Kulinariske høydepunkt i Polen

Sunne ingredienser hos restaurantene i Gdansk.

Lokale, økologiske råvarer, «slow food» og tradisjonelle retter med en moderne tvist. Dette er de hotteste mat-trendene i Polen akkurat nå. Vi testet restauranter i og rundt Gdansk som har fått utmerkelser for høy kvalitet – og ble ikke skuffet! (Sponset artikkel.)

Blogginnlegget er skrevet som en del av prosjektet #LifestylePolen jeg deltok på sammen med Annette MunkegjordAnn-Mari Gregersen og Janicke Hansen, i regi av det polske turistkontoret.

«Pomoroskie Prestige Culinary» er en utmerkelse som turistkontoret i Pommern har gitt noen av regionens beste restauranter. Felles for alle er at de følger «Slow Food»-filosofien, og benytter lokale råvarer av høy kvalitet. Og det å finne spennende, kortreiste ingredienser er ikke spesielt vanskelig i en region som består av både kyst, innsjøer, hav, skog, elver, åkre og enger …

Hensikten med utmerkelsen er å gjøre det enkelt for turister å finne tradisjonelle restauranter hvor de får gode helhetsopplevelser.

Positivt overrasket

Til nå har totalt 28 restauranter fått utmerkelsen «Pomoroskie Prestige Culinary», og i løpet av oppholdet vårt i Pommern testet vi fire av dem. Felles for alle var, i tillegg til det overnevnte, svært kunnskapsrike servitører og nydelig anrettede retter som tilfredsstilte både syns- og smakssansen. Det polske kjøkkenet viste seg å være betydelig mer spennende og variert enn vi alle hadde trodd!

Lær deg dette ordet!
Før du setter deg ved bordet, legger servietten i fanget og begynner å lese menyen, er det derfor ett polsk ord du bør lære deg først som sist: «Smaczne.» Dette ordet brukes ofte i forbindelse med mat, og betyr «nydelig»/«det smakte godt!»

 

PIWNA 47

reisetips_polen_restaurant-11

Denne restauranten, som har fått navn etter sin egen adresse, ligger svært sentralt til midt i Gdansk. På menyen finner du delikate retter som geitost med rosiner og seleri, og hjort med einebær, potetmos og plommesaus.
I tillegg har restauranten en spennende vin- og drinkmeny, presentert av svært kompetente bartendere og servitører som gjerne deler kunnskapen sin med deg.

Vinmenyen består av 157 viner, blant annet fra Georgia og Armenia i tillegg til mer tradisjonelle vinland som Italia, Tyskland og Australia. Utvalget av økologiske viner er godt.
Vi ble servert en økologisk vin fra den georgiske vingården Jakeli som det kun skal være seks flasker igjen av i verden, mens servitøren engasjert fortalte om vingårdens bakgrunn.

reisetips_polen_restaurant-3

reisetips_polen_restaurant-2
Foretrekker du sterkere drikkevarer, serverer Piwa 47 også eksklusive Vestal Vodka. Denne flasken får du ellers på noen av de hotteste klulbbene i London, for over 2000 pund per flaske …

Skåler med … bensin?
– Vi liker å servere gjestene spennende viner som ikke nødvendigvis er så lette å drikke, fortsetter servitøren, og heller et glass «Dog Point Section» fra New Zealand som lukter bensin i glasset vårt. – Slik får de mulighet til å oppdage helt nye, interessante smaker.
Overraskende nok smaker vinen betydelig bedre enn den lukter. Internt i reisefølge klarer vi riktignok ikke bli enige om hva vinen faktisk smaker, men vi kan derimot alle si oss enige i at dette er en både ny og interessant smak!

Glutenfrie gleder

I følge servitøren vår blir det stadig mer populært å spise glutenfritt i Polen. Restauranten har derfor mange glutenfrie retter, blant annet basert på bokhvete.

TIPS: Bestill meny med vinsmaking på forhånd, så får du smakt flere ulike viner. Kanskje finner du en ny favoritt? Dette passer både for deg som skal hit på date eller med venner, eller arrangerer utdrikningslag i Polen.

Adresse: Piwna 47, Gdansk
Nettside: www.piwna47.pl

reisetips_polen_restaurant-13

reisetips_polen_restaurant-12

reisetips_polen_restaurant-1

BULAJ

I det vi setter oss på den innglaserte uteterrasen til Bulaj i Gdansks naboby Sopot legger vi merke til at de fleste andre gjestene ser ut til å være lokale, noe som alltid er et godt tegn.
Det er med andre ord ikke bare den flotte beliggenheten rett ved stranden som gjør av vi liker Bulaj allerede før maten er servert. Atmosfæren er god og avslappende. I anledning besøket vårt har tre kokker flyttet kjøkkenet hit ut på terrassen, hvor de steker, koker og rører foran oss. Et par titals meter unna slår bølgene fra det baltiske havet innover sandstranden. På bordene rundt oss sitter venner og familier under varmelampene og nyter maten.

reisetips_polen_restaurant-18

reisetips_polen_restaurant-20

Oppdag nye retter og smaker!

Siden åpningen i 2004 har Bulaj fått en pen mengde priser og utmerkelser, og er blant annet kåret til en av de 25 beste restaurantene i hele Polen.

– Det er takket være at vi har et veldig dedikert team på kjøkkenet, forklarer en av kokkene oss.

Før maten serveres, skjenkes ren vodka i glassene våre. Det er på tide på rense munnen. Vi er tross alt i Polen.
Deretter skal vi smake chłodnik, en kremet suppe med yoghurt, rødbeter og røkt fisk som serveres kald.
– This soup is absolutely crazy! sier kokken. Det viser seg snart at han har rett. Den er faktisk sinnssykt god.

Reddiksausen vi serveres senere, er også imponerende. For en halvtime siden ante jeg ikke at det eksisterte noe som het reddiksaus, og ordet ville neppe gitt meg vann i munnen. Men så viser det seg å være en nydelig smaksopplevelse jeg ikke ville vært foruten. Det er fordelen ved å la kokken velge meny!

Skal det være litt brennelse?

Jeg må innrømme at jeg er spent når tallerkenen med brennelse, egg, geitost og bernaisesaus plasseres på bordet foran meg, men Bulaj skuffer ikke. Dette viser seg å være en harmonisk og deilig kombinasjon av smaker.

– Bestill gjerne en smaksmeny dagen før, og spis deg gjennom seks forskjellige retter, tipser han. Hva menyen vil inneholde, kan han ikke si med sikkerhet. – Menyen vår er ikke fast, men endres gjennom året avhengig av tilgjengelige råvarer.

Adresse:
F. Mamuszki 22, Sopot
Nettside:
www.bulaj.pl

reisetips_polen_restaurant-21

reisetips_polen_restaurant-19

reisetips_polen_restaurant-17

KOZI GRÓD

– Hotellet vårt har en veldig fin beliggenhet ikke så langt fra Gdansk, samtidig som vi er omgitt av en fantastisk skog og natur. Vi har blitt godt kjent for vårt lokale viltkjøtt av høy kvalitet, forteller Alicja Kakol fornøyd.
Det var foreldrene hennes som opprinnelig startet hotellet for 15 år siden: – Vi dro på telttur hit, og de bestemte seg for at de ville dele dette nydelige stedet med flere. Deretter sendte de meg på hotellskole i Nederland, og nå driver vi dette stedet som en familiebedrift!

Sittende på hotellets store terrasse har vi utsikt til ender og gjess som løper fritt rundt på tomten, til mange unge gjesters store glede. Det lønner seg riktignok ikke å bli for tett knyttet til fuglene, da noen av dem kommer til å havne på spisebordet …
Luften er full av fuglekvitter og summende humler, og på plenen gjøres det klart til kveldens fest. Telt settes opp, bord og stoler rigges og grillene rulles ut.

reisetips_polen_restaurant-6
Foreldrene til Alicja Kakol startet hotellet for 15 år siden.

reisetips_polen_restaurant-10

reisetips_polen_restaurant-9

Vi serveres ulike søte likører lagd av bær fra skogen som omgir oss, produsert av hotellets naboer. Deretter blir fat med røkt makrell, laks, ørret og viltkjøtt plassert på bordet. I likhet med alt kjøttet som serveres på hotellet, kommer det fra dyr skutt av Alicjas far eller bestefar, eller andre jegere fra lokalmiljøet. Kjøttet har deretter blitt røkt på hotellets eget røkerom, bygd av bestefaren.
Og trefatet maten serveres på? Det er naturligvis lagd av en nabo … Mer kortreist kan det vel strengt tatt ikke bli?

I tillegg til en egen, liten zoo, har hotellet også en ekstrempark med paintballbane, offroadssykler til utlån, zorbing-baller til vannet og segway-er. Det er også baner for tennis, volleyball og badminton. De som ønsker kan låne fiskeutstyr, og deretter lager kokkene gjerne middag av dagens fangst. Kanskje ikke rart Kozi Gród har blitt populært både blant barnefamilier, bryllup og teambuilding?

Adresse: Lesników 3, Pomlewo
Antall rom:
160
Nettside:
www.kozigrod.pl

reisetips_polen_restaurant-24

reisetips_polen_restaurant-23

reisetips_polen_restaurant-7

reisetips_polen_restaurant-8

GDANSKI BOWKE

Vi er tilbake i Gdansk, og her finner vi restauranten Gdanski Bowke ved bryggkanten langs østsiden av gamlebyen. Stedet er tradisjonelt innredet med mørkt treverk og skilt med gotisk skrift. Modellskipene som henger i taket minner om at Gdansk opprinnelig var en viktig hanseatby.

Det er ingen hemmelighet at jeg er over gjennomsnittet glad i og opptatt av te, så idet jeg serveres en porselenskanne med grønn Dragon Lung Chin-te og en tilhørende liten sjokoladebit på asjetten, merker jeg at jeg allerede trives.
Den store lunsj- og middagsmeny, og enda større drinkmenyen, trekker heller ikke inntrykket ned.

– Er det for tidlig for alkohol? spør en av reiseblogg-kollegaene mine, og kikker opp på servitøren.
Svaret kommer kjapt: – Det er aldri for tidlig for alkohol!

Er det noe jeg har lært i Polen, er det at det alltid finnes en grunn for litt sterk alkohol. Enten for å rense munnen før et måltid. Eller fordi det er kaldt ute. Eller for å hjelpe fordøyelsen etter et tungt måltid.
Skål!

Etter å ha blitt servert en himmelsk fiskesuppe, får vi laks tilbredt med souse vide-teknikk. Dette innebærer at den har ligget i en vakuum-tett pose i et vannbad på 58 grader i 45 minutter.

– Mellom november og mai er menyen enda mer mer leken. Da er det lavsesong, og vi har tid til å eksperimentere, forteller servitøren vår.

reisetips_polen_restaurant-29

reisetips_polen_restaurant-25

reisetips_polen_restaurant-26

Drikk som en sjømann!

Avslutningsvis serveres vi en Machandel-shot dekorert med en røkt svinske på tannpirker.
Dette er en tradisjonell shot som naturligvis må inntas slik sjømennene gjorde i gamle dager!
1. Spis svisken, men behold steinen under tungen.
2. Hell i deg shotten.
3. Brekk tannpirkeren i to.
Den som ikke brekker tannpirkeren, må betale for neste runde!

reisetips_polen_restaurant-27

reisetips_polen_restaurant-28

Skål med gull

Goldwasser er en likør som har blitt drukket i Pommern helt siden 1500-tallet, så denne måtte vi naturligvis også smake – av rent historiske grunner, naturligvis. Den tykke alkoholen med små gullflak smaker litt som Sambuca, og var en fin avslutning på måltidet.

Skal jeg oppsummert dette stedet med en setning, blir det: Kulinariske opplevelser i tradisjonelle omgivelser. Her får du mye smak for pengene!

Tips: Prøv iskremen med whiskey-smak!

Adresse: Dlugie Pobrzeze 11, Gdansk
Nettside:
www.gdanskibowke.com

reisetips_polen_restaurant-30[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply