Mine beste tips til Filtvet

Kystperlen Filtvet frister blant annet med hvite strender, middelhavsstemning, vaffel-kunst- og garn-kafé og et fredet fyrtårn. Nå er det din tur til å oppdage dette flotte tettstedet ved Oslofjorden, som bare ligger en times kjøretur fra hovedstaden.

Opplevelsen starter allerede idet du svinger av riksvei 23 før innkjøringen til Drøbakstunnelen, og fortsetter på fylkesvei 281 langs Oslofjorden med vakker utsikt over vannet. På klare solskinnsdager kan du følge med på både seilbåter, lasterbåter og passasjerskip mens du kjører innover Hurumlandet.

filtvet-16
Filtvet ble kjent for flere da Sonja Lee åpnet det flotte stedet Villa Malla. Stedet har dessverre endret profil de siste årene, og fått en del kritikk for å kreve at alle besøkende er nødt til å kjøpe dyr lunsjbuffet.

Hurums koseligste bryggekafé?

Om sommeren kan du alternativt ta hurtigbåt fra Aker brygge til Filtvet brygge. Turen varer 1 time og 45 minutter. Velger du å kjøre bil, er det likevel verdt å ta en tur innom Filtvet brygge, eller Damskipsbrygga som den heter på folkemunne. Her driver Filtvet Vel en rødmalt kafé med sjarmerende og autentisk maritimt interiør. Hjemmebakte, dagsferske muffins, kanelsnurrer, eplekake og vafler sto på menyen da vi var innom. I tillegg var det mulig å kjøpe pølser, is, brus og kaffe. Skinner solen, kan du sette deg på en av de hvitmalte benkene ute på brygga og nyte baksten til lyden av måkeskrik og bølgeskvulp.

Hjemmebakte, dagsferske muffins, kanelsnurrer, eplekake og vafler sto på menyen da vi var innom.

Pop Up Shop Filtvet – vafler, kaffer, garn og kunst

Med PUS Filtvet har lokalsamfunnet fått en kjempekoselig, liten kafé ved den gamle Jokerbutikken. Adressen er Filtvetveien 56. Her har mor og datter skapt sin egen drømmearbeidsplass, og dørene er åpne for alle som ønsker en varm, sprø vaffel, te eller kaffe, nydelig kvalitetsgarn i spennende farger, eller kunst- og håndverksprodukter lagd av lokale og nasjonale kunstnere. Da vi var innom, hang det en fotoutstilling på veggen, i tillegg var hjemmesydde hårstrikker og strikkede genser, votter, forskjellig pynt og mye mer til salgs. Vi kjøpte vafler og kaffe, og satt oss på de hvitmalte benkene ute i solen. De ansatte kom ut og etterfylte kaffe, og hadde med kjærlighet på pinne til barna. Besøker du Filtvet på en tirsdag, kan du også være med på strikkeklubb. Følg med på kafeens Facebook-sider for oppdatert info.
PS Ta kontakt med Pop Up Shop Filtvet hvis du vil stille ut din kunst der!

Velkommen inn til Pop Up Shop Filtvet - pop-up-kafeen som ble permanent!
Velkommen inn til Pop Up Shop Filtvet – pop-up-kafeen som ble permanent!
Hos PUS Filtvet får du kunst- og håndverksprodukter lagd av lokale og nasjonale talenter - i tillegg til vafler, kaffe, brus m.m.
Hos PUS Filtvet får du kunst- og håndverksprodukter lagd av lokale og nasjonale talenter – i tillegg til vafler, kaffe, brus m.m.
Mor og datter har startet sin egen drømmearbeidsplass!
Mor og datter har startet sin egen drømmearbeidsplass!

Et lite stykke Middelhavet

Det er kanskje restauranten Villa Malla som har trukket flest folk til Filtvet de siste årene. Strandperlen ble kjent som “et lite stykke Middelhavet” på Østlandet. Her serveres midddelhavsinspirert buffet til lunsj og middag, og menyen er signert av stedets eier, kokken Sonja Lee.  Før kunne man kjøpe is fra stedets iskiosk, og nyte på stranden – dette skulle være et sted for alle. Nå opplyser Villa Malla på nettsiden at man må være spisende gjest – det antar jeg innebærer at man må kjøpe lunsj- eller middagsbuffet – for å kunne besøke stranden.

filtvet-1

filtvet-2

filtvet-3

filtvet-17

Husk å følge Reisepluss.no på Facebook!

filtvet-14

filtvet-15

filtvet-4
Jeg nyter et glass hvitvin i solen og koser med hunden til venninnen min, den gangen det fortsatt var mulig å besøke stranden på Villa Malla uten å møtte kjøpe full middagsbuffet 🙂
filtvet-5
Velkommen til Filtvet!

Besøk et fyrtårn!

Ved siden av Villa Malla finner du fredete Filtvet Fyr. Her kan du ta turen opp i fyrtårnet fra 1840 og skue utover fjorden, nyte en nystekt vaffel, se aktuelle kunstutstillinger og besøke det moderne og interaktive fyr-museet i kjelleren. Da jeg var på besøk, rommet fyret en spennende og variert salgsutstilling med malerier, glasskunst, grafikk og tresnitt.
Om sommeren arrangeres også utendørs jazzkonserter som er populære blant både lokale og besøkende. Datoene finner du på fyrets egen nettside. Jeg vil absolutt anbefale en tur innom fyret hvis du er på Filtvet, enten du reiser med barn eller kun voksne!

filtvet-12
Museet i underetasjen viser en modell av Blücher som passerer Filtvet fyr i 1940.
filtvet-8
Filtvet fyr er opprinnelig fra 1840. Søylen foran bygget inneholder i dag et automatfyr.
filtvet-10
Vakker utsikt fra Filtvet fyr!

filtvet-11

filtvet-9
I boligen til fyrtårnet arrangeres det i dag kunstutstillinger. Det er også mulig å leie lokalet til bursdager og andre events.

Shopping og blåbærplukking

Har du fortsatt tid til overs før hjemreisen, kan jeg anbefale å gå tur langs kyststien, besøke nabotettstedet Tofte, eller rett og slett dra inn til Røskestadvannet og plukke bær! På Tofter har det også kommet en veldig fin lekeplass  rett ved vannet, med fast grill og toalettfasiliteter.

PS!
Skal du kjøre til Filtvet, så husk å parkere på plassen til venstre for Joker-butikken, eller følg annen parkerings-oppmerking.

filtvet-6[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply