Dagsutflukt til sommerparadiset Filtvet

I sommermånedene kan kystperlen Filtvet friste med hvite strender, middelhavsstemning, kunstutstillinger og et fredet fyrtårn. Nå er det din tur til å oppdage dette flotte tettstedet ved Oslofjorden, som bare ligger en times kjøretur fra hovedstaden.

Opplevelsen starter allerede idet du svinger av riksvei 23 før innkjøringen til Drøbakstunnelen, og fortsetter på fylkesvei 281 langs Oslofjorden med vakker utsikt over vannet. På klare solskinnsdager kan du følge med på både seilbåter, lasterbåter og passasjerskip mens du kjører innover Hurumlandet.filtvet-16

Hurums koseligste bryggekafé?
Om sommeren kan du alternativt ta hurtigbåt fra Aker brygge til Filtvet brygge. Turen varer 1 time og 45 minutter. Velger du å kjøre bil, er det likevel verdt å ta en tur innom Filtvet brygge, eller Damskipsbrygga som den heter på folkemunne. Her driver Filtvet Vel en rødmalt kafé med sjarmerende og autentisk maritimt interiør. Hjemmebakte, dagsferske muffins, kanelsnurer, eplekake og vafler sto på menyen da vi var innom. I tillegg var det mulig å kjøpe pølser, is, brus og kaffe. Skinner solen, kan du sette deg på en av de hvitmalte benkene ute på brygga og nyte baksten til lyden av måkeskrik og bølgeskvulp.

Hjemmebakte, dagsferske muffins, kanelsnurer, eplekake og vafler sto på menyen da vi var innom.

Et lite stykke Middelhavet
Det er restauranten Villa Malla som trekker flest folk til Filtvet. Denne strandperlen er “et lite stykke Middelhavet” på Østlandet. Her serveres innholdsrik og smakfull midddelhavsinspirert buffet til lunsj og middag. Den rikholdige menyen er signert av stedets eier, stjernekokken Sonja Lee. Utvalget er så stort og variert at både barn, vegetarianere og kjøttelskere kan spise til de triller ned til stranden. Jeg setter ekstra pris på det store utvalget av hjemmelagde dipper og sauser! Det er tilnærmet umulig å smake seg gjennom alt, og etter middagen har du mulighet til å fortsette å forspise deg på deilig, oppskåret frukt …

filtvet-1

filtvet-2

filtvet-3

filtvet-17

Lei vannscooter eller nyt en utepils i sola!
På overskyete dager kan du spise inne i det hyggelige lokalet med tunge tremøbler, steingulv, utsikt over Oslofjorden og lykter som danner vakre lysmønstre på veggene.

Husk å følge Reisepluss.no på Facebook!

Når solen skinner er det fantastisk å sitte på en av de store terrassene og nyte kald drikke mens bølgene slår inn mot land like ved. Du er nemlig ikke nødt til å innta et stort måltid for å ha en fin dag på Villa Malla, det er også mulig å kun kjøpe et glass vin, en øl eller en kjempe-is fra isbaren i første etasje!
Blir du rastløs, kan du rusle bort til det lille trehuset som rommer Galleri Malla og betrakte den nyeste kunstutstillingen. Eller du kan leie en vannscooter og oppleve området rundt Filtvet fra vannet!

filtvet-14

filtvet-15

Oslofjordens kanskje flotteste strand
Ikke mange restauranter kan skilte med egen strand, men det kan Villa Malla. Den hvite sanden er rammet inn av en hvit mur med fargerike keramikkfisker, og liggende på et håndkle her har du utsikt både mot fjorden og palmene som er plantet for å gi gjestene den rette middelhavsstemningen. Stranden er åpen for alle, uansett om du spiser eller ikke på Villa Malla. Det eneste de ber om i retur, er at du ikke tar med medbrakt niste. Det koster å drifte og vedlikeholdet et så flott anlegg, så å forvente at besøkende velger å kjøpe mat og drikke når de er på besøk  er helt akseptabelt.

filtvet-4
Jeg nyter et glass hvitvin i solen og koser med hunden til venninnen min. Feriefølelsen er absolutt på plass!
filtvet-5
Velkommen til Filtvet og Villa Malla!

Besøk et fyrtårn!
Ved siden av Villa Malla finner du fredete Filtvet Fyr. Her kan du ta turen opp i fyrtårnet fra 1840 og skue utover fjorden, nyte en nystekt vaffel, se aktuelle kunstutstillinger og besøke det moderne og interaktive fyr-museet i kjelleren. Da jeg var på besøk, rommet fyret en spennende og variert salgsutstilling med malerier, glasskunst, grafikk og tresnitt.
Om sommeren arrangeres også utendørs jazzkonserter som er populære blant både lokale og besøkende. Datoene finner du på fyrets egen nettside. Jeg vil absolutt anbefale en tur innom fyret hvis du er på Filtvet, enten du reiser med barn eller kun voksne!

filtvet-12
Museet i underetasjen viser en modell av Blücher som passerer Filtvet fyr i 1940.
filtvet-8
Filtvet fyr er opprinnelig fra 1840. Søylen foran bygget inneholder i dag et automatfyr.
filtvet-10
Vakker utsikt fra Filtvet fyr!

filtvet-11

filtvet-9
I boligen til fyrtårnet arrangeres det i dag kunstutstillinger. Det er også mulig å leie lokalet til bursdager og andre events.

Shopping og blåbærplukking
Har du fortsatt tid til overs før hjemreisen, kan jeg anbefale å gå tur langs kyststien, besøke nabotettstedet Tofte som har et større utvalg av butikker enn Filtvet, eller rett og slett dra inn til Røskestadvannet og plukke bær!

PS!
Skal du kjøre til Filtvet, så husk å parkere på plassen til venstre for Joker-butikken, eller på den kommunale parkeringsplassen på helsetunet (rett før du svinger ned Nordstrandsveien til Villa Malla, eller på den gamle dampskipsbrygga. Enkelte beboere i Nordstrandsveien investerer mye tid og krefter i å kjefte på besøkende som feilparkerer, og det skaper en unødig dårlig stemning på det som kan bli en veldig fin dag for dere!

Har du spørsmål eller andre forslag, er det bare å sende meg en melding.

filtvet-6[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply