Alternative tips til Tromsø

Greit, jeg har ikke gjort de typiske turisttingene. Likevel har jeg samlet noen gode tips til deg!

Jeg var ikke i Tromsø som reiseblogger, og hadde ikke med meg skikkelig kamera. Bildene på denne siden er derfor av sørgelig kvalitet … Men tipsene er like gode likevel! (Mener jeg …)

De tre gangene jeg har besøkt “porten til Arktis”, har det alltid vært i forbindelse jobb. Derfor har jeg ikke rukket å utforske de vanligste turistaktivitetene – men noen nyttige erfaringer har jeg likevel gjort meg!

Mat er alltid et av høydepunktene når jeg reiser – uansett om jeg er i Chiang Mai eller Tromsø. Å spise på Egon eller andre landsdekkende kjeder skjer kun under veldig spesielle omstendigheter. Både fordi menyene sjeldent byr på spennende overraskelser, og fordi det fratar meg gleden over å «oppdage» en ny kafé eller restaurant med interiør, konsept og meny som er unikt for akkurat det stedet – men også fordi idealisten i meg liker å støtte små, ofte familiedrevne bedrifter.

Beste steder å spise i Tromsø?

Jeg har selvfølgelig ikke rukket å teste ut samtlige spisesteder i Tromsø, men dette er de stedene jeg faktisk har prøvd OG virkelig kan anbefale! Alle ligger på et middels prisnivå.

Kafe Globus

Dette hyggelige stedet ligger i Storgata, og er egentlig et arbeidstreningssted for flyktningen – noe menyen bærer preg av. Egyptisk linsegryte, marokkansk lam, somaliske samos, Midtøstentallerken … mmm! Her finner både low carb-entusiaster og vegetarianere gode alternativer.
De har også kaker og mange typer kaffe, og svært godt teutvalg (løsvekt). Lokalet er koselig innredet. En av mine favoritter!
Nettsiden deres ligger her.

Kafe Globus har en spennende, internasjonal meny.
Kafe Globus har en spennende, internasjonal meny.

Lugar 34

Med en gang jeg gikk inn døren, kjente jeg at dette var et sted jeg ville trives. Varmt og koselig interiør (gamle kinoseter fra byens kulturhus som sofa, originale, grove tømmervegger). Et gammel piano gjesten kan spille på, godt utvalg av te i løsvekt (jeg bestilte hvit te med roseblader) som serveres i kanne, masse gode hjemmebakte kaker. Kjempehyggelig og behjelpelig britisk fyr bak disken. Chill stemningsmusikk i bakgrunnen, Og selvfølgelig wifi. Rett og slett en positiv og hjemmekoselig vibb over hele stedet! Hadde jeg bodd i Tromsø, ville jeg mest sannsynlig blitt stamgjest her.
Rett etter at jeg har satt meg, kom en annen jente inn og utbrøt: – Oj, så koselig det er her!
I rest my case.
Facebooksiden deres ligger her.

Edit: Da jeg kom tilbake neste dag for en ny arbeidsøkt og varm kanne med te, kjente gutten bak diske med igjen med en gang, hilste, og overrasket med å servere en liten kakebit sammen med teen. Så lite skal det til for å gjøre at jeg garantert kommer tilbake hver gang jeg er i Tromsø 🙂

IMG_1983
Hjemmebakt kake, porselensservice og superhyggelig betjening. Yes!
IMG_2003
Alle som vil kan slå seg løs på pianoet, så fremt de faktisk kan spille. Jeg fikk en fantastisk mini-konsert 🙂


Solid

Hyggelig og romslig kafe som holder oppe sent, slik at jeg kan sitte med Mac-en og skrive (gratis wifi), drikke te og spise kake om kvelden. Mens gutten bak disken viste meg temenyen, sa han med at smil at dersom teen jeg valgte skulle vise seg å være vond, kunne jeg bare si fra og få en ny. Da jeg til slutt valgte en kinesisk te jeg aldri hadde prøvd tidligere, spurte han om jeg ville ha friske sitronskiver oppi. Teen ble servert med en økologisk sjokoladebit. I tillegg spiste jeg en utrolig saftig gulrotkake.
Facebooksiden deres ligger her.

Emmas Under

Har var jeg første gang i 2009. Fin restaurant rett ved den vakre domkirken. Menyen er basert på lokale råvarer, og varierer derfor gjennom sesongen.
Nettside ligger her.

Beste hotell i Tromsø?

Denne gangen bor jeg på et Thon City-hotell, som selv om det er moderne og fint, er et ganske sjelløst og lite spennende alternativ.
Tidligere bodde jeg på Scandic Ishavshotell, som på tross av å tilhøre en kjede er et mye bedre valg – av to grunner:
1. Flott beliggenheten rett ved havnen. Rommet mitt hadde nydelig utsikt utover vannet.
2. Hotellet er kjent for å ha en av Norges aller beste hotellfrokoster! Utvalget er massivt, så beregn GOD tid. Mens jeg spiste, kom servitører rundt og serverte hjemmelaget konfekt.


Hva gjør du i Tromsø?

Ta fjellheisen, besøke Ishavskatedralen, se på nordlyset … Det finnes mange nettsider som gir gode tips til spennende opplevelser, blant annet http://www.visittromso.no.

Hvalsafari
I dag fortalte taxisjåføren meg at det kostet ca 2000,– å dra på hvalsafari, men at man like gjerne kunne ta bussen til Kaldfjord og se på hvalene fra land. Bussen koster kr 50,–.

Guidet tur på Mack bryggeri
Fantastiske naturopplevelser står i kø rundt Tromsø. Men er det kaldt og guffent ute, kan jeg anbefale en rundtur på verdens nordligste bryggeri, Mack! Etter omvisning får du selvfølgelig prøvesmake flere ulike typer øl.

IMG_1993
Utrolig kult å ramle innom et lokalt impro-show!

Lokal scenekunst
RadArt er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som holder til å Tromsø. Sjekk ut om de arrangerer noe mens du er i byen! Jeg stakk innom Tekstimprokafé på Rådstua, bestilte et glass vin og overvar et kjempemorsomt show. Attpåtil var det gratis! (Nei, ikke vinen …)
Nettsiden til RadArt.

Heftig uteliv
Da jeg snakket med gutten i resepsjonen på hotellet, skrøt han av byens uteliv. Det var livlig ute hver kveld, påsto han, og selv skulle han ut så snart skiftet hans var over. Dette var en tirsdag. Han nevnte også at Tromsø var den europeiske byen med flest utesteder per innbygger, og at Gründer vanligvis var et godt valg. I likhet med de fleste andre utestedene og barene, ligger det i Storgata.
Har du lyst på en fest, mangler det med andre ord ikke på muligheter i Tromsø![:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply