Pforzheim: Fra totalruiner til “gullby”

Tre kvarter unna Stuttgard ligger den lille byen Pforzheim. “Willkommen zu der goldenen Stadt” står det på skiltet taxien min passerer. Velkommen til gullbyen.  


Det glitrende kallenavnet skyldes at Pforzheim siden 1767 har vært hovedsete for Tysklands smykke- og klokkeproduksjon. I dag produseres fortsatt 75 % av alle landets smykker her, men utover det er det i dag lite glamorøst over byen. Dette skyldes de allierte sitt “vellykkede” bombeangrep i 1945. Målet var å ødelegge deler av industrien og demoralisere lokalbefolkningen, og dermed bombet de like gjerne 80 % av byen, og menneskene i den, sønder og sammen i løpet av 20 minutter en sen februarnatt. 17.600 mennesker døde, nesten en tredjedel av befolkningen.

– Det var en grusom opplevelse, bestemoren min snakker fortsatt ofte om det som skjedde i løpet av de dagene, fortalte Florian (29) som jeg møtte under oppholdet mitt. – Hvert år den 23. februar er det fortsatt en minnemarkering i byen. I ti minutter blir alle trafikklys røde, så trafikken står helt stille.

– Ser du det lille, ujevne fjellet der borte? la Max (31) til og pekte vestover. – Restene av alle bygningene ble kjørt bort og dumpet der. Så det er egentlig ikke et ekte fjell, men gress og trær som vokser på en dynge av gamle hus og asfalt.

I 1950-årene ble byen bygd opp igjen i hui og hast, noe som forklarer hvorfor dette området kanskje ikke har Europas mest spennende arkitektur. Etter et par dager her, har jeg likevel oppdaget flere sjarmerende sider ved gullbyen.

 

Hvilket hotell i Pforzheim er best?

Selv om jeg kun har bodd ett sted, tør jeg likevel påstå Park Hotel er aller beste alternativ. Hvorfor? Det er mer moderne og “fresht” enn samtlige andre hotellene jeg har sett på. At lokalbefolkningen gjerne velger dette stedet for bryllupsfeiringer, sier sitt.
Beliggenheten mellom elven og gågaten (Karl Friedrich Strasse) i sentrum er svært god. Hotellet har stor kafé ute og inne, restaurant, bar med eksklusivt utvalg, og lounge.

Frokostbuffeen levde opp til forventningene, med et godt utvalg av typiske hotell-varmretter (pølser, bacon, egg i alle mulige varianter), godt brød og rundstykker med og uten gluten, diverse kjøtt- og ostepålegg, juicer, frukt – og som den teelskeren jeg er, ble jeg lykkelig over utvalget av te i løsvekt man kan fylle sin egen porselenskanne med.

I hotellets øverste etasje er det en velværeavdeling med både finsk og tyrkisk badstue, hvilerom og et deilig utendørs boblebad.

pforzheim_reisetips_10
Teutvalget til frokosten på Park Hotel!
pforzheim_reisetips_6
Kafeen i hotellets vinterhage.
pforzheim_reisetips_11
Park Hotel ligger rett ved elven og en populær, liten park.

Restauranter i Pforzheim

Jeg skulle ønske jeg fant Dean & David allerede første dag! Er du helsebevisst og på utkikk etter gode salater, juicer og lignende, bør du ta turen til Östliche Karl-Friedrich-Straße 1a når sulten melder seg.

Andre etasje til bokhandelen Thalia i gågaten har en kjempehyggelig kafé med et godt utvalg middagsretter, samt alt fra kaffe og te til øl og drinker. Rimelige priser, hyggelig lokale (som forfatter synes jeg det er ektra koselig å spise i kafeer som hører til bokhandlere, som hos favoritten min Barnes and Nobles i The Grove, Los Angeles).
Jeg bestilte salat med varm kalkun, og hadde tenkt til å ta bilde til dette innlegget. Porsjonen som kom var derimot så stor og fristende at jeg kastet meg over den, og glemte kameraet … 🙂

Reiser du på budsjett, kan du ta turen til dagligvarebutikken i underetasjen til City Markt, som også ligger ved gågaten. Her kan du kjøpe ferske rundstykker, ferdige salater, godt pålegg, smør, juice og mer, og toppbevare i minibaren på hotellrommet.

Første kveld spiste jeg burger hos Steg7 ved elven. Selv om jeg normalt ikke er stor fan av den type “tung” mat, kan stedet anbefales. Kjøttet var rent og smakfullt, og minnet ikke fettdryppende fastfood.


Fantastisk massaje i Pfozheim!

Hvis du vil skjemme deg bort, vil jeg anbefale å booke massasje hos Sylvia Bobb. Hun har jobbet som massør siden 1995, og driver i dag sin egen klinikk i første etasje i en boligblokk i nordre del av byen.
Innledningsvis stilte hun spørsmål for å finne ut hvordan hun kunne tilpasse massasjen mine behov best mulig. I tillegg brukte hun førsteklasses, økologiske oljer fra samme produsent som lager kvalitetsmerket Dr. Hauschka. Og kanskje viktigst av alt var hun virkelig tilstede under behandlingen. Dette var en annen opplevelse enn å få massasje på “samlebånd”. Massasjen var profesjonell og herlig, og selv om jeg kun bestilte en halvtimes rygg- og nakkemassasje, var jeg hos henne i nesten 45 minutter. Prisen er det ingenting å si på; 32 euro for en raus halvtime.
Send Sylvia en e-post (adressen finner du på nettsiden hennes). Hun både snakker og skriver engelsk.

pforzheim_reisetips_14
Massasje hos Sylvia Bobb anbefales!

Shopping i Pforzheim

Kjøpesenteret Schlössle-Galerie er byens beste alternativ til den shoppinggale. Her finner du klesbutikker for enhver sam, samt apotek, spisesteder og alt du normalt forventer å se på et kjøpesenter. Er du her om sommeren, må du naturligvis ta turen opp på taket – som er gjort om til en herlig park med gress, benker og uteservering. Genialt!

Shoppingglede hos Schlössler-Galerie!
Shoppingglede hos Schlössler-Galerie!

Er du opptatt av helse, finner du mange gode helsekostprodukter hos Eden Reformhaus i gågaten (Karl Friedrich Strasse 20). Her får du kjøpt både Weleda- og Dr. Hauschka-produkter, glutenfrie produkter, krydder, sunt godteri, vitaminer og mer.

Jeg gikk også en tur til den flotte, økologiske dagligvarebutikken Alnatura og shoppet mat, krydder og andre godsaker som skal være med hjem. (Christophallee 23-25, rundt 15 minutter å gå fra Park Hotel).

Alnatura økologiske supermarked.
Alnatura økologiske supermarked.
Alnatura økologiske supermarked.
Alnatura økologiske supermarked.

Andre aktiviteter i Pforzheim:

  • Besøke badehallen Emma Jaeger Bad, som ligger rett ved Park hotell.
  • Gå tur langs elven, det er en lang og fin turvei!
  • Sett deg på en hyggelig uterestaurant og smak på det lokale ølet!
  • Besøke smykkemuseet.
pforzheim_reisetips_12
Det er flotte turvei langs elven.
pforzheim_reisetips_2
Slå deg ned på en av de hyggelige fortausrestaurantene!
pforzheim_reisetips_1
Jeg elsker brätzler, gjerne delt i to med smør! Heldigvis er det omtrent et bakeri på hvert gatehjørne i Pforzheim.

pforzheim_reisetips_5

Dette bør du huske på:

  • Ta ut kontanter (euro), ettersom langt fra alle steder aksepterer Visa-kort. Faktisk de færreste steder, merkelig nok.
  • Engelskkunnskapene er begrenset, og menyene står ofte kun på tysk. Ordbok er lurt å ha med.
  • Det er vanlig å gi rundt 10 % tips på restauranter.
  • Vannet fra springen kan drikkes, og du trenger ikke adapter.


Hvordan reise til Pforzheim?

Det går dessverre ikke direktefly fra Norge. Jeg fløy med Germanwings fra Oslo via Hamburg til Stuttgart. På forhånd hadde jeg bestilt Minicar, en taxitjeneste hvor du hentes på flyplassen av en sjåfør og kjøres til hotellet. Dette koster 83 euro, og må betales med kontanter.

Her finner du engelsk kart og informasjon.

 

Har du andre tips, eller spørsmål? Skriv i kommentarfeltet under.[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply