Å kjøre bil i Tyskland

Hva er viktig å vite før du setter deg bak rattet i Tyskland? Her har jeg samlet gode råd.

Fort kort tid siden skulle jeg for første gang reise alene rundt i Tyskland med bil. Da var det på tide å oppdatere meg på tyske trafikkregler. Heldigvis har forfatterkollega Bjørn Ingvaldsen  i årevis kjørt rundt i Europa sammen med kona. Jeg spurte om hans beste tips:

 

1) Husk Umweltplakette

Det første man må gjøre, om man planlegger å kjøre bil i Tyskland, er å undersøke om noen av de byene man skal innom krever miljømerke, Umweltplakette, på bilen. Omtrent 70 byer gjør det, og du får bot om du ikke har. Hensikten er å hindre biler som forurenser mye å slippe inn i sentrum. Slike merker kan ordnes hos bilorganisasjoner i Tyskland, men det enkleste er å gjøre det hjemmefra før du reiser. Det kan bestilles på nett.
Det samme merket gjelder i alle byene.

 

2) Autobahn tar lengre tid enn du tror

De fleste planlegger å kjøre på Autobahn, de tyske motorveiene, når de skal gjennom Tyskland. Dessverre er ikke disse motorveiene like effektive som man skulle tro. Den ene grunnen er at det er altfor mange biler der, den andre, og litt rare grunnen, er at det på mange strekninger er fri fart. Det igjen gjør det vanskelig å kjøre forbi andre biler. Du tror det er klart langt bakover, men plutselig kommer det en bil i 250 km/t og du må vrenge bilen tilbake til feltet du var i. Skulle du likevel komme deg ut i venstre felt for å kjøre forbi, må du regne med at det veldig raskt ligger en stor og svart bil én meter bak deg og blinker febrilsk med lysene.

Plutselig kommer det en bil i 250 km/t og du må vrenge bilen tilbake til feltet du var i

3) Kjør i helgen!

Har man mulighet, bør man vurdere å legge lengre kjørestrekninger til helgene, da er det kjøreforbud for tungtrafikken og alt glir bedre. Tyskland er hele Europas transportkorridor, og du vil raskt oppleve å kjøre forbi rekker med flere enn hundre trailere.

Flere artikler fra Tyskland

 

4) Beregn god tid

En annen ting man bør ta høyde for, er at det kan ta mye lenger tid enn det GPS-en viser å kjøre. Med så mye trafikk blir det mye stans i trafikken. En trailer med motorstopp på en av de store motorveiene kan føre til timelange køer. Det er også mye veiarbeid, det kuttes kanskje fra tre til to kjørefelt en periode, noe som også kan føre til lange køer, kanskje flere mil. Man kan selvsagt bruke gps til å finne omkjøringer, men det gjør mange andre også og det kan fort bli nye køer. Havner man i en stillestående kø forventes det at biler i venstre felt står helt ute til venstre og de i høyre felt mot høyre, slik at nødetater og bergingsbiler kan komme frem i midten.


5) Fyll billig bensin i Tyskland

På stasjonene langs motorveiene koster drivstoff omtrent det samme som i Norge. Billigst fyller man på stasjonene til de store kjøpesentrene, f.eks. Familla.

 

 6) Trafikkmeldinger på DAB

Kan man litt tysk, er det smart å la bilradioen stå på dab, da får man inn trafikkmeldinger uansett hva man hører på.

 

7) Ta pauser FØR du må på do …

Mange av motorveiene i Tyskland har dekke av betong. Det er mer slitsomt å kjøre på enn jevn asfalt, betongen er støpt i felt og det dunker litt i bilen for hver skjøt. Heldigvis ligger rasteplassene ganske tett, så ta hyppige pauser og bruk toalettene. Du risikerer å bli fanget i kø hvis du venter for lenge og plutselig må på do.  Selv om trafikken står bom stille, er det ulovlig å gå ut av bilen på motorvei.

 

8) Før du kjører inn i naboland

Fortsetter du ferden ut fra Tyskland igjen, må du være oppmerksom på at nabolandene Sveits, Østerrike, Tsjekkia og Slovakia krever at du har betalt gebyr og har et klistremerke, «vignett», i frontruta før du kjører inn i landet. Slike merker får du kjøpt på bensinstasjoner nær grensene. Biler over 3,5 tonn må bl.a. i Østerrike ha en elektronisk bombrikke.

Bjørn og konas turer i Europa med bobilen kan du lese mer om på bobilbloggen.no.

Tyske ord det er greit å kunne når du kjører bil i Tyskland:

Ausfahrt: Utkjøring
Schlange:
Einbahnstrasse: Enveiskjørt gate
Umwelt Zone: Miljøsone
Autohof: Rasteplass, ofte i kombinasjon med spisested eller bensinstasjon
Umleitung: Omkjøring

 

Frauenparkplatz – parkering for kvinner

Ved store kjøpesentre og lignende er noen parkeringsplasser nære inngangen forbeholdt kvinner. Disse er merket «Frauenparkplatz». Hensikten er at kvinner skal slippe å gå alene gjennom store parkeringsanlegg alene om kvelden.[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no