10 grunner til å besøke hanseatbyen Lübeck

Mine beste reisetips til Lübeck.

Som liten var jeg i Lübeck minst én gang i året, blant annet for å besøke farfaren min. Her er de beste reisetipsene jeg har samlet opp på veien!

Lübeck ligger rundt en times biltur fra Kiel, og halvannen time med (leie)bil fra Hamburg.
Fakta om Schleswig-Holsteins hovedstad finner du her, jeg går rett videre til reisetipsene!
(En stor fordel med Lübecks bykjerne er at den er liten – så du kan fint spasere mellom alle severdighetene og opplevelsene!)

1. Niederegger-marsipan
I dag er Lübeck kanskje aller mest kjent for sin fantastiske marsipan.
Besøk det uimotståelige utsalgsstedet i Breite Strasse 89, og sikre deg lekre og velsmakende gaver til deg selv, familie og venner! Her får du marsipan i alle mulige morsomme former og smaker. Jeg liker å kjøpe eskene som inneholder en kombinasjon av flere smaker: pistasje, appelsin, ananas …
Ekstratips: Marsipan-te! Finnes både som rooibush (uten koffein) og svart te.

Reisetips til Lübeck
Det er fullt hus hos Niederegger sin butikk rundt juletider …

2. Julemarkedet
Er du på jakt etter den ultimate julestemning, finner du den garantert her! Julemarkedet er fylt opp med små boder som selger gaveartikler, pølser, brente nøtter, kandiserte epler, pynt, dekorerte pepperkaker og alle andre søtsaker du kan drømme om. Hvis gradestokken synker, kan du varme deg med en kopp tysk gløgg: glühweihn (husk å si fra hvis du vil ha uten alkohol).

Som liten var jeg veldig glad i pepperkakehjertene med tekst på ... <3
Som liten var jeg veldig glad i pepperkakehjertene med tekst på … <3

3. Museet i Holstentor
Byporten Holstentor er et av Lübecks (og Tysklands) fremste bysymboler. Den ble oppført på midten av 1400-tallet, og rommer i dag et museum med ni ulike temarom.
Jeg husker fortsatt fascinasjonen da jeg gikk rundt her som 13-åring, og ikke minst hvor skummelt det var i fengselsmuseet i kjelleren …

lübeck-reisetips-8
Holstentor.

Flere artikler fra Tyskland

 

4. Spis langs vannkanten
Tid for lunsj? Slå deg ned på en av de mange kafeene langs vannkanten! Spesielt langs An der Untertrave finner du mange hyggelige spisesteder.

Det er flust med kafeer og restauranter langs elven Trave.
Det er flust med kafeer og restauranter langs elven Trave.

5. Tur med kanalbåt
Etter en lang dag på bena, kan du slå deg ned på en kanalbåt og oppleve byen fra elven Trave. Du kan velge blant ulike operatører (blant annet disse, og disse og disse) og det er avgang ca hver halvtime i høysesongen. Turene varer rundt en times tid, og prisen ligger på rundt 11 euro per voksenbillett.

Dette bildet tok jeg under tur med en av kanalbåtene.
Dette bildet tok jeg under tur med en av kanalbåtene.

6. Unik utsikt fra kirketårnet
Besøk St. Petrikirche, og ta turen opp i utsiktståret og få en unik utsikt over byen! Kirken er fra 1200-tallet
Adress: An Perikirchhof 1.
Et besøk i Marienkirche, Tysklands tredje største kirke, etterlater også et sterkt inntrykk. Da bombene regnet over Lübeck påsken 1942, raste kirkens to klokker på 800 kg hver ned i kirkegulvet. Her ligger de fortsatt, knust og inngjerdet, til minne om hendelsene.
Adresse: Marienkirchhof 1

DSCN0943
Utsikt over Marienkirche og julemarkedet fra St. Petrikirche i desember.

7. Her overnatter du i Lübeck: Hotel Ko 15
Reiser du på budsjett og ikke har råd til å bo på Park Inn by Radisson, er Hotel Ko 15 et svært godt alternativ! Beliggenheten er sentral, kun noen få kvartaler unna handlegatene. Hotellet er moderne, lite og personlig med bare 14 rom. Serverer god frokost, og hotellet og har en unik uteplass med masse bord og stoler i solen.

8. Spis på Schiffergesellschaft, eller Kartoffel-Keller, eller …
Lübeck er som kjent en gammel hanseatby. På Schiffergeselschaft har kapteiner møttes til sosialisering, møter, mat og drikk i flere hundre år. Restauranten er dekorert med autentiske lamper, utsmykninger og annen dekor fra gamle skip.
Dette regnes fortsatt som et eksklusivt sted, så her bør du bestille bord i forkant!

Kartoffel-Keller byr også på ekte tysk mat og stemning. I denne nydelige restauranten, som ligger på undersiden av Heiligen Geist Hospital fra 1200-tallet, serveres både fisk, kjøtt og salat – i tillegg til alle de deilige spesialitetene med potet som utgangspunkt.
Eller ute på plassen foran rådhuset, eller øverste etasje på Karstadt.

9. Shopping
Naturligvis! Königstrasse og Breite Strasse er de største shoppinggatene, men gå deg gjerne bort i smågatene og oppdag skjulte, små butikker!

10. Økologisk mat
Det er penger å spare i Tyskland dersom du foretrekker glutenfri eller økologisk mat. Jeg har ofte dratt innom butikken Landwege i Kanalstrasse 79, og kjøpt med meg massevis av glutenfri mat, spennende og økologiske krydderblandinger

Reisetips fra Lübeck
Siden 1987 har Lübeck statt på UNESCOs verdensarvliste.

 

Reisetips fra Lübeck
Rundt 1000 bygninger i middelalderbyen Lübeck er fredet.

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply