Skjulte matskatter i Peer Gynts rike

Suser du forbi Gudbrandsdalen på E6, er dette noen av matperlene du går glipp av.

Reisen ble arrangert av Gvegen, og denne artikkelen er derfor å regne som reklame. Det er ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er mine egne.

Hva skjer i bygdesamfunn hvor økonomien i stor grad avhenger av turisme, når en ny hovedvei åpner og «stjeler» alle bilistene? Da tenker man nytt, bretter opp ermene, skaper umimotståelige lokalprodukter og innleder nye samarbeid!

Det skjedde i tettstedene mellom Fåvang og Kvam da nye E6 åpnet.

Året var 2014, og lokalbefolkningen kunne glede seg over at tungtransporten som tidligere hadde gått rett gjennom dalen, forsvant. Men med lastebilene og trailerne forsvant også personbilene med turister. Alt fra vertshus til bensinstasjoner ble nedlagt, én etter én.

Det var på tide å tenke nytt. Nye bedrifter så dagens lys, og prosjektet «Gudbrandsdalvegen» ble opprettet for å samle informasjon om dalens gamle og nye skatter.

Timingen var god. Samtidig som ordene «flyskam» og «slow travel» inntok vokabularet vårt, fortalte stadig flere nordmenn at de planla å legge ferien til Norge.

Så hva kan du oppleve, hvis du legger ferien til Norge og Gudbrandsdalen i år?
Jeg har vært innom et par av bakeriene, gårdene, kunstinnstallasjonene og lokalbedriftene, og møtt noen av ildsjelene bak. I dette blogginnlegge forteller jeg litt om matopplevelsene. Her kan du lese litt om overnatting og en spesiell kulturopplevelse det er verdt å få med seg i Gudbrandsdalen.

Kanskje blir du inspirert til å svinge av E6 neste gang du er på tur?

Fullstendig oversikt over tilbudene i Gudbrandsdalen, finner du på gvegen.no.

Stemningsfilm fra reisen gjennom Gudbrandsdalen:

1. Gammelbua

Det sjarmerende trebygget har huset butikker siden 1860-tallet, og er dermed det eldste handelsbygget i Gudbrandsdalen. Her møter du alt fra stamkunder til pilgrimmer og turister. Disken bugner av bakevarer, som alle er produsert i eget bakeri. Er du opptatt av godt håndverk og tradisjonelle produkter, er dette stedet for deg.

– Få kafeer tilbyr så mye hjemmelaget mat som oss, hevder eier Anne Gunn Viken, og røper samtidig at hennes personlige favoritt er briks med brie og spekeskinke.

Handler du enkelte av brødene her, er du samtidig med på å støtte lokale idretts- og musikklag.

2. Øyen hjemmebakeri

Det startet hjemme på kjøkkenet med to søstre og en oppskrift nedarvet fra mormor. Nå har Kari og Elisabeth Øyen og fire fulltidsansatte bakere og leier produksjonslokale med tolv glovarme takker. I tillegg hjelper søstrenes 79 år gamle mor til hver dag, med blant annet pakking og klistring av etiketter.

– På en typisk lefsedag, lages vi tre-fire hundre lefser, forteller Kari. – Lefser er en tradisjon i Gudbrandsdalen, her pakker vi all mat inn i lefser!

I tillegg produserer hjemmebakeriet blant annet flattbrød, ertebrød og fettbrød. Sistnevnte stikkes ut for hånd, og er populære til desserter, som multer og krem.

Ertebrødet er nyeste tilskudd i porteføljen.
– Det krever mye jobb å lage, men smaker utrolig godt! Du kan spise det med smør. Eller ost! Eller rakfisk!

Produksjonslokale og utsalg holder til i samme bygg i Kvam. Interiøret i butikken oser av norsk gårdsromantikk.

– Noen som kommer hit synes produktene er dyre. Da inviterer vi dem med inn i produksjonslokalet, slik at de får se bakerne stå å kna og svette over takkene. Her skjer det meste for hånd, så det er mye fysisk arbeide. Da synes folk plutselig at prisen er helt ok, smiler Kari.

3. «Akevitt fra Gudbrandsdalen» 

Etter å ha observert den ene arbeidsplassen etter den andre forsvinne, snudde Hanne Britt Jacobsen seg mot mannen sin en kveld:

– Skal vi lage vår egen akevitt? spurte hun.

Ideen var sprø nok til at han valgt å gå med på det. Senere fikk de flere ildsjeler fra Kvam med på laget.

De valgte å smaksette drikken med furuskudd. Dermed bar det ut i skogen rundt Furusjøen på Kvamsfjellet, skudd og urter ble håndplukket. Resultatet? Et halvt år etter lanseringen, har «Akevitt fra Gudbrandsdalen» satt Norgesrekord i salg av lokal akevitt.

Du behøver riktignok ikke reise til Gudbrandsdalen for å smake akevitten, den finnes også på hyllene og i katalogen til Vinmonopolet.

 

 

 

 

4. Rudi Gård

Hit drar du ikke for å en god natts søvn, men for lokal mat og kulturopplevelser. Det er vel aldri feil å nyte spekemat, oster og syltetøy på hjemmelagde flatbrød – alt produsert i en omkrets på noen få kilometer – mens du får med deg en god konsert i eventyrlige omgivelser?

5. Landsbyen Ringebu og bakeriet Hev

Ringebu omtaler seg selv som en liten landsby, og lever opp til navnet. Her er små, sjarmerende gater med trehusbebyggelse som rommer lokale spesialforretninger, butikker og gallerier.

Vi stopper her for å nyte ferske kanelsnurrer og en herlig kopp te hos bakeriet Hev.

6. Bonden Sylte

Liker du å vite hvor maten din kommer fra? Er du opptatt av dyrevelferd og ressursvennlig produksjon? Jeg kan i hvert fall svare «ja» på begge deler.

Bonden Sylte holder til oppe i dalsiden med utsikt over vakre Gudbrandsdalen. Her går også grisene og boergeitene hans ute store deler av året. De får brukt musklene og fulgt instinktene sine, og lever et mer eller mindre et stressfritt liv. Alt dette skal bidra til å gi et bedre kjøtt.

Enten du vil hilsen på dyrene eller handle gårdsmat, kan du ta turen innom gården.

“Kan jeg spise litt på kameraet ditt?”

9. Annis Pølsemakeri

Nylig ble maten hos Annis Pølsemakeri kåret til Norges beste veimat av NAFs medlemsmagasin Motor. Er det nødvendig å si mer? Dansken som opprinnelig jobbet for pølseprodusenten Leiv Vidar før hun tok steget og startet egen bedrift i Ringebu, har opplevd stor suksess. I slakteriet lages ulike typer pølser, pålegg og spekemat, hovedsakelig av lokalt kjøtt.

– Vi jukser aldri med produktene våre. Noen av kundene tåler ikke typiske industri-pølser, men de tåler pølsene våre, forteller Annie.

I Ringebu ligger også utsalget hvor kjøtt fra Annis slakteri og lokale delikatesser selges over disk. Vegg-i-vegg ligger stilige Annis Spisested, hvor du kan sette tennene i noen av herlighetene.
Jeg så meg nødt til å teste retten «Pølsefest», som inneholdt en ramsløkspølse, umamipølse og frankfurtert, servert med en menge ulikt tilbehør. Kommer jeg tilbake til Gudbrandsdalen, er sjansen svært stor for at jeg inntar en ny middag her … I mellomtiden har Annie heldigvis også en butikk på Mathallen i Oslo!

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

1 Comment

Comments are closed.