Dagsutflukt til sommerparadiset Filtvet

I sommermånedene kan kystperlen Filtvet friste med hvite strender, middelhavsstemning, kunstutstillinger og et fredet fyrtårn. Nå er det din tur til å oppdage dette flotte tettstedet ved Oslofjorden, som bare ligger en times kjøretur fra hovedstaden.

Opplevelsen starter allerede idet du svinger av riksvei 23 før innkjøringen til Drøbakstunnelen, og fortsetter på fylkesvei 281 langs Oslofjorden med vakker utsikt over vannet. På klare solskinnsdager kan du følge med på både seilbåter, lasterbåter og passasjerskip mens du kjører innover Hurumlandet.

filtvet-16
Filtvet ble kjent for flere da Sonja Lee åpnet det flotte stedet Villa Malla. Stedet har dessverre endret profil de siste årene, og fått en del kritikk for å kreve at alle besøkende er nødt til å kjøpe dyr lunsjbuffet.

Hurums koseligste bryggekafé?

Om sommeren kan du alternativt ta hurtigbåt fra Aker brygge til Filtvet brygge. Turen varer 1 time og 45 minutter. Velger du å kjøre bil, er det likevel verdt å ta en tur innom Filtvet brygge, eller Damskipsbrygga som den heter på folkemunne. Her driver Filtvet Vel en rødmalt kafé med sjarmerende og autentisk maritimt interiør. Hjemmebakte, dagsferske muffins, kanelsnurrer, eplekake og vafler sto på menyen da vi var innom. I tillegg var det mulig å kjøpe pølser, is, brus og kaffe. Skinner solen, kan du sette deg på en av de hvitmalte benkene ute på brygga og nyte baksten til lyden av måkeskrik og bølgeskvulp.

Hjemmebakte, dagsferske muffins, kanelsnurrer, eplekake og vafler sto på menyen da vi var innom.

Et lite stykke Middelhavet

Det er restauranten Villa Malla som har trukket flest folk til Filtvet de siste årene. Strandperlen ble kjent som “et lite stykke Middelhavet” på Østlandet. Her serveres midddelhavsinspirert buffet til lunsj og middag, og menyen er signert av stedets eier, kokken Sonja Lee.  Stedet har også en iskiosk, og en stor uteservering. Før var det mulig å komme hit for å bade, kjøpe en is, kanskje sitte på uteserveringen og bestille brus, øl eller vin. Dette skulle være et sted for alle. Tidligere har jeg skrevet følgende om Villa Malla:

Når solen skinner er det fantastisk å sitte på en av de store terrassene og nyte kald drikke mens bølgene slår inn mot land like ved. Du er nemlig ikke nødt til å innta et stort måltid for å ha en fin dag på Villa Malla, det er også mulig å kun kjøpe et glass vin, en øl eller en kjempe-is fra isbaren i første etasje. Blir du rastløs, kan du rusle bort til det lille trehuset som rommer Galleri Malla og betrakte den nyeste kunstutstillingen. Eller du kan leie en vannscooter og oppleve området rundt Filtvet fra vannet!”

Etter pandemien endret derimot profilen seg. Gjest etter gjest ble avvist med porten og kaia – nå var det adgang forbudt, dersom ikke hver eneste gjest kjøpte buffét til 400-500 kroner per person, noe som fort blir dyrt for en familie. Mange måtte reise skuffet hjem igjen, etter en lang bil- eller båttur, og med bager fulle av håndklær, badetøy og solkrem. Det er med andre ord ikke lenger mulig å komme hit for å  kjøpe is, brus, øl, og kanskje leie et SUP-brett. Hvis da ikke stedets profil endrer seg igjen – det er ikke lett å vite hvilke regler som gjelder i dag, ettersom nettsiden mangler informasjon og de ikke svarer i sosiale medier. Har du lyst til å spise middelhavsbuffet i fine omgivelser, kan du derimot trygt ta turen!

filtvet-1

filtvet-2

filtvet-3

filtvet-17

Husk å følge Reisepluss.no på Facebook!

filtvet-14

filtvet-15

filtvet-4
Jeg nyter et glass hvitvin i solen og koser med hunden til venninnen min, den gangen det fortsatt var mulig å besøke Villa Malla uten å møtte kjøpe full middagsbuffet.
filtvet-5
Velkommen til Filtvet!

Besøk et fyrtårn!
Ved siden av Villa Malla finner du fredete Filtvet Fyr. Her kan du ta turen opp i fyrtårnet fra 1840 og skue utover fjorden, nyte en nystekt vaffel, se aktuelle kunstutstillinger og besøke det moderne og interaktive fyr-museet i kjelleren. Da jeg var på besøk, rommet fyret en spennende og variert salgsutstilling med malerier, glasskunst, grafikk og tresnitt.
Om sommeren arrangeres også utendørs jazzkonserter som er populære blant både lokale og besøkende. Datoene finner du på fyrets egen nettside. Jeg vil absolutt anbefale en tur innom fyret hvis du er på Filtvet, enten du reiser med barn eller kun voksne!

filtvet-12
Museet i underetasjen viser en modell av Blücher som passerer Filtvet fyr i 1940.
filtvet-8
Filtvet fyr er opprinnelig fra 1840. Søylen foran bygget inneholder i dag et automatfyr.
filtvet-10
Vakker utsikt fra Filtvet fyr!

filtvet-11

filtvet-9
I boligen til fyrtårnet arrangeres det i dag kunstutstillinger. Det er også mulig å leie lokalet til bursdager og andre events.

Shopping og blåbærplukking
Har du fortsatt tid til overs før hjemreisen, kan jeg anbefale å gå tur langs kyststien, besøke nabotettstedet Tofte som har et større utvalg av butikker enn Filtvet, eller rett og slett dra inn til Røskestadvannet og plukke bær!

PS!
Skal du kjøre til Filtvet, så husk å parkere på plassen til venstre for Joker-butikken, eller på den kommunale parkeringsplassen på helsetunet (rett før du svinger ned Nordstrandsveien til Villa Malla, eller på den gamle dampskipsbrygga. Enkelte beboere i Nordstrandsveien investerer mye tid og krefter i å kjefte på besøkende som feilparkerer, og det skaper en unødig dårlig stemning på det som kan bli en veldig fin dag for dere!

Har du spørsmål eller andre forslag knyttet til Filtvet, er det bare å sende meg en melding gjennom Reisepluss.no sin Facebook-side.

filtvet-6[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply