en flaske vann! Du vil ikke angre …

Les også reisebloggerne bak travelletters.net sine tips til Malaga!

jjj
Ikke tull med kona eller barnet til denne pappa-apen!
Utsikt
Utsikten på vei ned med taubanen. Turen var overstått på noen få minutter.

7. Afternoon tea i Gibraltar

Sliten etter en lang dag på bena? Unn deg selv en pause med herlig britisk afternoon tea! For meg sto valget mellom hotellet The Rock og restauranten The Landing’s ved bryggekanten på Queenside Quay, og vi endte hos sistnevnte. Der fikk vi et hyggelig bord ved vannet med utsikt over seilbåter og flotte hus. Jeg har en stor svakhet for alt som har med te og kaker å gjøre, og var fra meg av begeistring da tekannen, sandwichene, quichen, kakene og sconesene med krem og syltetøy ble plassert på bordet! Alt smakte nydelig, det eneste som trakk ned var den bitte lille tekannen som kun rommet en liten skvett te. Vi ba om påfyll tre ganger … Dette var uansett en looovely opplevelse for en te- og kakeelsker som meg! Prisen på rundt 12 euro var i tillegg overraskende rimelig.

reisetips_gibraltar12
Dagens høydepunkt for munn og mage: Afternoon tea ved bryggekanten!
reisetips_gibraltar11
Det er flott å rusle langs Queenside Quay.
Hotellet The Rock serverer også afternoon tea ute på terrassen. Neste gang skal jeg dit!
Hotellet The Rock serverer også afternoon tea ute på terrassen. Neste gang skal jeg dit!

Det var alt vi rakk i Gibraltar denne gangen. Hadde vi hatt mer tid ville vi ha gått tur  i naturparken øverst på fjellet, men det får bli neste gang!

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no