Reisetips til Koh Tao: Fra fengselsøy til turistparadis

Long tail boat på paradisøya Koh Tao. Her er reisetips!

En totimers båttur fra Koh Samoui ligger dykke- og snorkleparadiset Koh Tao. Finn frem solkremen, flipp-floppsene og gjør deg klar for en kokosnøtt på stranden mens du nyter utsikten!

Frem til 1943 var Koh Tao helt ubebodd. Rett og slett et paradis uberørt av mennesker. I årene 1943-44 ble øya brukt som fengsel (!) for politiske fanger, og fra 1947 begynte vanlige folk å bosette seg her. Mange kom fra naboøya Koh Phangan (som i dag er kjent for sine fullstendig ville Full Moon Parties …). Det første resortet ble bygd i 1948, og rommene kostet da 30 baht (7 kroner) per natt.

I dag besøker rundt 350.000 (!!!) turister øya hvert år, og rundt 7000 mennesker er bosatt der.

FAKTA:
Koh Tao betyr egentlig skilpaddeøya, fordi den tidligere var bebodd av skilpadder. I perioder skal det ha vært så mange skilpadder her at strendene var fullstendig dekket av dem.

En pinba colada på stranden (i dette tilfellet Sairee Beach) er aldri feil ...
En pinba colada på stranden (i dette tilfellet Sairee Beach) er aldri feil …

Beste sted å bo på Koh Tao

Under mitt opphold på øye bodde jeg på Ban’s Diving Resort med to venninner. Grunnet den lave prisen (ca 2500 baht/580 kroner per natt) ankom vi med forventninger om en forholdsvis enkel standard, men ble positivt overrasket. Vi leide en “hillside bungalow” med flott utsikt over havet og moderne interiør, og var godt fornøyde – på tross av et par kakkerlakker, maur og mygg som stakk innom med jevne mellomrom. Men slikt må man vel tross alt forvente i et tropisk øyparadis …

Ulempen med Ban’s er at resortet er stort, og det var ti minutter i bratt oppoverbakke og rundt 100 trappetrinn for å komme opp og ned til stranden – hvor resepsjonen, de fleste restaurantene og butikkene lå. Skulle jeg booket her igjen, ville jeg vurdert å ofret sjøutsikten og leid et rom nærmere strandlinjen.

Besøk Nang Yuan mens du er på Koh Tao! Les mer her. 

De ansatte i resepsjonen var stresset, og avbrøt spørsmålene våre med et halvveis svar hver eneste gang. Vi lærte raskt at vi måtte “stå på krava” og fortsette å stille spørsmål igjen og igjen til vi faktisk hadde fått svar på det vi trengte å vite. Personlig service kan med andre ord ikke forventes på et stor resort som dette.

Resortet får derimot et stort pluss for å hente gjestene sine med elektrisk bil og kjøre dem gratis til massasje- og skjønnhetsklinikken Mayya. Vi dro hit annen hver dag … Moderne og flott klinikk, god og personlig service og gode priser. Det var ingen grunn til å velge noe annet!

Mayya ligger i Sairee sentrum, som er nord på Sairee Beach. Hvis jeg skal tilbake, vil jeg mest sannsynlig bo i dette området. Her er utvalget av restauranter og butikker m.m. større, samtidig som dette sentrumet (ennå) ikke er blitt så stort at det har gått på bekostning av den sjarmerende og rolige atmosfæren.

Om kvelden dukker såkalte "flame boys" opp foran strandbarene. De fortjener tips for jobben de gjør, jeg synes altfor mange turister satt og så på og koste seg - uten å legge igjen en eneste baht ...
Om kvelden dukker såkalte “flame boys” opp foran strandbarene. Hvis du har drømt om å hoppe i et brennende hoppetau, har du sjansen nå …!

Hvor spiser du på Koh Tao?

Et besøk på Ban’s Diving Resorts egen restaurant Darawan anbefales uansett hvor du bor på øya, grunnet god mat og ikke minst en helt unik utsikt fra den utendørs terrassen. Dette var den flotteste restauranten vi spiste på, og prisene lå bare et par kroner over de andre stedene.
Servicen var riktignok til tider ganske treig, men det synes jeg var gjennomgående på hele øya. Bare beregn god tid, og husk at du uansett har ferie og at ingenting haster …

Jeg holder meg normalt unna kjøtt og fisk når jeg besøker Thailand (vegetarrettene er uansett kjempegode), men på en øy som Koh Tao skal det (i motsetning til i innlandet), være trygt å spise fisk.

Darawan - anbefalt restaurant på Koh Tao!
Darawan – anbefalt restaurant på Koh Tao!

Å dykke og klatre på Koh Tao

Ettersom turismen har økt, har tilbudet til klatre- og dykkeglade turister økt tilsvarende. Kvalitet og sikkerheten står ikke like høyt i fokus hos alle tilbydere, og det har vært ulykker med dødelig utfall. Vi valgte å ikke benytte oss av Ban’s Diving Resort, ettersom vi fikk et enda bedre og seriøst inntrykk av Goodtimes Adventures som ligger sør på Sairee Beach. Innehaverne var australske og pratet naturlig nok perfekt engelsk (man blir etter hvert ganske sliten av å forsøke å kommunisere med folk som kun kan noen få engelske ord), og vi fikk bl.a. en norsk dykkeinstruktør. Jeg kan naturlig nok ikke garantere at alle instruktørene er like flinke, men her fremsto de i hvert fall som profesjonelle og enkle å kommunisere med.

I tillegg har Goodtimes Adventures en utrolig koselig kafé på stranden med masse behangelige stoler og utsikt over havet. Har kan du sitte og nyte en iskald kokosnøtt og deilig mat – og avslutte måltidet med en liten svømmetur!

Jeg nyter en fersk kokosnøtt i en av strandstolene tilhørende Good Times Adventures sin restaurant på Koh Tao.
Jeg nyter en aldri så liten fersk kokosnøtt i en av strandstolene tilhørende Good Times Adventures sin restaurant på Koh Tao.

Hvordan kommer du til Koh Tao?

De fleste tar fly til Koh Samui, taxi til båthavnen og hurtigbåt/katamaran til Koh Tao. Båtturen tar i underkant av to timer. Vi hadde flaks, med forholdsvis rolig sjø. Alle vi pratet med i etterkant, hadde derimot hatt marerittreiser med høye bølger og fulle spyposer.
Hvis jeg skal tilbake, vil jeg sjekke hva værmeldingen sier om vindstyrken, og vurdere å bli en natt på Koh Samui dersom det er spådd høye bølger. (Båten kjører frem til bølgene er rundt fire meter høye.) Ta uansett med reisesyketabletter …

Solnedgang sett fra strandrestauranten Fizz (anbefales!) på Koh Tao.
Solnedgang sett fra strandrestauranten Fizz (anbefales!) på Koh Tao.

Tips til Koh Tao

  • Lett etter stativ med gratisguiden “Koh Tao, a complete guide” som inneholder alt du trenger å vite om øya, pluss kart! (Denne guiden har jeg også brukt som kilde til denne reiseartikkelen.)
  • Toalettpapir skal kastes i søplebøtten, ikke i toalettet.
  • Ha alltid med toalettpapir, samt desinfiseringsmiddel (ikke alle steder har vask og såpe).
  • Myggspray – hele tiden!
  • Mango Bay skal være fantastisk for snorkling – dessverre var bølgene for høye til at noen long tail-båter ville ta oss dit den uken vi var der.
  • Avtal pris med sjåfører av både long tail-båter og taxisjåfører før du setter deg inn. De fleste opererer med ca 2-300 baht per person.
  • Det er pinlig å se hvordan enkelte turister oppfører seg, ettersom de tilsynelatende føler seg overlegne fordi de har mer penger enn lokalbefolkningen. Ikke sleng fra deg søppel på stranden eller hotellrommet bare fordi noen rydder opp etter deg. Unngå å være frekk mot massasjeterapeuter og servitører – det er fullt mulig å be om noe på en høflig måte. Legg gjerne igjen tips til massører og hotellets rengjøringspersonale. Ikke snakk tulle-thai og gjør narr av engelsken deres mens de hører på.

GOD REISE! 🙂

Reisetips fra Koh Tao: freedom beach
Vi leide en long tail boat og dro til Freedom Beach, en av de mange buktene på Koh Tao hvor det er flott å snorkle (og huske …).

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply