Elefantridning i Thailand

Reisetips om elefantridning i Thailand.

Mange som besøker Nord-Thailand lar seg friste at turistattraksjoner som elefantridning og kosing med tigre. Les dette før du bestiller!

I byer som Chiang Mai og Chiang Rai er det gode penger å tjene på turister som har lyst på nærkontakt og bilder med eksotiske dyr. Alternativene er mange, og hotellene flommer over av brosjyrer fra arrangører de har avtaler med. Bestiller du et besøk hos en av disse, får hotellene en del av beløpet du betaler. Du står likevel fritt til å be hotellet bestille hos en annen arrangør du selv har funnet frem til.

Vil du støtte mishandling av dyr?

Dessverre har ikke dyrevelferd like høy prioritet hos alle arrangørene. Det er godt dokumentert at flere steder mishandler elefantene og tigrene sine med stokker, pisker, spisse kroker og sterke, beroligende medikamenter. Dette begrunnes med at dyrene må kues for å at det skal være trygt for turistene å ha nærkontakt med dem.

Beste elefantpark i Nord-Thailand

Da jeg nylig var i Chiang Mai, brukte jeg tid på å lete frem arrangører som er mer opptatt av dyrenes beste, enn turistenes tilfredsstillelse.
Etter å ha snakket med mange ulike kilder, kom det tydelig frem at Elephant Nature Park er absolutt beste alternativ. Her møter du elefanter som er reddet fra ulike vanskelige situasjoner, og som nå lever et godt liv med rehablitering og kjærlighet. Mange har blitt påført skader av sine tidligere eiere, og får nå medisinsk behandling. Fordi elefantene skal få være frie og lykkelige tilbys ikke elefantridning, men du får klappe dem, mate dem og ta bilder sammen med dem. Garantert en sterk og rørende opplevelse for livet!


Lær å snakke som en “mahout”!

Ran-Tong er at annet svært godt alternativ som også kan besøkes med den beste samvittighet. Eieren kjøper fri elefanter som tidligere har utført hard slavearbeide, og gir dem et nytt og fritt liv i nydelige omgivelser i Nord-Thailands skoger. Her møtes dyrene med kjærlighet og respekt. Ran-Tong tilbyr rideturer på elefantryggen, men kun barback – altså helt naturlig og uten masse stramme remmer og digre “stoler”. Dette fordi eierne tar mer hensyn til elefantenes komfort enn turistenes, noe jeg mener er helt riktig.
Du får mate elefantene, lær elefantkommandoer, og bade med dem. Det er også her mulig å melde seg som frivillig og jobbe som “mahout” i en kortere eller lengre periode.

Reisetips om elefantridning i Thailand.
Ran Tong elefantcamp i Thailand.

Hver elefant spiser mange hundre kilo med frukt og grønt hver dag. Mesteparten av dette kjøpes fra lokale bønder. Det sier seg selv at kostnaden ved å drive et redningssenter for elefanter er høy, og dette er årsaken til at Ran-Tong har åpne for besøk av turister. Så her bidrar du positivt til lokalmiljøet ved å komme på besøk.


Du bestemmer fremtidens trend

Dersom hotellet ditt ikke har brosjyrer fra en av disse elefantparkene, kan du likevel be dem bestille en tur dit for deg. Jo flere turister som viser at de er opptatt av dyrevelferd, jo mer vil hotellene fremover tilpasse seg.
Til min store glede møtte jeg flere turister som hadde tatt seg tid til å lete frem dyrevennlige parker, og valgt dem fremover andre som var billigere og lettere tilgjengelig.


Klappe tigre i Thailand

Siden jeg var barn har jeg hatt en enorm fascinasjon for tigre, og jeg kan nesten ikke tenke meg noe mer fantstisk enn å få kose med en stor, myk og varm tiger. Det tilbys blant anne i Tiger Kingdom, men til hvilken pris? Som nevnt må dyrene kues systematisk i år etter år for at det skal bli trygt for turister å komme nær dem. En skadd turist ville betydd økonomisk katastrofe for eierne, og når alt kommer til alt handler dette om penger, penger og penger.

Jeg kan ikke støtte økonomiske et system som holder ville dyr i bur, slår dem, kuer dem, bryter dem ned psykisk – for at turister som meg skal kunne komme hver eneste dag, året rundt, og kose med dem og ta bilder. Derfor valgte jeg å la være – og det håper jeg du også gjør. Hvis turistene slutter å legge igjen hundre tusener av kroner på slike steder hvert år, og heller besøker redningssentre for dyr (som Elephant Nature Park), vil tilbudet etter hvert garantert endre seg.

Reisetips om elefantridning i Thailand.

Reisetips om elefantridning i Thailand.
Alle foto: Reisepluss.no 

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply