36 tips til Los Angeles

Etter å ha tilbragt til sammen rundt et år i Los Angeles, blir jeg ofte spurt om tips av forventningsfulle bekjente som skal reise dit for første gang. Her er noen av de vanligste rådene jeg pleier å gi!

Los Angeles er en kontrastfylt by, som de fleste enten elsker eller hater. Min teori er at dersom du hater byen, er det fordi du muligens ikke var godt nok forberedt. Det er lett å føle seg fortapt, og irritere seg over tilsynelatende endeløse bilkøer. Men det kan du unngå!

Los Angeles er et enormt område med mange byer, og ikke én storby med ett sentrum slik vi er vant med i Europa. For å unngå stress, kan det være greit å beregne maks to severdigheter per dag, gjerne i nærheten av hverandre.
Etter min erfaring er det mest trafikk før kl 10, og mellom kl 15.30 og 19. Du bør derfor planlegge slik at du unngår å kjøre lange strekninger i disse tidsrommene. Kanskje har du tilbragt dagen i Malibu – da kan du kjøre til f.eks. Santa Monica og planlegge slik at du ankommer mellom 15-15.30, og være der, spise middag osv, og dra hjem ved 19-tiden.

Les også guiden min til byen Long Beach i L.A.

 

SANTA MONICA og VENICE BEACH

 • Disse to byene kan fint oppleves på samme dag. I Santa Monica er det handlegaten 3rd Street og bryggen Santa Monica Pier som er de største opplevelsene – i tillegg til badevaktenes tårn langsmed stranden.
  Beregn alt fra en time til halvannen for å kjøre fra Hollywood til Santa Monica, avhengig av trafikken. (Jeg holder meg som sagt unna trafikken før kl 10.00, og mellom ca kl 15.00-18/19.00.)
 • En svært populær kafé i Santa Monica, er Le Pain Cuotidien. En venn sier han ofte møter Arnold Schwarzenegger her 😉
 • Lei sykkel nederst på Venice Beach, og sykle opp til Santa Monica Pier – eller omvendt! Det er en egen, nydelig sykkelvei langs stranden som passer for store og små.
 • Strandpromenaden i Venice er et freakshow, men artig å få med seg. Her finner du sjapper som tilbyr botox og (medisinsk) marihuana på rad og rekke. Muscle Beach med sine utendørs treningsaparater er også et morsomt syn.
  Dette er derimot ikke et sted du har spesielt lyst til å henge etter solnedgang.
 • Er du opptatt av trening og/eller gamle actionfilmer, kan du stikke innom GOLD’S GYM i Venice, hvor actionhelter som Arnold Schwarzenegger bygde opp fitnesskarrieren sin.PS Trenger du spennende lesestoff til ferien eller flyturen? Sjekk gjerne ut bøkene jeg har skrevet! Tilgjengelig i alle bokhandlere og nettbutikker 😀 
Reisetips fra Los Angeles: santa monica pariserhjul
Utsikten vår fra pariserhjulet på Santa Monica Pier.
Reisetips fra Los Angeles: sykkelsti på venice beach
Lei en sykkel og begi deg ut på den fine sykkelveien på stranden mellom Venice og Santa Monica!
Reisetips fra Los Angeles: muschle beach
Mål krefter med kroppsbyggerne som trener ute i solen på Muscle Beach!

HOLLYWOOD

 • Selve “kjernen”/sentrum av Hollywood er en smule slitent, og jeg ville unngått å bo akkurat her. Men en dagstur til Hollywood boulevard er naturligvis et “must”. Strekningen med Walk of Fame-stjernene finner du mellom kryssene La Brea/Hollywood blvd, og La Cahuenga/Hollywood blvd.
 • Du kan finne gratis gateparkering rundt La Brea ave og Fuller ave, eller kjøre rett til parkeringshuset til det hyggelige utendørs kjøpesenteret Hollywood Highland! Det kostet rundt $2 per time å parkere sist jeg var der, men jeg ser at prisen har økt til $3 nå. Husk også at det er vanlig å måtte validere parkeringsbilletten din i en av butikkene på kjøpesenteret når du handler!
  HUSK OGSÅ Å TA BILDE AV HVOR DU HAR PARKERT! Hilsen en som har brukt opp til tretti minutter på å finne igjen bilen … men åtte shoppingposer i hendene. Parkeringshusene i L.A. kan være ENORME!
 • Når du går langs Walk of Fame i Hollywood, vil du bli stoppet av folk som vil gi deg “gratis” CD-er. Etter at du har tatt imot, vil de ha penger. Bare takk pent nei.
Reisetips fra Los Angeles: holllywood highland postkontor
Postkontoret på Hollywood Highland er ikke helt som andre postkontor … Her er jeg i ferd med å sende en pakke hjem til en heldig venn! 🙂

Reisetips fra Los Angeles

 • Vil du ta bilde med noen som har kledd seg ut som kjente filmfigurer på Walk of Fame, så husk at de ikke jobber gratis – de forventer et par dollar i tips!
 • Har du planer om å være publikum ved noen av TV-showene som spilles inn enten i Hollywood, Universal Studioes eller Warnes Studioes, bør du booke i god tid – gjerne før du forlater Norge.

Les også: 11 kule ting å gjøre i Long Beach!

 • Turstiene i fjellkjeden Runyon Canyon i Hollywood er en av mine absolutte favoritter. Det finnes to løyper; én lang og én kort. Jeg bruker rundt 40 minutter på den korte løypen i rolig tempo. På klare dager kan du fra toppen se helt ned til Santa Monica og havet.
  Dette er populære turstier både blant kjendiser og oss “vanlige” folk, så du blir neppe gående alene. Nederst i parken tilbys det gratis yoga om morgenene (mot donasjon). Det er veldig hyggelig og spesiell stemning!
  HUSK: Ta med vann!
  Inngangen til parken er øverst på Fuller ave. Hvis du kjører bil, er det enkelt å parkere i en av sidegatene.
Reisetips fra Los Angeles: Runyon Canyon
Mange flotte naturopplevelser venter rundt L.A.! En av mine mer “urbane” favoritter er Runyon Canyon.
la-tur
Det finnes MANGE flotte turstier rundt L.A.!
la-tur2
Hadde du trodd at dette bildet bare er tatt en tretti minutters kjøretur + en liten gåtur unna Hollywood? Det er sant!

SHOPPING I L.A.

 • Skatt/tax er ikke inkludert i prisen når du handler. Kjøper du en vare til $100, kommer altså $10 i tillegg. Er dere på restaurant og spiser for $100, blir totalsummen fort $130 med både tax og tips (15-20 %) inkludert.
 • Hvor mye gir du i tips? De fleste forventer minst 15 %, og vil helst ha 20 %. Dette gjelder både i restauranter og taxier. (Men taxisjåførene er som oftest sure uansett, derfor byttet jeg gladelig over til Uber forrige gang jeg var der.)
  Hvis du bestiller drikke i en bar, er det greit å gi én dollar i tips per drikke.
 • Beverly Center er et shoppingsenter som bør oppleves av den shoppinggale. Her finner du både eksklusive og budsjettvennlige merkevarer. Sett av god tid … Lunsj kjøper dere i toppetasjen, og tar med ut på taket. Jeg elsker “orange chicken” fra Panda Express! Mmm …
Reisetips fra Los Angeles: shopping på beverly center
Go crazy! Fra skobutikken Foot Locker på Beverly Center …
 •  Skodilla? Da må du besøke Off Broadway Shoe Warehouse på 6920 W Sunset blvd.! Alle vennene mine som har besøkt meg fra Norge går bananas der inne …
 • Har dere bare én shoppingdag, ville jeg valgt det utendørs shoppingområdet The Grove, fordi det er så unikt og annerledes. Her finner du også det store matmarkedet Farmes Marked, hvor du kan kjøpe og nyte mat fra alle verdenshjørner. I tillegg har de et stort og greit parkeringshus. Å shoppe her er en annerledes opplevelse.
Reisetips fra Los Angeles: the grove
Fra shoppingområdet The Grove. Nydelig sted med spennende butikker, Farmer’s Marked, kino, Cheese Cake Factory, m.m.

MAT

 • Skal du kjøpe mat til å ha på hotellrommet eller lignende, kan du dra til Whole Foods (for eksempel i krysset Santa Monica blvd/Fairfax). Her har de også en fantastisk varm buffeet hvor du kan plukke med deg lunsj eller middag. Dette er ikke en billigbutikk, men vareutvalget og kvaliteten er langt over gjennomsnittet.
 • Min absolutte favoritt-dagligvarebutikk er likevel Trader Joe’s, som bl.a. ligger i krysset Sunset/Laurell. (Senteret heter Sunset Blvd 8000, og har parkeringshus i kjelleren).
  Både Trader Joe’s og Whole Foods selger også vitaminer og mineraler som kan være greit å ta med hjem.
 • I senteret Sunset Blvd 8000 finner du også restauranten/kafeen Veggie Grill, som jeg alltid kommer tilbake til. “Kyllingkjøttet” i burgerne smaker bedre enn vanlig kylling! De har også utrolig gode linsesupper.
 • Veganske Café Gratitude har også en fantastisk meny for den helsebevisste. Det meste er raw food, alt er uten gluten, kjøtt og melkeprodukter. Likevel vanvittig smakfullt og godt! De har avdelinger både i Venice og på Larchmont blvd (øst for Hollywood). Her spiste jeg en gang ved siden av “Ted” fra TV-serien How I Met Your Mother 🙂
 • Cafe M på Melrose blvd. kan jeg også anbefale, etter å ha spist der flere ganger. Enkelt, men veldig godt og sunt! Her spiste jeg for første gang grønnkål med peanøttsaus, og ble frelst …
 • En finere middag? Steakhouse Boa på Sunset er ikke billig, men har sinnssvakt gode biffer. Her spiste vi faktisk en julaften, og ble ikke skuffet.
 • Lyst på sushi? Fantastiske spisesteder kommer og går hele tiden, men Katana på Sunset blvd, og KOI på La Cienega blvd. kan i skrivende stund anbefales!
 • Ta turen til Sprinkle’s Cupcakes i Beverly Hills for å spise noen helt fantastiske cupcakes! De har til og med sin egen cupcake-minibank utenfor 🙂
Reisetips fra Los Angeles: trader joe's
En venninne i inngangspartiet til Trader Joe’s på Sunset 8000.

KJØRE BIL I L.A.

 • Det er ikke så skummelt når du har blitt vant til det. Bare ta det rolig, og ha for Guds skyld alltid med deg GPS …
  Husk at det er lov (og forventet) å kjøre til høyre på rødt lys i California, dersom det er klar bane.
 • Når du møter flere biler i kryss som ikke reguleres av trafikklys, er det førstemann fremme ved krysset som skal kjøre først. Deretter andremann, osv.
 • Etter å ha blitt forsøkt svindlet av Dollar Rent A Car, leier jeg nå alltid fra Alamo på LAX. Selgerne får provisjon av å pushe på deg forsikringer du ikke trenger, så tenk gjennom hva du behøver på forhånd, og sjekk hva som allerede er inkludert i reiseforsikringen din. Print ut dokumentasjonen din og ta med! (Jeg bestiller alltid på nettet hjemmefra før jeg reiser.) Ikke ha noen som helst forhåpninger om at nettsidene du bestiller leiebil gjennom vil hjelpe deg dersom du blir lurt eller får problemer med utleiefirmaet. Sjekk gjerne hva andre har skrevet om de ulike firmaene på nettet.
 • Lyst på en fin dagstur? Ta en kjøretur til MALIBU, og spis på en av fiskerestaurantene langs veien.
Reisetips fra Los Angeles: leiebil
GPS – never leave home without it.

 

ANDRE TIPS TIL AKTIVITETER I L.A.

 • DISNEYLAND ligger et stykke østover, i Anaheim, så har bør dere i tilfelle sett av en hel dag. Ha på gode sko – her blir det MYE ståing i kø. Det er naturligvis mange morsomme attraksjoner her, men selv ville jeg aldri reist hit i høysesongen.
 • Guidet tur rundt Universal Studios og Warner Studios (førstnevnte er i tillegg en fornøyelsespark) – begge anbefales. Velg ukedager fremfor helg for å slippe kø.
 • Ta en båttur fra Long Beach ut til Catalina Island. Overnatt gjerne én natt.
 • Besøk The Observatory i Griffith Park. Kjent fra MANGE filmer, og fint utsikt over byen. Dette er også et fint utgangspunkt for en gåtur i fine naturomgivelser.
 • Besøk en av ranchene i fjellene rundt Hollywood eller i Griffith Park, og dra på ridetur under Hollywood-skiltet!
Reisetips fra Los Angeles: universal studioes
Fra besøket vårt ved Universal Studioes.

 

Reisetips fra Los Angeles: griffith observatory
The Observatory har vært med i utallige L.A.-filmer, og gir deg en unik utsikt over byen (og stjernehimmelen).
Reisetips fra Los Angeles: ridning i hollywood hills
På ridetur i Hollywood Hills!
 • Downtown er ikke særlig spennende – men skal du først dit, så sørg for å få sett Walt Disney Music Hall, som har en nydelig arkitektur!
 • Lyst til å føle deg som en kjendis? Gå til frisøren og unn deg en blow dry – hvor de vasker og styler håret ditt “Hollywood-style”.
 • Se en Lakers-kamp på Staple Center (ligger Downtown, men du kan ta undergrunnen fra Hollywood). Jeg ble motvillig med, og trodde det skulle bli kjedelig (grunnet min manglende interesse for basket). Men det var kjempemoro!
 • De første gangene jeg kjørte forbi det lille utsalgsstedet til Pink’s Hot Dog og så raden av mennesker som sto i kø rundt flere kvartaler for å få seg mat, trodde jeg det var et suppekjøkken … Det var helt til min lokale venn Greg fortalte meg at dette er byens (eller var det statens?) mest berømte pølserestaurant! Så populær er Pink’s pølsemåltider, at folk står i kø utenfor nesten hele tiden – 75 år etter oppstart! Nå har dette blitt en av mine “guilty pleasures” når jeg besøker englenes by …
Reisetips fra Los Angeles: lakers game på staples center
Jeg ble invitert med for å se en basketkamp mellom Lakers og … et lag jeg ikke husker … fra en suite øverst på Staples Center. God stemning, burgere og øl, kiss cam, konkurranser. Det var faktisk gøy!
Reisetips fra Los Angeles: Pink's hot dog
Pølse-mania utenfor Pink’s Hot Dog. Hele tiden!

Hjelp gjerne reisebloggen med å vokse, ved å dele artiklene i sosiale medier! 🙂

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply