Reisetips til Tromsø

Her er noen tips til deg som planlegger å reise til Tromsø, inkludert et par skikkelig bra kafeer!

De fire gangene jeg har besøkt “porten til Arktis”, har det alltid vært i forbindelse jobb. Derfor har jeg ikke rukket å gjøre absolutt alle de typiske turisttingene (bortsett fra en sjarmerende båttur for å se nordlyset, og en morsom dag med mating av reinsdyr!) Men noen nyttige erfaringer fra Tromsø by har jeg likevel gjort meg!

Noen av disse tipsene skrev jeg for noen år siden. Da jeg nylig besøkte “Nordens Paris” igjen, benyttet jeg muligheten til å oppdatere denne artikkelen. Enkelte kafeer jeg tidligere anbefalte – som Cafe Globus og Lugar 34 – hadde dessverre blitt nedlagt siden sist og er derfor slettet fra denne siden. Til gjengjeld oppdaget jeg noen nye perler!

 

Anbefalte kafeer i Tromsø

Mat er alltid et av høydepunktene når jeg reiser – uansett om jeg er i Chiang Mai eller Tromsø. Jeg har selvfølgelig ikke rukket å teste ut samtlige spisesteder i Tromsø, men dette er de stedene jeg faktisk har prøvd OG kan anbefale! Jeg besøkte også et par steder som ikke falt i smak, og som jeg derfor forbigår i stillhet … (Som alltid må jeg legge til at dette kun er mine personlige meninger, basert på mine preferanser. )

Frø

Jeg elsker såkalte plantebaserte kafeer. Ikke fordi jeg er vegetarianer,  men fordi slike serveringssteder ofte er eksperter på spennende, smakfulle retter som gir energi. I tillegg har de ofte deilig smoothier og juicer på drikkemenyen, og ikke minst havremelk til latten, som er topp når man ikke tåler melkeprotein. Men grunnen til at jeg virkelig falt for Frø, er følgende samtale med gutten bak disken:
Meg: Jeg vet ikke om jeg skal velge kaffe eller te.
Han: Bestill te! Vi har fått nytt utstyr jeg gjerne vil prøve.
Meg: Det høres spennende ut. Jeg er litt over gjennomsnittet opptatt av te. Hva slags utstyr?
Han: Det er en glasskolbe, jeg skal vise deg. Hvis du liker skikkelig te, bør du bestille en assam.
Meg: Assam er en av mine favoritter!

Minutter senere kom han til bordet mitt med en glasskolbe fylt med varmt vann , og teblader som fikk flyte fritt og frigjøre mest mulig aromaer. – Denne teen skal trekke i tre minutter. Jeg kommer tilbake til deg når tiden har gått, sa han.

Som sagt, så gjort. Og etter tre minutter hellet jeg teen gjennom filteret øverst i glasskolben, ned i det medfølgende glasset. Den eneste ulempen var at glasset var for lite til å romme all teen, så tebladene ble liggende og trekke i resten av vannet. Da kan den resterende teen lett bli bitter, men det skjedde ikke denne gangen. Uansett skal Frø ha kred for å ha kjøpt inn eget teutstyr! Jeg har drukket te på mange “fornemme” steder som mangler helt grunnleggende kunnskap om hvordan man skal trekke og servere te. I tillegg serveres gjerne teen i små kaffekopper. På toppen av det hele er det ikke alltid noe sted å legge teposen, slik at den blir liggende i vannet og gjøre smaken bitter. Så å få servert skikkelig te på en ordentlig måte på Frø i Tromsø, var en slags lettelse. Det finnes håp for oss som liker god te!

Kafeen Frø har te av høy kvalitet, og de vet hvordan den skal serveres!

Jeg hadde planer om å være sunn denne dagen, og vurderte å bestille en søtpotetwrap eller avokadowrap fra menyen. Men så fristet et stort skilt med “fancy kanelbolle, rett ut av ovnen, stekt med karamellsaus og servert med (melkefri) vaniljesaus”. Selvfølgelig klarte jeg ikke stå imot, hvem klarer vel det?! Og det var egentlig ganske lurt, for det er en av de beste kanelbollene jeg har blitt servert ute, i tillegg var den lekkert dandert på tallerkenen med bringebær og mandelflarn.

Frø ligger i sammenheng med kjøpesenteret Veita, og har inngang både fra gateplan (Storgata) og fra senteret. Interiøret er litt vel enkelt for min smak, et unikt sted som dette hadde fortjent noen små interiørdetaljer som ga det et særpreg og skapte en stemning. Men maten og den gode servicen gjør at dette nok hadde blitt mitt stamsted dersom jeg bodde i Tromsø. Hvis jeg skal tilbake til byen, vil jeg i hvert fall dra tilbake hit!

Inngangen til Frø på gateplan.
Veggmeny hos kafé Frø i Tromsø.
“Fancy kanelbolle” hos Frø i Tromsø. Den stekes når du bestiller den, så beregn 15 minutters ventetid. Ferskere blir det ikke!

 

Pust

Pust er en plantebasert kafé og gastrobar som åpner i november 2022. Da jeg leste menyen, hadde jeg egentlig lyst til å spise meg gjennom alt, men endte med en bowl med blant annet falaffel, quinoa, rødbethummus. Hadde jeg hatt mer tid, ville jeg rundet av måltidet med et raw food-kakestykke og en kopp golden milk. Damen bak disken var superhyggelig, og informerte om at selv om de stengte om tjue minutter, kunne jeg bare bli sittende et kvarter ekstra, for hun skulle likevel rydde og vaske. Her er det forresten lov med hunder, og kafeen har sin egen hund (happiness manager) som passer på at gjestene har det bra!

Den plantebaserte kafeen Pust har en grønn og bærekraftig profil, noe som også kommer frem i interiøret.
Hos Pust i Tromsø kan hunden din også bli med inn.

Spiseriet

Spiseriet ligger i andre etasje på  kjøpesenteret Veita, og har det største utvalget og melkefrie og glutenfrie kaker jeg noen gang har sett! Interiøret var fargerikt og fresh, betjeningen hyggelig, lokalet var romslig med massevis av sitteplasser. I tillegg til hovedområdet med bord og stoler, kunne man sette seg i en halvåpen bås med sofagruppe eller bord og stoler – perfekt dersom man skal ha et møte, vil jobbe litt i fred, eller reiser med barn (som i vårt tilfelle). Dette var en moderne og annerledes kjøpesenterkafé! Jeg spiste den BESTE melkefrie og glutenfrie kaken noen sinne: Bringebærtrøffelkake! Jeg tror ikke det hadde vært bra for meg å ha tilgang til denne kakedisken på fast basis …

Spiseriet kafé i Tromsø. Kakene her anbefales! Mange melkefrie og glutenfrie alternativer.
NAM!
Vil du ikke sitte blant de andre kafégjestene hos Spiseriet, kan du trekke deg tilbake i en av de mange båsene.

Selfie konditori

Dette er nok et sted du enten elsker eller hater. Personlig syntes jeg interiøret var superkult, og et modig valg. Det går i pudderrosa, gull, fløyel og roser. Her får du deilige kvalitetskaker, god drikke (bl.a. kaffe fra Tim Wendelboe), og prosecco! De har ikke byens billigste priser, men her tenker jeg at du også betaler for de kule omgivelsene. Jeg hadde veldig gjerne møtt venninner her for kake, prosecco og sladder! Da jeg var innom, satt en mann i en av de rosa sofaene og jobbet på laptopen sin. Er det lov å håpe at ekteparet som står bak Selfie konditori, også vil åpne en avdeling i Oslo?

Et lite utdrag av godsakene på disken til Selfie konditori.
Et lite utdrag av godsakene på disken til Selfie konditori.

 

Solid

Hyggelig og romslig kafe som holder oppe sent, slik at jeg kan sitte med Mac-en og skrive (gratis wifi), drikke te og spise kake om kvelden. Mens gutten bak disken viste meg temenyen, sa han med at smil at dersom teen jeg valgte skulle vise seg å være vond, kunne jeg bare si fra og få en ny. Da jeg til slutt valgte en kinesisk te jeg aldri hadde prøvd tidligere, spurte han om jeg ville ha friske sitronskiver oppi. Teen ble servert med en økologisk sjokoladebit. I tillegg spiste jeg en utrolig saftig gulrotkake her. Hva mer kan man be om?
Facebooksiden deres ligger her.

Emmas Under

Har var jeg første gang i 2009. Fin restaurant rett ved den vakre domkirken. Menyen er basert på lokale råvarer, og varierer derfor gjennom sesongen.

Raketten bar og pølse

Et av de mest kjente signalbyggene i Tromsø er bittelille Raketten på 2,8 kvadratmeter. Den har stått der siden 1911, og serverer både pølse og øl. Det er bare litt gøyalt!

Raketten bar og pølse i Tromsø. Fordi den har vært der “for alltid”.

 

Overnatting i Tromsø

Tidligere har jeg bodd på Thon City-hotell, som selv om det er moderne og fint, er et ganske sjelløst og lite spennende alternativ. Da er Scandic Ishavshotell et bedre (og naturligvis dyrere) valg, av to grunner:
1. Flott beliggenheten rett ved havnen. Rommet mitt hadde nydelig utsikt utover vannet.
2. Hotellet er kjent for å ha en av Norges aller beste hotellfrokoster! Beregn GOD tid, slik at du rekker å smake på mest mulig … Mens jeg spiste, kom en servitør bort og serverte hjemmelaget konfekt. Nam! Selv om du bor på et annet hotell, bør du unne deg en frokost her!


Mine beste reisetips: Aktiviteter i Tromsø

Mat reinsdyr!

Jeg hadde en kjempemorsom dag med reinsdyr. Anbefales virkelig! Les artikkelen fra opplevelsen her!

Se nordlyset fra båt

Jeg ble med på en kjempekoselig båttur for å jakte på nordlyset. Fikk vi se det? Les artikkelen her!

Guidet tur på Mack bryggeri

Fantastiske naturopplevelser står i kø rundt Tromsø. Men er det kaldt og guffent ute, kan jeg anbefale en rundtur på verdens nordligste bryggeri, Mack! Etter omvisning får du selvfølgelig prøvesmake flere ulike typer øl.

Lekeland for barn i Tromsø

I andre etasje på kjøpesenteret Veita i sentrum ligger et stort lekerom for barn, som kostet kr 60,– da vi var der. Et fint sted å la de minste brenne av litt energi!

Lekerommet på Veita senter i sentrum av Tromsø.

Hvalsafari

I dag fortalte taxisjåføren meg at det kostet ca 2000,– å dra på hvalsafari, men at man like gjerne kunne ta bussen til Kaldfjord og se på hvalene fra land … Bussen koster kr 50,–.

Besøk biblioteket

Når jeg reiser med barn, tar jeg alltid en tur innom biblioteket. I Harstad (på vei til Tromsø) ble vi imponert over den flotte barneavdelingen! Også biblioteket i Tromsø er verdt et besøk, der det troner øverst i Coral Sandels gate. Visste du forresten at du kan låne bøker på hvilket som helst bibliotek i Norge, og levere dem tilbake til ditt lokale bibliotek?

Biblioteket i Tromsø.

Lokal scenekunst

RadArt er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som holder til å Tromsø. Sjekk ut om de arrangerer noe mens du er i byen! Jeg stakk innom Tekstimprokafé på Rådstua, bestilte et glass vin og overvar et kjempemorsomt show.

IMG_1993
Utrolig kult å ramle innom et lokalt impro-show!

Uteliv i Tromsø

Da jeg snakket med gutten i resepsjonen på hotellet, skrøt han av byens uteliv. Det var livlig ute hver kveld, påsto han, og selv skulle han ut så snart skiftet hans var over. Dette var en tirsdag. Han nevnte også at Tromsø var den europeiske byen med flest utesteder per innbygger. Har du lyst på en fest, mangler det med andre ord ikke på muligheter i Tromsø!

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply