Bli med til mystiske Nemi!

Reisetips Nemi Italia

Bare tre mil sørøst for Roma ligger denne hemmelige perlen av en italiensk landsby. Bli en av de første nordmennene som oppdager Nemi!

Alle foto: Reisepluss.no

De fleste nordmenn forbinder Nemi med den svartkledde, øldrikkende, rappkjeftede og godhjertede tegneseriefiguren som har fått oss til å trekke på smilebåndet helt siden 1999. For en stund tilbake var jeg så heldig å få være med serieskaper Lise Myhre og Nemi-redaksjonen til byen ved samme navn. Lise visste ikke om den italienske byen da hun navnga den populære goth-jenta, overraskelsen var derfor stor da vi oppdaget at området var fylt av like mye mystikk og spennende historie som Nemis tegneserieunivers …

Reisetips Nemi Italia
Bilde tatt av Nemi-skaper Lise Myhre med Nemi-sjøen ibakgrunne.


Berømte markjordbær

Landsbyen Nemi ligger som et ørnerede nesten øverst i det gamle krateret som omgir innsjøen ved samme navn: Lago de Nemi (Lake Nemi). Gående mellom de gamle steinbygningene får jeg følelsen av at dette er et sted hvor tiden nærmest har stått stille. Utsikten ned på den rolige innsjøen forsterker den fredelige atmosfæren. Ikke rart at gamle keisere som Cæsar og Caligula byde feriepalassene sine i dette området …

Forelskede romere på helgeutflukt svermer rundt i gatene, som er brolagt med vulkanstein. Overalt selges blomster og markjordbær. Sistnevnte er en av byens største stolthetet; de smakfulle markjordbære vokser på innsiden av det vulkanske kratere, og hylles hvert år med sin egen markjordbærfestival.

Vi setter oss på en utekafe som nærmest balanserer på klippekanten over krateret. Her bestiller vi markjordbær servert med en kopp varm sjokolade, som viser seg å være så tykk at vi må spise den med teskje. Der blir vi sittende og nyte utsikten over innsjøen. Lenge.

Reisetips Nemi Italia Reisetips Nemi Italia

Reisetips Nemi Italia
Velkommen til markjordbær-byen!

Reisetips Nemi Italia

Reisetips Nemi Italia
Nemi er et populært reisemål for innbyggerne i Roma i helgene.


Mystiske skoger

Hvis du flyr over området, vil du se en lang fjellrygg med to innsjøer på hver side: Albao og Nemi, også kalt “Romas øyne”.

Når skumringen kommer, endrer vannet farge fra blått til svart, og innsjøen ligger der som et mørkt, rolig speil. Derav kallenavnet “Dianas speil”. Når månen speiler seg i vannet, ser det faktisk ut som om den flyter der nede, langt under overflaten.
Vi blir fortalt at det fremdeles foregår mystiske ting i Nemis skoger. Det går rykter om messer og seremonier av tilhengere av eldgamle naturreligioner, men ingen kan si oss noe sikkert.

 Det går rykter om mystiske messer og seremonier i Nemis skoger, av tilhengere av eldgamle naturreligioner …

Historien ligger i tempelruinene …

Tidligere lå det et gigantisk tempelområde her nede ved vannet. Mesteparten ligger i dag under olivenlunder, men en del er gravd frem av arkeologer. Ettersom Italia har så mange kulturskatter at de ikke helt vet hva de skal prioritere, har utgravningen i perioder blitt stoppet av manglende finansiering.

Vi går gjennom de gamle tempelruinene og forsøker å se for oss hvordan hverdagen var her for over to tusen år siden. Da var Romerriket på sitt største, og tempelet i Nemi var et av de største og mektigste. Hit kom pilegrmier, bærende på fakler i mørket. Langs vannkanten kjøpte de små amuletter i salgsbodene, som skulle ofres sammen med dyrene de hadde med. I tempelet skulle de renses i vann fra kilden, be om gode råd, fruktbarhet og velstand.

Det er merkelig å tenke på at Nemi en gang var et av Romerrikets viktigste kultsteder, og opphavet til ur-gudinnen Diana – men i dag nevnes ikke engang byen i de fleste reisehåndbøker …

Reisetips Nemi Italia        Reisetips Nemi Italia


Arven fra en gal keiser

Innsjøen Nemi er 33 meter på det dypeste. I nesten to tusen år lå de to skipene til keiser Caligula på bunnen. Den gale og maktsyke keiseren (som blant annet ønsket å utnevne hesten sin til konsul …) fikk nemlig bygd to 70 meter lange seremonielle skip som lå på Nemi, men som ble fylt med jord og senket etter at han selv ble drept. Båtene ble først gravd frem på på 1930-tallet, og fikk se dagens lys i et par år før de ble ødelagt av brann under annen verdenskrig …

I dag er dette området ideelt for gåturer, enten med venner, familie eller kjæresten. Rusle rundt den fredelige innsjøen, sitt ned på en av benkeene under oliventrærne og la tankene vandre. Kall det mindfullness eller meditasjon  – avslappende og behagelig er det uansett ..

Reisetips Nemi Italia
Svak dis over Nemi-sjøen.


En magisk opplevelse?

Jeg har spart det merkeligste som hendte oss i Nemi helt til slutt. Vi hadde en privat guide, som ville vise oss noe “helt spesielt”. Etter å ha kjørt et lite stykke, stoppet han bilen i en tilsynelatende vanlig oppoverbakke. Altså en en normal, asfaltert vei med ett kjørefelt i hver retning. Det eneste som tydet på at noe var annerledes, var alle bilene foran oss som hadde kjørt inn til siden og stoppet med blinklysene på.
Vi gjorde det samme; kjørte til siden, skrudde av motoren, og satte på brekket.
– Nå løsner du brekket, sa guiden til kollegaen min som kjørte. Han gjorde som han fikk beskjed om, og til alles store overraskelse begynte bilen å rulle – oppover!
Vi gikk ut av bilen, og la en brusflaske på bakken. Det samme skjedde; i stedet for å rulle nedover, rullet flasken oppover.

Optisk bedrag, eller vulkanske krefter? Ingen kunne gi oss en 100 % sikker forklaring. Men byene Nemi, Ariccia og Rocca di Papa sies å forme et magisk triangel rundt Monte Cavo, som er senteret for vulkansk aktivitet i Romaområdet.
Senere har jeg lest at fenomenet kalles “gravity anomaly”, og såkalte “anti-gavity hills” skal finnes flere steder i verden. Lyst til å vite mer? Les her.


Nemi venter på deg …

Forelpøpig har få nordmenn oppdaget Nemi. Hvorfor? Kanskje fordi vi kan bruke ukevis i Roma uten å være i nærheten å få med oss alt hovedstaden har å by på. Likevel – neste gang du går av flyet i Roma, anbefaler jeg en tur til Nemi på det aller sterkeste!

 

Hvor bor du i Nemi?

Vi bodde på Diana Park Hotel, og var storfornøyde. Be gjerne om rom med utsikt over innsjøen.

Diana Park Hotel i Nemi, Italia.
Diana Park Hotel i Nemi, Italia.

Slik reiser du til Nemi

Fly til Roma, og ta enten buss fra sentrum (går flere ganger om dagen) eller leiebil. Plugg inn GPS-en, tast inn hotellets adresse, og kjør pent![:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply